Person 4

Peter Brännerud: Säljare

Namn: Peter Brännerud
Yrke/Titel: Soft Offer Sales (fordonsförsäljning/support)
Ålder: 23 år
Jobbar: Volvo Truck Center Region Väst (Göteborg)

• Hur kommer det sig att du började jobba inom Volvokoncernen?
– Min dröm har alltid varit att sälja lastbilar och när det kommer till det området är Volvo det självklara alternativet. Jag gick därför en kvalificerad yrkesutbildning som heter ”Framtidens fordonssäljare”, med inriktning mot den tunga fordonssidan. Jag fick därigenom praktik på Volvo Truck Center och sen blev jag anställd innan skolan ens var över. Nu har jag redan jobbat i två år.

• Är det viktigt att ha ett intresse för lastbilar för att bli en bra säljare?
– Ja, det är viktigt att man är intresserad – att man vet lite om lastbilar och även kan köra dem.  Därför tog jag lastbilskort och släpbehörighet för att köra ett tag och därigenom sätta mig in i chaufförens vardag. Det ger en helt annan trovärdighet när man själv har kört lastbil och har ett stort intresse för lastbilar.

• Hur ser din nuvarande roll ut och vilka är dina främsta ansvarsområden?
– Jag ansvarar för Dynafleet i hela regionen och driver vårt CRM-arbete*. Så det är jag som ser till att det alltid är fräsch data i kundbasen. Sen har jag också ansvar för förarutbildningar och så säljer jag serviceavtal. Det handlar om att fånga upp kunderna och jag får en bra relation till dem. Nu jobbar jag alltså med soft offers men ser det som en bra grund för ett framtida lastbilssäljarjobb. Och det här jobbet är också jätteroligt i sig. Det ger en väldig frihet och jag sitter sällan still.

• Hur skulle du beskriva företagskulturen inom Volvokoncernen?
– Den är jättebra. Jag har haft en del jobb innan så jag har lite att jämföra med. Volvo är tryggt. De ställer alltid upp och jag behöver aldrig oroa mig. På söndagkvällen ser jag fram emot en superkul ny vecka. Jag har bra chefer och många förebilder inom företaget.

• Och vad är det bästa med att jobba för Volvo?
– Det är att man kan stå för det man gör. Jag verkligen gillar det jag gör här eftersom jag är övertygad om att jag säljer de bästa produkterna och tjänsterna på marknaden.

*Customer Relationship Management