Pressemeldinger - Nyheter : Wist Last & Buss
29.08.2013

Bare halvparten av lastebilsjåførene bruker bilbeltetBilbeltet dobler sjansene for å overleve en alvorlig trafikkulykke. Likevel velger halvparten av lastebilsjåførene å ikke bruke bilbeltet. Dette vil Volvo Trucks endre på!

- Om flere trafikanter bruker bilbelte, skulle over 7 000 liv bli spart innen EU hvert år. Her burde yrkessjåførene gå foran som forbilder, men slik er det dessverre ikke, sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks.

Dobbelt så stor sjanse for å overleve med bilbelte


Sjansen for å overleve en alvorlig trafikkulykke er dobbelt så stor for de som bruker bilbelte, enn for de som ikke bruker det. Dette fremgår blant annet av WHOs siste rapport om trafikksikkerhet i verden - Global Status Report on Road Safety 2013.

Rapporten fremmer det faktum at økt bruk av bilbelte er et av de viktigste tiltakene for å redusere personskader og antall dødsfall i trafikkulykker. I dag finnes det en lov med pålegg om å bruke bilbelte i 111 av alle land i verden. Siden 2006 gjelder påbudt bilbeltebruk i EU både personbil og lastebil.

3-punkts sikkerhetsbelte for bil er for øvrig en Volvo-oppfinnelse, som kom på markedet i 1959.

- I de senere år har bilbeltebruken økt, også hos lastebilsjåfører, men fortsatt er det alt for mange som ikke bruker det. Dette til tross for at både vår egen og annen europeisk forskning peker på at minst 50 prosent av de lastebilsjåførene som omkommer i trafikken, ville klart seg om de benyttet bilbeltet. Av de som mistet livet i trafikken hadde bare fem prosent bilbeltet på seg, sier Carl Johan Almqvist.

Ny undersøkelse av 700 lastebilsjåfører

En fersk undersøkelse fra den svenske trafikksikkerhetsorganisasjonen NTF, basert på observasjoner av over 700 lastebilsjåfører, og intervjuer med over 200 av disse i perioden 2011 til 2013, bekrefter bildet av at lastebilsjåførene er dårlige til å bruke bilbeltet. De aller fleste oppgir at de bruker bilbeltet når de kjører sin personbil, men bare halvparten gjør det når de kjører lastebil. Som grunn for dette, blir det oppgitt at det er slitsomt, ubekvemt eller tidskrevende å ta på og av beltet.

- Med tanke på at bilbeltet kan være skillet mellom liv og død, er dette svært dårlige grunner for ikke å bruke beltet. Hos Volvo Trucks legger vi inn store ressurser på å utvikle ulykkesforebyggende systemer, men så lenge den menneskelige faktoren finnes som en viktig del av bildet, kan risikoene i trafikken aldri helt elimineres. Derfor vil jeg oppfordre alle transportfirmaer og sjåfører til å gjøre hva de kan for å forbedre trafikksikkerheten. Den aller enkleste måten å gjøre det på, er å benytte den kanskje aller viktigste sikkerhetsdetaljen om bord - bilbeltet.

Kilder:
- WHO: Global Status Report on Road Safety 2013.
- NTF Väst: Lastbilsförares bältesanvendning (2013)
- Volvo Lastvagnar: European Accident Research and safety report 2013
- EU: On road safety study (2008)

29. august 2013

Direktelink til høyoppløselige bilder i Volvo Trucks Image Gallery

  

Bildetekst

"Den enkleste måten å å redusere personskader og antall dødsfall i trafikkulykker, er å benytte en viktig sikkerhetsdetalj om bord - nemlig bilbeltet," sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks.

Se http://www.thenewsmarket.com/volvogroup for video i kringkastingskvalitet om Volvo-konsernets produksjonsanlegg og produkter. Du kan laste ned bilder i form av MPEG2-filer eller bestille dem på Beta SP-bånd. Registrering og video er gratis for media.

Alle bilder, filmer, animasjoner og illustrasjoner er tilgjengelige Volvo Trucks Media Gallery: http://images.volvotrucks.com
Alle YouTube-filmer: http://www.youtube.com/user/VolvoTrucks

Volvo Trucks leverer komplette transportløsninger for profesjonelle og krevende kunder, og tilbyr et komplett utvalg av middelstunge til tunge lastebiler. Kundestøtten ivaretas av et globalt nettverk av 2300 forhandlere og verksteder i mer enn 140 land. Volvo-lastebiler monteres i 16 land over hele verden. I 2012 ble det solgt mer enn 105 000 Volvolastebiler på verdensbasis. Volvo Trucks er en del av Volvo Group, en av verdens ledende produsenter av lastebiler, busser, anleggsmaskiner og motorer og transmisjoner for maritimt og industrielt bruk. Volvo Group tilbyr også komplette løsninger innen finansielle tjenester. Alt Volvo gjør, er basert på kjerneverdiene kvalitet, sikkerhet og miljøhensyn.

For ytterligere informasjon, kontakt: Volvo Norge AS v/Torstein Magelssen, telefon +47 23 17 66 16/mobil +47 90 77 52 55 e-post: torstein.magelssen@volvo.com

"Den enkleste måten å å redusere personskader og antall dødsfall i trafikkulykker, er å benytte en viktig sikkerhetsdetalj om bord - nemlig bilbeltet," sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks. image/jpeg 2,8 MB
"Den enkleste måten å å redusere personskader og antall dødsfall i trafikkulykker, er å benytte en viktig sikkerhetsdetalj om bord - nemlig bilbeltet," sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks. image/jpeg 3 MB
"Den enkleste måten å å redusere personskader og antall dødsfall i trafikkulykker, er å benytte en viktig sikkerhetsdetalj om bord - nemlig bilbeltet," sier Carl Johan Almqvist, ansvarlig for trafikksikkerhetsspørsmål hos Volvo Trucks. image/jpeg 17,7 MB
Bare halvparten av lastebilsjåførene bruker bilbeltet image/jpeg 5,3 MB
Back

Abonner på Volvo Trucks Nyheter

Ønsker du å bli varslet via e-post og/eller via mobiltelefon når Volvo Trucks publiserer nyheter på hjemmesiden eller på WAP-portalen? Vennligst fyll inn ditt navn, firma, e-postadresse og/eller mobiltelefonnummer i skjemaet nedenfor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Ved å godta, tillater du Volvo Trucks å lagre dine personlige data og bruke dem til liknende utsendelser.