Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4
×
×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 ali 8×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Narejen za voznike, ki radi ubirajo bližnjice

Ko cesta izgine pod blatom ali peskom, je edina prava rešitev neprekinjena vožnja, brez ustavljanja. Tu pride do izraza natančno obvladljiva sprednja gnana os Volva FMX. Še bolj pa se izkaže popolnoma nova sprednja os z večjo prosto višino nad tlemi, ki zagotavlja tovornjaku prepričljiv vstopni kot.

Težko verjamemo, da se je vodja gradbišča v čisti beli srajci ravnokar vrnil domov iz blata brazilskega gradbišča. Dokler ne začne govoriti o novi konfiguraciji 8×6 in na novo zasnovani sprednji osi.

Običajno znana kot tipka ,O, sranje!'

„Konfiguracija 8×6 je na voljo že nekaj časa in zdaj spada v standardno ponudbo, kar za kupca pomeni krajše dobavne roke. Pravzaprav gre za pogon na šest koles, dodatna os pa zagotavlja dodatno nosilnost. Z novo sprednjo osjo smo dobili zelo uporabno vozilo za mejne razmere – tako kot velja za konfiguraciji 6×6 in 4×4,“ pravi Jonas Odermalm.

Večje strmine in globlji jarki

Sprednja os je pomaknjena 100 milimetrov bolj naprej. To zagotavlja tovornjaku večji vstopni kot, obenem pa je mogoče os kombinirati z vsemi deli opreme šasije in motorji iz ponudbe. Os je v celoti nova – od krone in zobnika do ležajev. Je močnejša, ima vitkejši profil in večjo prosto višino nad tlemi.

„Del, ki je bil doslej najnižji, to je vzporedni drog, je zdaj vgrajen za osjo. Tako je zdaj najnižji del vozila čvrsti okrov osi. Polno natovorjeni tovornjak ima znatno večjo prosto višino nad tlemi. Če prištejemo še večji vstopni kot, je zelo uporabna na neravnih podlagah,“ razloži Jonas Odermalm.

Manjša poraba goriva

Stalni pogon na vsa kolesa je pri tovornjakih za gradbeništvo običajna rešitev, pri Volvu pa raje pustimo vozniku, da ga vklaplja – kolikor in kadar ga potrebuje. Jonas Odermalm se spomni ugotovitev raziskave, opravljene v puščavi: „Dejansko ga potrebujemo le dva do pet odstotkov časa. To pomeni, da pogon na vsa kolesa 95 odstotkov časa samo trati gorivo – če ne sediš v Volvu FMX, kjer sam odločaš, kdaj naj bo vklopljen.“

Vožnja v prostem teku

S stikalom na armaturni plošči lahko voznik preklopi na pogon na zadnja kolesa, če razmere to dopuščajo. To pomeni neposreden prenos moči iz motorja na zadnjo pogonsko os, druga kolesa pa se vrtijo prosto – in porabijo manj goriva. S tem se zmanjša tudi obraba sprednje osi.

Mobilnost Volva FMX

V skrajnih razmerah

Pri tovornjaku s pogonom na šest koles je prva stvar, ki jo potrebuješ, zapora medosnega diferenciala – diagonalna zapora dveh gnanih koles v sklopu osi. Po mnenju Jonasa Odermalma to večinoma zadostuje. „Če začne zares drseti, vklopiš pogon sprednje osi. To te reši iz večine težav – zdaj pa si oglejmo še mobilnost v skrajnih razmerah.“

„Voznik ima še eno tipko, ki se imenuje ,O, sranje!'. Ob pritisku nanjo se vklopi zapora sprednjega diferenciala; zdaj je vozilo zelo težko krmiliti, se pa lahko rešite nazaj na trdno podlago.“

Jonas Odermalm

Vklop in izklop

Na vprašanje o prednostih take mobilnosti Jonas Odermalm hitro najde odgovor. „Vozniku je prepuščena odločitev, kdaj potrebuje več pogonskih osi. Menim, da to cenijo vozniki najrazličnejših vozil: tovornjakov 4×4 za vzdrževanje cest, prekucnikov 6×6, ki delajo pri puščavskih naftovodih, in tovornjakov 8×6 v kamnolomih.“

In doda: „Seveda rešitev ne bi bila tako privlačna, če ne bi njene trpežnosti in zanesljivosti jamčil naš sloves.“

Oglejte si vse možnosti AWD

8
Mobilnost