I-See
Varčujte gorivo na klancih
z I-See

Ko se z novim Volvom FH približujete klancu, sistem I-See iz zbirke podatkov pridobi podatke o nagibih odsekov klanca, da bosta uravnavanje hitrosti in prestavljanje čim učinkovitejši. Tehnologija pomeni korenito novost – omogoča vam prihraniti do pet odstotkov goriva.

„Če tovornjak po odseku ceste še ni vozil, podatke preprosto pridobi iz zbirke I-See v oblaku,“ pojasni Anders Eriksson. „Če podatkov o odseku še ni niti v oblaku, tovornjak med vožnjo podatke o nagibih zapisuje v svoj pomnilnik in jih nato prenese v zbirko v oblaku, kjer bodo na voljo za naprej. Tako hitro pridobite dostop do prav vseh podatkov, ki jih potrebujete za varčevanje goriva.“

Prihranite do 5 odstotkov goriva z I-See

Čim bolje izkoristite vsak klanec

I-See izračunava, kako kar najbolje izkoristiti kinetično energijo vozila na klancu, in rezultate pošilja inteligentnemu menjalniku I-Shift. Porabo goriva zmanjšuje s skupaj šestimi različnimi manevri, ki jih obvlada. Tako denimo pravočasno pospeši tovornjak, da čim bolje izkoristi težnost – in s tem motorju prihrani obremenjevanje.

„Na tak način razmišljajo izkušeni vozniki. A po osmih urah vožnje vaša sposobnost za tako razmišljanje najverjetneje vsaj nekoliko popusti. Če prepustite premagovanje klancev sistemu I-See, se lahko povsem posvetite drugim nalogam,” pravi Anders Eriksson.

Če je tempomat tudi drugače nastavljen optimalno, je mogoče porabo goriva na odsekih, kjer uporabljate I-See, zmanjšati do pet odstotkov. Prihranki so odvisni od tega, koliko uporabljate I-See. In ker se sistem samodejno uči, ga ni treba posodabljati. Tudi to pomeni prihranek.


I-See 

Ohranjajte prihranke s storitvijo Nasveti za gorivo

Volvov program usposabljanja voznikov za čim varčnejšo vožnjo je primeren za voznike na vseh ravneh predznanja. Za trajno ohranitev prihrankov pa ni boljše rešitve, kot sta stalno spremljanje in osebni svetovalec.

Vodja službe za prevozne rešitve Jarkko Aine oriše novo storitev Nasveti za gorivo: „Bistveno za trajne prihranke je sistematično spremljanje. Storitev Nasveti za gorivo omogoča ocenjevanje načinov vožnje, npr. prilagajanja hitrosti in izkoriščanja menjalnika, ob pomoči podatkov iz tovornjaka. Storitev je naročniška in jo uporabljate, dokler jo potrebujete. Po vsaki analizi voznik prejme poročilo in seznam potrebnih ukrepov. Z morebitnimi vprašanji se lahko tudi obrnete na svetovalca, ki je sestavil poročilo.“

Poverjenik za gorivo

Novo storitev sestavljajo Praktični nasveti za gorivo, Zbirka orodij za gospodarjenje z gorivom in Podpora pri gospodarjenju z gorivom. Cilj je prevozniku zagotoviti prave vire in trajno podporo, kar oboje potrebuje za ohranjanje prihrankov goriva. „Najboljše rezultate je mogoče doseči, če prevoznik imenuje lastnega poverjenika za gorivo – delavca, ki bo znal brati poročila in posredovati ugotovitve voznikom,“ pravi Jarkko Aine. „To je prava pot do kar največjih prihrankov goriva, mesec za mesecem.“

„Po vsaki analizi voznik prejme poročilo in seznam potrebnih ukrepov. Z morebitnimi vprašanji pa se lahko obrnete na svetovalca za gorivo, ki je sestavil poročilo.“ Nasveti za gorivo vam pomagajo prihraniti do pet odstotkov goriva in vam lahko mesečne prihranke ohranjajo iz meseca v mesec.


3
Gorivo