En personlig förarassistent

En personlig förarassistent

Får vi presentera ACC, en anpassningsbar farthållare och ett av de mest avancerade nya systemen ombord. Det minskar stressen och ökar komforten för föraren med hjälp av ny intelligent elektronik.

ACC är ett system av givare som känner av om lastbilen kommer för nära det framförliggande fordonet. Lastbilens hastighet i förhållande till trafiken framför justeras genom att bränsletillförseln minskas och genom att retardern och motorbromsen aktiveras. Om retardern och motorbromsen inte förmår hindra lastbilen från att alltför snabbt komma för nära det framförvarande fordonet skickas en varning till föraren så att han själv kan ansätta bilens bromsar. Detta minskar

risken för olyckor som kan uppstå på detta sätt.
Det finns också en tryckknapp för starthjälp i backe. Med hjälp av denna kan föraren upprätthålla bromstrycket när han flyttar foten från bromspedalen till gaspedalen vid start i uppförsbacke. Det här är inte bara bekvämt, det höjer även säkerheten.

ACC har visat sig särskilt användbart under fjärrtransporter med mycket körning på landsvägar och motorvägar, där naturligtvis stressfaktorerna är många. ACC är det första steget i utvecklingen av det som vi på Volvo Lastvagnar kallar "Säkert avstånd". De efterföljande stegen i projektet håller redan på att utvecklas.