Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Vsi bistveni deli so zaščiteni

Novi Volvo FMX dviguje letvico, kar zadeva prosto višino nad tlemi. Odlomljene veje ali leteči kamni niso več taka nevarnost, kot so bili nekdaj.

Ljudje, ki so preizkusili novi tovornjak z zračnim vzmetenjem, pravijo, da bo postalo nepogrešljivo – v ruski tajgi, v južnoafriških rudnikih in na vsakem gradbišču.

Edino, kar sega pod osi, so kolesa

300 milimetrov nad tlemi

Doslej je veljalo, da ima tovornjak z zračnim vzmetenjem premajhno prosto višino nad tlemi, da bi bil lahko kaj prida uporaben v gradbeništvu. Novo zračno vzmetenje zadnjih osi bo to prepričanje ovrglo. Nova zasnova je občutljive dele, kot so vzmeti, nosilci in mehovi, pomaknila navzgor, nad višino gnanih osi, zato so manj izpostavljeni.

„Rezultat je najmanj 300 mm proste višine, vzmetenje pa tudi ni več v dometu letečih skal ali kamnov,“ pravi načrtovalec proizvodov Bosse Franzon in nadaljuje: „Kolutne zavore so zdaj zaščitene z rešetkami – pa še te so 340 mm nad tlemi. Edino, kar sega pod osi, so kolesa.“

Videz tovornjaka lahko vara

Eden od razvijalcev nove šasije je tudi Jonas Odermalm. Poudari, da zna biti pri prosti višini nad tlemi videz varljiv: „Včasih je videti nos tovornjaka visoko nad tlemi, deli motorja tik za odbijačem pa so že izpostavljeni. Nekateri tovornjaki imajo plastične zaščite za motor, ampak to je nesmiselno. FMX ima hladilnik in druge bistvene dele zaščitene z zelo čvrsto ščitno ploščo.“

Profil trebuha

Na prosto višino pomembno vpliva tudi povsem nova gnana sprednja os. Ta os je pomaknjena za 100 mm naprej, kar omogoča večji vstopni kot. Njen najnižji del, vzporedni drog, je zdaj zaščiten za ohišjem sprednje osi.

Prosta višina nad tlemi

„Seveda so med osmi nameščeni vsi deli šasije, ampak ti deli so pri Volvu že od nekdaj nameščeni visoko,“ pravi Bosse Franzon. „Če pogledaš tovornjak od zadaj, lahko vidiš, da je profil njegovega trebuha zelo vitek – zato tovornjak na neravnem terenu ne bo nasedel,“ doda.

Veje in kamenje

Ščitnik karterja ni nov del opreme, je pa enkraten med tovornjaki. „To je prava ščitna plošča, ki lahko prenese udarce predmetov, velikih kot vaša pest, s silo do štirih ton in več,“ pravi Jonas Odermalm. Njegova ravna površina od odbijača do osi varuje hladilnik in dele motorja pred vejami in kamni. „Če se zaletite v kup peska in se vzvratno umaknete, tudi ne boste v motornem prostoru odpeljali za samokolnico peska s seboj, “ doda Bosse Franzon z nasmehom.

Preberite več o zračnem vzmetenju zadnjih osi tovornjakov za gradbeništvo

5
Prosta višina nad tlemi