Vaš osebni pomočnik pri vožnji

Naj predstavimo sistem uravnavanja hitrosti AAC (Adaptive Cruise Control), enega naših najnaprednejših sistemov v vozilih, ki je bil razvit z namenom, da se z novo inteligentno elektroniko zmanjšajo dejavniki stresa in poveča voznikovo udobje.

Sistem ACC deluje tako, da s senzorji preverja, ali se vaš tovornjak prehitro približuje vozilu pred seboj. Hitrost vozila glede na promet, ki se odvija pred njim, se prilagodi z zmanjšanjem dovoda goriva ter z uporabo retarderja in motorne zavore. Če zaviranje s pomočjo retarderja in motorne zavore ni dovolj učinkovito, da bi se preprečilo prehitro približevanje tovornjaka spredaj vozečemu vozilu, je voznik na to opozorjen, tako da lahko sam sproži zavore vozila. Tako se zmanjša tveganje nesreč zaradi neustrezne varnostne razdalje.

Sestavni del sistema je tudi funkcija za pomoč pri speljevanju v strmino (Hill Start Aid), ki se upravlja enostavno s pritiskom na gumb in s katero lahko voznik pri speljevanju v strmino za kratek čas zadrži zavorni pritisk, medtem ko nogo premakne s stopalke zavore na stopalko za plin. To ni samo udobno in uporabno pri speljevanju, temveč prispeva tudi k večji varnosti.

 

Sistem ACC se je izkazal za posebno koristnega pri vožnjah na dolge razdalje, ki vključujejo veliko magistralnih in avtomobilskih cest in so seveda za voznika precej stresne. Poleg tega predstavlja sistem ACC prve generacije prvi korak v razvoju varnostnega sistema, ki ga pri podjetju Volvo Trucks imenujemo sistem "varnega tovornjaka". V razvojnih oddelkih že razvijamo in preizkušamo nove in naprednejše oblike  tovrstnih naprav.