Vidite ono što želite da vidite

Što manje vozač skreće pogled sa puta, manja je opasnost od nesreće – tako su razmišljali dizajneri instrument table modela Volvo FH. Zato je tabla fleksibilnija i preglednija.

Glatke, jasne površine čine vozačevo okruženje skladnijim. Dobar primer je sekundarni displej (SID) koji je integrisan sa instrument tablom i koji ne ograničava vaše vidno polje.

Još jedan važan aspekt je bilo poboljšanje kvaliteta slike na ekranima displeja.

„Novi ekrani imaju bolji kontrast, oštrinu i boju. Osim toga, lakše se krećete kroz menije i nalazite ono što tražite“, kaže Nina Teodorson koja radi na razvoju instrument table. Lakše nalazite informacije. Dugmad i ručice za kontrolisanje vozila takođe treba da budu uočljivi i laki za korišćenje. Zato dugmad imaju površinu prepoznatljivu pod prstima i karakterističan zvuk prilikom korišćenja.

„Volvo FH je prvi kamion sa upravljačkim vratilom koje može da se naginje. Tajna je u volanu.“

Promenite raspored dugmadi

„Vozač ili rukovalac mogu lako da promene položaje nekoliko dugmadi tako da im najčešće korišćene funkcije uvek budu nadohvat ruke“, kaže Nina Teodorson. Nepokretna dugmad se uglavnom nalaze blizu oblasti koju kontrolišu. To su dugmad za prozore i bočne retrovizore u vratima, dugmad za žuto trepćuće svetlo i mikrofon u plafonu itd. „Nalaze se na mestima gde biste ih najverovatnije potražili“, kaže Nina Teodorson. „Sve u svemu, ove promene čine vozačevo radno mesto bezbednijim i smanjuju opasnost od oštećenja kamiona.“ „Sada vozač može da se fokusira na ono što je najvažnije – na put.“

Smeštaj za sve

Svaki vozač može da nađe udoban radni položaj – bez obzira na to da li je visok ili nizak, sitan ili krupan. Vozačevo sedište je mekše i univerzalnije. Tajna je u volanu. Luksuzna funkcija naginjanja upravljačkog vratila omogućava naginjanje volana, a ne samo podizanje ili spuštanje kao pre. „Bolje vozite kada su vam ruke malo spuštene“, kaže Peter Juhanson, inženjer za dizajn firme Volvo. Osim što može da se podigne i spusti, volan može da se nagne pod uglom do 40 stepeni – od čega 10 omogućava upravljačko vratilo sa funkcijom naginjanja. Kada je volan uspravan, Volvo FH podseća na standardan automobil.

Radno mesto u kamionu Volvo FH

Veći asortiman sedišta

Posebno će visokim vozačima odgovarati veća mogućnost podešavanja vozačevog sedišta. Sedište kamiona Volvo FH može još više da se pomeri unazad – za 4 centimetra. Ukupno pomeranje sedišta napred-nazad iznosi 24 centimetra i najbolje je u klasi. Opseg podizanja ili spuštanja novog sedišta je 10 centimetara.

Sedište ima i novi oblik. Između ostalog, bolji bočni oslonac i duži oslonac za noge. Ali ovu funkciju treba pametno koristiti: prekratak oslonac za noge nije dobar, a predugačak otežava sedanje i ustajanje. „Novo sedište je izvanredno jer je dizajnirano za skoro sve vozače, bez obzira na njihovu konstituciju i visinu“, kaže Peter Juhanson.

4
Radno mesto