Pogledajte koliko kamiondžija
staje u Volvo FH

Peter Juhanson je jedan od inženjera zaduženih za razvoj kabine. Priča nam o izazovu koji je prihvatio – da kreira efikasan radni prostor i prijatno mesto za odmor. Rešenje je bilo da se napravi prostranija kabina.

„Sada u svim kabinama može uspravno da se stoji. Vertikalni A-stubovi povećavaju rastojanje između vozača na sedištu i vetrobranskog stakla za deset centimetara. Cela kabina je svetlija i prozračnija“, kaže Peter Juhanson, odgovoran za ergonomiju kabine.

„Sada u svim kabinama može uspravno da se stoji“

Dodatni kubni metar prostora

Sve u svemu, kabina je veća za jedan kubni metar. Ima više vazduha, ali i više prostora za odlaganje stvari. „Bez obzira na to gde sedite u kabini, neki prostor za odlaganje stvari vam je nadohvat ruke. Na primer, nove police na prepustima iznad vrata. Idealne su za sitnice koje često morate da nosite sa sobom kada ulazite u kabinu ili izlazite iz nje“, kaže Peter Juhanson. „Sada vam puno dnevne svetlosti dolazi odozgo, kroz veliki krovni prozor koji služi i kao izlaz za slučaj opasnosti“, kaže Peter Juhanson.

Inteligentnije skladištenje za mali prostor

Namera nam je bila da poboljšamo kvalitet života u kabini. Jedna od mnogih funkcionalnih ideja je bila da postavimo poklopce sa žaluzinama na odeljke za odlaganje stvari kako bismo sprečili da ispadaju stvari. „Odabrali smo žaluzine zato što znatno poboljšavaju kvalitet unutrašnjeg prostora – što je još važnije, mogu da se otvore do kraja tako da ne zauzmu prostor za boravak u kabini“, objašnjava Peter Juhanson.

Inteligentnije skladištenje za mali prostor Prednji gornji odeljci su veći i imaju demontažne police. To vam olakšava organizovanje i uredno držanje stvari. Gornji odeljci na zadnjem kraju kabine mogu da se poruče na različitim visinama, što vam omogućava da optimalno uredite prostor sa drugim krevetom ili bez njega.

„Oni imaju poklopce sa žaluzinama koji se otvaraju bočno – ne kao na plakaru koji imate kod kuće – i svetlo se automatski uključuje kada ih otvorite“, kaže Peter Juhanson. Postoji čak i sklopivi orman za sušenje vlažne odeće onda kada vozač pokisne.

Iznad ili ispod

Možete da stavite frižider na policu iznad kreveta ako vam se tako sviđa; standardno se postavlja ispod kreveta, u donje fioke za odlaganje stvari. „Zapremina frižidera je povećana od 22 do 33 litra, uz dodavanje odeljka za zamrzavanje. Tako možete da stavite više hrane i uspravno držite kartone sa mlekom i flaše. Ima mesta čak i za PET flaše od 1,5 litara, pa je piće još uvek hladno kada ga pijete“, dodaje Peter Juhanson. Još jedan inteligentni detalj je fioka skrivena na boku instrument table, gde se nalaze robustni držač za čašu i skriveni odeljak za lične stvari.

5
Prostor