Kao stvoren za isporučioce nadgradnji

Tegljač, kamionska šasija, cisterna, prikolica, vatrogasno vozilo, dizalica – ili vrhunski kamion za prevoz automobila koji prevozi laka terenska vozila na gornjoj platformi. Novi Volvo FM je konstruisan, napravljen i pripremljen za specijalne primene. Za razliku od svog prethodnika, novi Volvo FM se specificira i prilagođava kako bi se lakše pronašla namenska rešenja i postavila nadgradnja. Kupac se oslobađa nepotrebnog troška, brže dobija gotov proizvod i ranije počinje da zarađuje novac.

Vatrogasni Volvo FM kamion

„Ne postoji tipičan Volvo FM“, uzvikuje Juhan Eknander, stručnjak za planiranje proizvoda. „I to je jedna od naših prednosti – možemo da napravimo širok asortiman proizvoda i da već u fabrici zadovoljimo brojne specifične potrebe isporučilaca nadgradnji. Ako uzmete u obzir sve varijante osovina, visine šasija, visine oslanjanja, veličine kabina itd., shvatićete da su mogućnosti konfigurisanja mnogobrojne. Novi Volvo FM može da ponudi većinu njih.“ Sada je ova ponuda dodatno proširena, između ostalog i novom petoosovinskom konfiguracijom 10×4.

Volvo FM sa podižućom platformom

Fabrička garancija

Čim ga poručite, kamion postaje celina za sebe. Tako fabrika optimizuje njegovu specifikaciju od samog početka. Za vrlo specifične primene šasija se prilagođava u fabrici. Juhan Eknander ističe da se ovim odlikuje samo Volvo. „Osim kvalitetnijeg proizvoda i brže isporuke, ova fleksibilnost podrazumeva davanje kompletne garancije kupcu – celog Volvo paketa. Niko drugi to ne može da ponudi.“

Mnogobrojne mogućnosti konfigurisanja

Popularan kod isporučilaca nadgradnje

„Jedna od stvari koju isporučioci nadgradnje cene kod Volvo proizvoda jeste to što uzdužni elementi šasije postaju pravi odmah iza kabine – postavljanje nadgradnje na krive elemente šasije može da bude pravi košmar“, kaže Juhan Eknander.

Volvo FM sa ISO prikolicom

Neke stvari se podrazumevaju same po sebi, ali nisu česte u ovoj industrijskoj grani: „Trudimo se da ne montiramo svoje delove u oblastima u kojima isporučioci nadgradnje moraju da rade. Osim toga, obezbeđujemo odgovarajuće pričvrsne tačke duž cele šasije i potreban prostor za njihovo korišćenje.“ Zatim kaže: „Možemo i da skratimo vreme isporuke tako što u ranoj fazi dajemo tačne crteže poručenog kamiona. Na taj način, isporučilac nadgradnje može da počne da pravi nadgradnju pre nego što vidi kamion.“

Volvo FM za sakupljanje otpada otpozadi

Koliko je tačno fleksibilan? „Možemo da stavimo rezervoare za gorivo sa obe strane, kao i da premestimo kutije za alat, rezervoare za gorivo i rezervoare za AdBlue. Dužinu zadnjeg okvira možemo da podešavamo u koracima od 50 mm i imamo vrlo širok raspon osovinskih rastojanja. Sve ovo se u velikoj meri može fabrički prilagoditi“, odgovara Juhan Eknander.

Pripreme za dizalicu

Da bi se na kamion postavila dizalica, često je potreban slobodan prostor odmah iza kabine. Imajući to u vidu, pripremili smo specifikaciju kod koje teže komponente, koje obično ovde stoje, možemo da pomerimo još nazad. „U suprotnom, isporučilac nadgradnje bi danima morao da prepravlja napravljenu šasiju, što bi, osim troška, dovelo u pitanje kupčevu garanciju i zadovoljavanje zakonskih propisa“, kaže Juhan Eknander.

Volvo FM za transport smrznute hrane

Ožičen radi kontrole

Važan deo za integrisanje nadgradnje je njena elektronska oprema. Novi Volvo FM ima namenski interfejs za isporučioca nadgradnje. Osim što napaja pomoćnu opremu, interfejs omogućava vozaču da je kontroliše preko instrument table, daljinskog upravljača ili na oba načina.

Juhan Eknander

„Recimo da imate hladnjaču i da temperatura u njoj postane previsoka. Tada bi moglo da se aktivira upozorenje za vozača na instrument tabli, kao i opcija za snižavanje temperature.“ Daljinski upravljač ima najviše pet ulaznih kanala za različite funkcije i očitavanja. „Kada biste imali dizalicu, mogli biste da vidite njenu tačnu visinu na displeju dok je dižete“, objašnjava Juhan Eknander.

Razmišljajte drugačije

Prema Juhanu Eknanderu, suština fleksibilnosti je u načinu razmišljanja – to je pristup rešavanju problema. „Uzmite u obzir slobodan prostor iza zadnjih točkova koji vam omogućava da se unazad približite utovarnoj platformi i opremi: To je postalo moguće kada se neko od nas dosetio da obrnuto montira stabilizacionu šipku. Ili oslanjanje koje je optimizovano za brzi utovar i istovar čak i najnižih izmenljivih nadgradnji.“

Možda bi isto tako rekao da ne postoji tipičan Šveđanin. Ali da postoji, to bi mogao da bude umiljati, a oštroumni Juhan Eknander. 

Saznajte sve o opremi za postavljanje nadgradnje

5
Fleksibilnost