Dizajn podrazumeva preglednost

Tokom seminara za kupce, vozači i transporteri su primetili kako efikasnost ima još važniju ulogu. Već se uveliko priča o novom volanu i instrument tabli.

Ono što prvo primetite u kabini su udobnost i funkcionalnost. Nekima se dopadaju suptilna poboljšanja na vozačevom sedištu, ali je poboljšan prostor za skladištenje stvari svačiji favorit.

Važno je da unutra postoji osećaj smirenosti

Planiran da traje

Luis Karlson i Malin Gabre su stručnjaci za planiranje proizvoda. Sasvim je prirodno da sa njima razgovaramo o unutrašnjem dizajnu nove kabine ovde – u osunčanoj prostoriji. Nalazimo se u zgradi gde su nekada pravljeni prvi Volvo kamioni.

„Pre svega, vozači moraju da imaju dobru preglednost i da udobno sede kako bi posao dobro obavljali“, počinje Malin Gabre, a njena koleginica nastavlja. „Zato mnogo truda ulažemo u vidljivost i pristupačnost: komande koje se koriste moraju biti pristupačne i niskim i visokim vozačima.“ Kabina Volvo FMX kamiona je postavljena nisko na šasiju, što dosta olakšava ulazak u kabinu i izlazak iz nje.

Vidi se ono što treba da se vidi

Bitne informacije na instrument tabli vozač može da vidi na prvi pogled, dok su komande koje ređe koristi malo dalje. Sekundarni informacioni displej je sada integrisan sa novom instrument tablom – nekada se podizao. Luis Karlson objašnjava zašto je dizajn jednostavan i čist. „Važno je da u kabini postoji osećaj smirenosti kako bi vozač mogao da se koncentriše na ono što se dešava napolju. Vozači koji su vozili novi kamion kažu da je vidljivost sada još bolja.“

Najbolja dugmad na najboljim mestima

Mnoga tehnička unapređenja potiču od nedavno predstavljenog Volvo FH modela. Prekidači su fleksibilni i vozač može da bira koje će funkcije biti najbliže volanu. „To vam omogućava da ih preuredite ako radite drugačije, a mi to nismo predvideli“, kaže Malin Gabre.

Radno mesto u kamionu Volvo FMX

Celina sa volanom

Na volan smo premestili nekoliko dugmadi sa komandnih ručica. Ovde su logično grupisana u skladu sa funkcijama i nadohvat su ruke. Prema rečima Luis Karlson, novi dizajn prija i umornim rukama: „Novi volan može da se drži na razne načine, pa vozač uvek može da pronađe najudobniji položaj. U kombinaciji sa Volvo dinamičkim upravljanjem koje olakšava upravljanje, novi volan zaista poboljšava ergonomiju za vozača.“

Luis Karlson

Bolje mesto za rad

„Dosta smo razmišljali o kabini kao o radnom mestu. U njoj vozači provode većinu vremena i čuvaju sve svoje stvari. Sada pored vozačevog sedišta postoji novo mesto za odlaganje papira, kao i mnogo bolji odeljak u vratima. Prostran je, ali vam neće smetati prilikom ulaska i izlaska iz kabine“, kaže Malin Gabre.

Nova kabina ima bezbroj detalja koji će vam olakšati život. Na primer, na instrument tabli se sada nalazi veći prostor za odlaganje stvari u obliku okrugle kade sa držačem za olovke, prostor za telefon i utičnica za USB. „Imamo čak i držač za flaše na izvlačenje, dovoljno veliki za PET flašu od 2 litra za slučaj da je vozač žedan“, dodaje Malin Gabre.

Vazdušni pištolj za kamion Volvo FMX

Oprostite se od peska i otpadaka

Još jedna nova karakteristika je vazdušni pištolj koji koristi komprimovani vazduh iz sedišta. Luis Karlson objašnjava zašto je to korisno: „To je jednostavan način za čišćenje komandi i instrument table u okruženju koje je često prašnjavo. Na ulazu nema ni pragova ni ivica, pa nečistoću možete lako oduvati!“

Unutrašnjost ima tamniju paletu boja od srodnog FM modela. One su manje osetljive na prljavštinu i mrlje. Radi se o crno-smeđoj kombinaciji boja koja se zove „Raven“.

Istražite detalje unutrašnjosti kabine

6
Radno mesto