Novi Volvo FM na cesti

I-Shift. Pozabite na menjalnik. Posvetite se vožnji.

Menjalnik I-Shift

Olajša vam vožnjo.
In sprosti vašo levo nogo.

Vožnja z I-Shiftom je pravi užitek. Ker ne potrebujete sklopke, se lahko varno naslonite nazaj in posvetite pozornost drugima dvema stopalkama. I-Shift s svojo vgrajeno inteligenco v vsakem trenutku najde pravo prestavo in samodejno prestavi vanjo. Programska oprema tega sistema prestavljanje obvladuje bolje tudi od najboljših voznikov. Če želite sodelovati pri prestavljanju, vam je ta možnost seveda na voljo. Z gumbi na izbirni ročici menjalnika lahko prestavljate ročno.

Varčujte gorivo z I-Shift

Pustite, da I-Shift varčuje gorivo.
Prihranki pomenijo večji zaslužek.

Namen sistema I-Shift so prihranki pri gorivu. Prvič, ima majhne notranje izgube energije – dejansko manjše kot ročni menjalniki. Za glavno razliko pa poskrbi elektronika. Med vožnjo v gospodarnem načinu se vsako prestavljanje zgodi ravno ob pravem času, da lahko motor ves čas deluje pri najgospodarnejših vrtljajih.

Svoje prispeva tudi funkcija I-Roll. To je enkratna funkcija, ki deluje med spustom po klancu in samodejno odklaplja motor, da tovornjak poganja naprej vztrajnost namesto goriva. Rezultat? Do dva odstotka manjša poraba goriva. Vam to ni dovolj? Dodajte še I-See.

Preberite več o I-See.

Tipke za I-Shift na armaturni plošči

Presenetljiva nova možnost.
I-Shift brez izbirne ročice.

Če ste navajeni voziti z menjalnikom I-Shift, ste verjetno že opazili, da izbirne ročice sploh ne uporabljate kaj dosti. Zato je pri novem Volvu FM na voljo tudi različica, pri kateri izbirne ročice sploh ni, nadomeščajo pa jo štiri stikala na armaturni plošči (seveda brez težav dosegljiva). Ker ročica ni več na poti, se voznik še nekoliko laže giblje po kabini.

I-Shift za prevoze izjemno težkih tovorov

Zmogljivejši I-Shift. Za prevoze izjemno težkih tovorov.

Če vozite v izjemno težkih pogojih, boste znali ceniti zmogljivejši I-Shift. Oblikovali smo ga posebej za območja, kjer se pogosto vzpenjate ali spuščate po naklonih, večjih od 10 odstotkov ali vozite po izjemno zahtevnem terenu. Čisto preprosto, zdaj je še manj razlogov, da bi se zadovoljili z ročnim menjalnikom.

Kako deluje I-Shift

Kako deluje.

Morda vas bo začudilo. V notranjosti sistema I-Shift, pojma za sodobne sisteme prestavljanja, se skriva tradicionalni, nesinhroniziran ročni menjalnik. (Zato so lahko njegove mere tako kompaktne in njegove notranje izgube tako majhne.) Seveda pa je I-Shift precej več kot samo to. Skrivnost je v inteligentni elektronski krmilni enoti. Ta enota upravlja pnevmatski sistem sklopke in prestavnega mehanizma. Na podlagi stalnega dotoka podatkov o hitrosti, pospeških, teži, nagibu ceste, zahtevanem navoru in o drugih pogojih vožnje lahko prestavlja skrajno natančno. Podrobno komunicira tudi z motorjem, ki lahko tako prilagaja vrtljaje in delovanje motorne zavore, da je prestavljanje kar najhitrejše in najudobnejše.

Program I-Shift, Volvo FM.

Tip Najvišja prestava Navor motorja Obremenitev osi/sklopa osi (ton)
AT2412E Neposredna 2400 Nm 44 t
AT2612E Neposredna 2600 Nm 60 t
ATO2612E Hitra 2600 Nm 60 t


Kako vam je všeč vaš I-Shift?

S programsko opremo lahko prilagodite svoj I-Shift voznim pogojem


Programska oprema I-Shift – Distribucija in gradbeništvo Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva
Distribucija in gradbeništvo

Prilagodi delovanje menjalnika prevozom v distribuciji in gradbeništvu. Vključuje funkcije, ki olajšujejo speljevanje in manevriranje na omejenem prostoru.


Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva

Vključuje inteligentne funkcije za zmanjševanje porabe goriva. Ta programski paket je še zlasti primeren za prevoze na velike razdalje.


Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva z I-See Programska oprema I-Shift – Prevoz težkih tovorov
Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva z I-See

Prejšnji paket, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva.

Oglejte si vse podatke paketov

Prevoz težkih tovorov

Optimizira delovanje menjalnika I-Shift pri velikih masah kompozicije (> 85 ton).

     

Prevoz težkih tovorov z I-See

   
Prevoz težkih tovorov z I-See     
Paket za prevoze težkih tovorov, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva.