Volvo FE CNG

Nya Volvo FE CNG – ett gasdrivet alternativ för soptransporter och stadsdistribution

Volvo Lastvagnar lanserar nu Volvo FE CNG, en ny version av Volvo FE som drivs uteslutande med metangas. Lastbilen har en helt ny gasdriven Euro 6-motor och en helautomatisk växellåda som ger samma produktivitet och goda köregenskaper som hos en vanlig FE.

Under huven finns en helt ny Euro 6-motor på 9 liter som drivs uteslutande med komprimerad metangas. Volvo Lastvagnars nya version av Volvo FE – Volvo FE CNG – är ett gasdrivet alternativ för soptransporter och stadsdistribution. Tack vare en helautomatisk växellåda har lastbilen samma produktivitet och goda köregenskaper som en vanlig Volvo FE. Motorn har en tändstiftsteknik som är särskilt lämplig för korta transporter med många starter och stopp.

– Många städer runtom i världen letar efter alternativ till dieseldrivna lastbilar. Framförallt inom sophantering är förnyelsebara drivmedel ofta ett krav för att vinna en upphandling. Med Volvo FE CNG kan vi nu erbjuda de företag som kör mycket i stadsmiljö en lastbil med klart lägre miljöpåverkan, säger Christina Eriksson, affärsområdeschef för alternativa drivlinor på Volvo Lastvagnar.

Metangas är helt luktfritt vid förbränning och innehåller mycket låga nivåer av skadliga partiklar. Om metan utvinns ur biogas, d.v.s. består av organiskt material, är koldioxidutsläppen upp till 70 procent lägre än för en motsvarande diesellastbil.

– Metangas är det bränsle som långsiktigt kommer att vara ett hållbart alternativ till diesel. Nu handlar det om att tillsammans med samhällets olika aktörer skapa spelregler och rätt förutsättningar för en positiv utveckling, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar.

Försäljningen av nya Volvo FE CNG inleds i Europa i augusti och serietillverkningen startar i början av 2015. Lastbilen är utrustad med en helt ny 9-liters Euro 6-motor med tändstiftsteknik och ett effektuttag på 320 hk samt ett vridmoment på 1 356 Nm.

 

FE CNG Euro6 Engine

Utvändigt ser den ut som en vanlig Volvo FE, men under huven på nya Volvo FE CNG gömmer sig en ny Euro 6-motor som drivs uteslutande med metangas.
Volvo FE CNG har 2x4 eller 2x3 tankar för komprimerad gas monterade på båda sidor av chassiet.

Automatic transmission

Utöver den helt nya gasdrivna motorn har Volvo FE CNG en helautomatisk växellåda. Tack vare den har Volvo FE CNG samma goda köregenskaper och produktivitet som en vanlig Volvo FE.