Person 5

Emil Karlsson: Arbetsledare/Verkmästare

Namn: Emil Karlsson
Yrke/Titel: Arbetsledare/Verkmästare
Ålder: 25 år
Jobbar: Bildepån Varberg

• Berätta lite om din bakgrund – varför blev du mekaniker?
– Jag tror att mina föräldrar och miljön där jag växte upp har påverkat mig mycket. Min pappa jobbade på Bildepån och jag har alltid haft ett intresse för branschen. Så jag valde fordonstekniska programmet på Marks gymnasieskola, med inriktning personbil men sedan har jag fortsatt utvecklas åt lastbilshållet.

• Hur har din tid inom Volvo sett ut?
– Jag jobbade först som mekaniker i fyra år. Sedan fick jag förfrågan om jag ville bli arbetsledare. Jag kände då att jag var väldigt ung och jag ville ju inte att andra skulle få intrycket av att jag var alldeles för ung men samtidigt tänkte jag att: Tar jag inte chansen nu så kan det dröja innan jag får den igen. Och de frågade ju faktiskt mig för att jag visade att jag var ”hungrig” och arbetsvillig. Ledarrollen föll sig dessutom naturlig för mig. Jag är rätt pedagogiskt lagd och tycker att det är kul att lära andra.

• Hur ser du på dina utvecklingsmöjligheter inom företaget?
– Branschen går hela tiden framåt och varje dag är aldrig densamma så jag lär mig alltid något nytt. Men jag tror också att man måste våga vilja  och ha modet att gå vidare. Därför satsar jag så högt som möjligt. Jag vill verkligen bli verkstadschef. Har man intresset så kan man gå hur långt som helst och det finns inget som hindrar mig. Är jag motiverad så syns jag på Volvo.

• Hur skulle du beskriva kulturen inom Volvo?
– Den är fruktansvärt bra. Jag har ju inget annat att jämföra med egentligen men det jag vet är att det är riktigt bra här. Ur arbetssynpunkt ligger fokus på allt från att förminska jobbskador till att förbättra arbetsmiljön – typ att byta ut en skiftnyckel mot en blomma så att man trivs bättre. Sen gör vi som jobbar här grejer ihop också. Vi är alla rätt unga och brukar passa på att typ basta en fredagskväll eller bara umgås på vardagarna. Och det sämsta med att jobba här? Jag kan inte komma på något.