Narejen za izdelovalce nadgradnje

Vlačilec, šasija s kabino, priklopnik, gasilski avto, avtodvigalo – ali vrhunski tovornjak za prevoz avtomobilov, ki lahko prevaža terence na zgornji ploščadi. Novi Volvo FM je zasnovan, narejen in pripravljen za posebne vrste prevozov. Novi Volvo FM je mogoče še bolj kot predhodnika naročiti in prilagoditi tako, da si poenostavite izvedbo posebnih rešitev in nadgradenj. To vam prihrani nepotrebne stroške in skrajša čas priprave vozila, ki vam zato začne prej prinašati denar.

Gasilski Volvo FM

»Značilni Volvo FM sploh ne obstaja,« vzklikne načrtovalec izdelkov Johan Eknander. »In to je ena naših prednosti, saj smo sposobni izdelati zelo široko ponudbo izdelkov in že tovarniško izpolniti najširšo paleto posebnih zahtev. Če pomislite na vse mogoče izvedbe osi, višine šasije, višine vzmetenja, velikosti kabine in tako dalje, pridete do množice možnosti konfiguracij. In z novim Volvom FM lahko ponudimo večino konfiguracij.« Zdaj smo to ponudbo še razširili, nenazadnje tudi z novim petosnim 10x4.

Volvo FM z dvižno ploščadjo

Tovarniška oprema pomeni garancijo

Tovornjak že od trenutka naročila obravnavamo kot enkraten izdelek. Tako lahko tovarna že od vsega začetka optimizira vozilo glede na tehnične zahteve. Za skrajno zahtevne prevoze je mogoče tovarniško izdelati posebno šasijo. Johan Eknander poudari, da je to Volvova posebnost. „Ta prilagodljivost ne prinaša le višje kakovosti in krajših dobavnih časov, ampak kupcu tudi zagotovi polno garancijsko kritje – polni paket Volvo. Tega ne more ponuditi nihče drug.“

Množica mogočih konfiguracij

Priljubljen med izdelovalci nadgradenj

„Ena od stvari, ki jih izdelovalci nadgradenj cenijo pri Volvu, je raven okvir vse od kabine nazaj – nameščanje nadgradnje na ukrivljene nosilce zna biti prava mora,“ pravi Johan Eknander.

Volvo FM s priklopnikom ISO

Pri nekaterih stvareh gre zgolj za zdravo pamet, a v panogi niso samoumevne: „Skušamo poskrbeti, da na območjih, na katerih delajo izdelovalci nadgradnje, ni naših delov. In po celotni šasiji razporedimo primerna pritrdilna mesta z razmiki za njihovo uporabo.“ In nadaljuje: „Z natančnimi risbami konkretnega tovornjaka lahko že od samega začetka skrajšamo dobavni rok. Tako se lahko izdelovalec nadgradnje loti izdelave, še preden tovornjak sploh vidi.“

Volvo FM s stiskalnico za smeti

Kako prilagodljiv pravzaprav? „Rezervoarje za gorivo lahko namestimo na en ali drugi bok, spremenimo položaj zabojev za orodje, rezervoarjev za gorivo ali posod za AdBlue. Dolžino zadnjega dela okvira lahko prilagajamo v korakih po 50 mm, nudimo pa tudi mnogo širšo paleto medosnih razdalj. In vse to je mogoče v precejšnji meri dobiti že iz tovarne,“ odgovori Johan Eknander.

Predpriprave za vgradnjo dvigala

Za vgradnjo dvigala je običajno potreben prostor neposredno za kabino. Glede na to je predpriprava tovornjaka taka, da je mogoče težje dele, ki bi bili drugače na tem mestu, premestiti proti zadnjemu koncu šasije. „Izdelovalcu nadgradnje bi taka predelava lahko vzela več dni – ob dodatnih stroških pa bi kupec tvegal tudi omejitev jamstva in morebitne zaplete s homologacijo,“ doda Johan Eknander.

Hladilnik Volvo FM

Ožičenje za krmiljenje

Pomembna naloga izdelovalca nadgradnje je tudi priključitev elektronske opreme. V ta namen ima novi Volvo FM poseben vmesnik za izdelovalca nadgradnje. Ta vmesnik zagotavlja napajanje opremi nadgradnje, obenem pa omogoča vozniku upravljati to opremo z armaturne plošče, prek daljinskega upravljalnika – ali na oba načina.

Johan Eknander

„Recimo, da imate hladilnik in da temperatura v njem preveč naraste. Vmesnik lahko sproži opozorilo vozniku na armaturni plošči in mu omogoči nastaviti nižjo temperaturo.“ Daljinski upravljalnik omogoča do pet vhodnih kanalov za različne funkcije in meritve. „Če imate dvigalo, lahko med dviganjem na zaslonu natančno spremljate višino dviga,“ razloži Johan Eknander.

Drugačno razmišljanje

Po besedah Johana Eknanderja gre pri prilagodljivosti za način razmišljanja – gre za pristop k reševanju problemov. „Vzemimo denimo prosto višino šasije za zadnjimi kolesi, ki vam omogoča, da se vzvratno bolj približate skladiščni rampi. Ta možnost se je odprla, ko se je nekdo domislil, da bi lahko prestavil prečni stabilizator. Ali pa recimo vzmetenje, ki je optimizirano tako, da omogoča hitro natovarjanje in raztovarjanje tudi najnižje izmenljive nadgradnje.“

Morda bi bilo prav reči, da tudi značilni Šved ne obstaja. Če bi že obstajal, bi bil to verjetno redkobesedni, a pronicljivi Johan Eknander. 

Preberite podrobno o vmesniku za nadgradnjo

5
Prilagodljivost