Potrošnja goriva Volvo FM kamiona
Euro 6 i rešenja za uštedu goriva

U vreme kada se u Evropi sve više smanjuje emisija izduvnih gasova, većina ljudi zna da usklađivanje Euro 5 motora sa Euro 6 standardima obično podrazumeva značajno povećanje potrošnje goriva. Volvo je uspeo u tome bez značajnog povećanja potrošnje goriva, što je odlična vest. Istovremeno, novi Volvo FM može da se poruči sa dva nova rešenja za uštedu goriva kako bi kupci zadovoljavali zahteve Euro 6 standarda i štedeli gorivo.

Astrid Drevsen

Astrid Drevsen je menadžer odeljenja za pogonsku grupu i odgovorna je za nove Euro 6 D11 i D13 motore. „U poređenju sa prethodnim Euro 5 modelima, ekonomična potrošnja goriva novih pogonskih grupa skoro je ista, dok su performanse i vozne karakteristike identične. To važi za čitav asortiman motora – od 330 KS do 500 KS.“

Ekološki i efikasan

Novi Volvo FM ispunjava do sada najstrože ekološke zahteve: emisija azotnih oksida je smanjena za 80%, a emisija čvrstih čestica prepolovljena. To omogućavaju poboljšana tehnologija Selective Catalytic Reduction i efikasniji sistem za doziranje tečnosti AdBlue. Od 31. decembra 2013, svi novi kamioni moraju da zadovolje nove zahteve za emisiju.

Euro 6 motor odozgo

Ušteda goriva od samog početka – uz I-See 

Tehnologija za uštedu goriva nedavno predstavljena sa novim Volvo FH kamionom napravila je još jedan korak napred. I-See sada može da uštedi do 5% goriva – od početka vožnje. On koristi informacije o topografiji puta za regulisanje brzine i promene stepena prenosa u cilju optimalne potrošnje goriva. Podatke automatski preuzima iz baze podataka za I-See.

Ekonomična potrošnja goriva je skoro ista, a performanse i vozne karakteristike identične

„Tačno zna kako da na najbolji način iskoristi uzbrdicu ili nizbrdicu. Poznaje nagibe na putu kojim se kreće, pa može da reguliše rad motora i I-Shift menjača i iskoristi kinetičku energiju kamiona. Tako I-See oponaša stil vožnje dobrog vozača“, objašnjava Anders Erikson, razvojni inženjer za I-See.

Pristup bazi podataka za uštedu goriva

I-See snima i otprema podatke o nagibima na putu. Ako u bazi još uvek nema podataka o putu kojim se kreće, automatski ih sakuplja i šalje. Da bi sledeći put mogao da ih koristi i on i drugi korisnici I-See softvera.

„Glavne puteve treba mapirati samo nekoliko nedelja ili dana pre promocije proizvoda. Kako bi svaki kamion koji ima I-See odmah počeo da štedi gorivo“, kaže Anders Erikson.

Anders ErikssonSaveti za gorivo: štednja nikad nije na odmet

Volvo program za razvoj vozača unapređuje tehnike ekonomične vožnje kod svih vozača, bez obzira na njihovo iskustvo i znanje. Da bi se ta ušteda održala, nema boljeg rešenja od stalnog praćenja i pomoći ličnog savetnika. Jarko Ajne, menadžer odeljenja za transportna rešenja, rezimira novu uslugu „Saveti za gorivo“:

„Do sada su samo najveći transporteri imali koristi od ličnog instruktora za gorivo. Međutim, pretplata na uslugu se odnosi na kamion, pa je ekonomski održiva za bilo koji broj kamiona. Nakon svake analize, vozač dobija izveštaj sa merama koje treba da preduzme. Ako mu nešto nije jasno, može da se javi savetniku za gorivo koji je napravio izveštaj.“

Uz pomoć usluge „Saveti za gorivo“ moguće je štedeti do 5% goriva i tako stalno smanjivati mesečne troškove za gorivo.

Saznajte više o prednostima I-See funkcije
Saznajte više o ekonomičnim Volvo motorima
Otkrijte našu ponudu za uštedu goriva i izračunajte koliko štedite

4
Gorivo