Spara bränsle på välbekanta vägar. Till och med vägar du inte kört på innan.

Spara 5 procent bränsle med I-See

Sänk bränsleförbrukningen med 5%. Aktivera konstantfarthållaren.

Kombinera I-Shift och GPS:en med en intelligent farthållare, så får du I-See. Det är ett unikt system som memorerar vägens topografi och sparar informationen i en central databas. När du kör använder systemet informationen för att spara bränsle – upp till fem procent under en körcykel (om I-Cruise är aktiverad hela tiden).

I-See-funktionen

Var du än befinner dig är hjälpen nära.

I-See behöver inga kartor. Eftersom verkligheten brukar vara mer exakt memorerar systemet i stället de backar du passerar. Nu kan du till och med spara bränsle utan att ha kört rutten tidigare. Med den nya versionen av I-See sparas alla backar i en databas som andra lastbilar har tillgång till. Om någon förare har kört din rutt förut kan I-See hämta data och börja spara bränsle direkt. Därmed kan du spara pengar redan första gången du kör nya Volvo FH.


Så fungerar det

Så fungerar I-See

1. Före uppförsbackarna: tar sats.
När I-See vet att en uppförsbacke närmar sig ökas farten till den övre hastighetsgränsen. Tack vare rörelseenergin kan lastbilen köra längre på en högre växel.

2. I uppförsbackarna: låter bli att växla ned.
Mot slutet av uppförsbackarna använder I-See sin lagrade information för att undvika onödiga nedväxlingar. Du når krönet mjukt och behagligt utan att behöva ödsla bränsle på en lägre växel.

3. På krönen: behåller lugnet.
När du närmar dig en utförsbacke ser I-See till att lastbilen inte accelererar i onödan.

4. Före nedförsbackarna: rullar på.
Precis före backen frikopplas drivlinan tillfälligt och låter lastbilen rulla. Detta sparar energi och minskar behovet av inbromsningar.

5. I nedförsbackarna: bromsar i tid.
I-See vet när backen tar slut. När farten nedför ökar kan den därför använda motorbromsen mjukt i tid – i stället för hårt mot slutet – för att förbereda lastbilen för den kommande topografin.

6. I sänkorna: lite extra schvung.
I-See kommer till sin verkliga rätt när en nedförsbacke omedelbart följs av en uppförsbacke. Då får lastbilen rulla och samla på sig energi så att den enkelt kan klättra uppför.