pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Bilbolaget Lastvagnar
2013-05-14

Nya Volvo FE och Volvo FL – optimerade för leveranser i städer och stadsregionerNu blir lastbilarna Volvo FE och Volvo FL ännu mer lättkörda i stadsmiljöer med ökad efterfrågan på snabba, smidiga och rena transporter. De nya lastbilarna har en förbättrad förarmiljö och Volvo FL-erbjudandet utökas med en mycket konkurrenskraftig fyrcylindrig femlitersmotor.

- Förarna kliver ofta in i och ut ur sina lastbilar många gånger under ett arbetspass. Därför har vi fokuserat på att skapa en bekväm, lättjobbad förarmiljö med god sikt åt alla håll, säger Volvo Lastvagnars chef Claes Nilsson.

Förarens arbetsmiljö får ett lyft tack vare en ny, tydligare instrumentering och nya ergonomiska stolar med inbyggda nackstöd och säkerhetsbälten. Stolen och dess infästning i golvet har förstärkts för att bidra till ökad säkerhet vid en olycka.

Nya motorer
Körningen blir effektivare tack vare två nya, egenutvecklade fem- och åttalitersmotorer.

  • Den nya sexcylindriga D8-motorn har en cylindervolym på 7,7 liter och finns i tre versioner: 320hk/1200 Nm, 280hk/1050Nm och 250hk/950Nm.
  • Volvo FL kan dessutom fås med den kompakta fyrcylindriga D5-motorn. Den har en cylindervolym på 5,1 liter och finns med 240hk/900Nm eller 210hk/800Nm.

- Med deras snabba momentuppbyggnad på låga varv är båda motorerna idealiska för snabb, bekväm och säker körning i städer och förorter. De goda köregenskaperna hjälper förarna att hålla tuffa arbetsscheman med många transportuppdrag, säger Ruddy Houtmeyers, strategisk produktchef för medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar.

- Motorerna klarar de nya Euro 6-kraven med en bränsleförbrukning som är i nivå med Euro 5-motorerna. Tekniklösningen för Euro 6 är en kombination av selektiv katalysatorreduktion, SCR, samt variabel turbogeometri, ett kylt EGR-system och ett partikelfilter, fortsätter Ruddy Houtmeyers.

Specialanpassad automatiserad växellåda
De två nya motorerna kompletteras med ett heltäckande utbud av växellådor. Bland annat finns nu möjligheten att utrusta Volvo FE med I-Shift.

- Den automatiserade växellådan kan anpassas med ett specialprogram för distributionskörning, säger Tobias Bergman, produktchef för segmentet distribution och avfallstransporter vid Volvo Lastvagnar.

En annan positiv nyhet för föraren är att det elektroniska stabiliseringssystemet ESP (Electronic Stability Program) nu är standard på både Volvo FE och Volvo FL. ESP hjälper föraren att hålla kvar lastbilen på vägen vid en oväntad och kraftig gir.

Specialanpassad 12-tonnare
Volvo Lastvagnar har också tagit fram en unik 12-tonsvariant av Volvo FL. Med den starkaste motorn i segmentet (fyrcylindrig D5 med 240 hästkrafter), specialoptimerad I-Sync växellåda, och 500 kilo lägre vikt än motsvarande lastbil med sexcylindrig motor, blir den mycket konkurrenskraftig.

¬ Den nya 12-tonnaren är en vass utmanare i det största segmentet för medeltunga lastbilar. Lastbilen är lättare, lägre och mer konkurrenskraftigt prissatt än nuvarande modell.

Den ökar kundens produktivitet och effektivitet på samma gång som den ger föraren bättre arbetsförhållanden, säger Tobias Bergman.

- Lastbilen är genomtänkt in i minsta detalj. Ta till exempel de mindre hjulen vilket sänker hytten med fem centimeter. Detta ger föraren bättre sikt runt om och gör det lättare att kliva in i och ut ur hytten, tillägger Tobias Bergman.

Ett urval av fram- och sidospeglar i kombination med möjligheten att få extra fönster på sidorna, dörrarna och baktill, bidrar också till förarens utmärkta sikt runt om lastbilen.

Ny design
För att ge Volvo FE och Volvo FL en utpräglad Volvoidentitet har det klassiska järnmärket flyttats upp till en ny position under vindrutan. Det mörka partiet under vindrutan ger intrycket att hytten är lägre, vilket ger lastbilen ett modernt utseende som får den att smälta in i trafikmiljön.

De nydesignade strålkastarna och karaktäristiska varselljus understryker också släktskapet med de andra nya Volvolastbilarna. Strålkastarna är integrerade i den nya stötfångaren, som är tredelad med hörn i stål för att vara slitstark och billig att reparera vid småskador.

Nya Volvo FE och Volvo FL utstrålar en modern transporteffektivitet inifrån och ut. Volvo Lastvagnars designchef Rikard Orell sammanfattar kort och koncist utvecklingsteamets arbetssätt.

- Vi fokuserade på alla detaljer som redan var bra och gjorde dem ännu bättre. Tanken är att föraren och lastbilen tillsammans profilerar en transportör som står för transportkvalitet på högsta nivå.

2013-05-14

Länk till tekniska specifikationer FE.
Länk till tekniska specifikationer FL.
Länk till högupplösta bilder.
Länk till film på youtube.

För tillgång till alla bilder, filmer och illustrationer av nya Volvo FE och FL, var vänlig gå till Volvo Trucks Media Gallery/Press Images & Films på http://images.volvotrucks.com

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 3,7 MB
Det är nu möjligt att utrusta Volvo FE med I-Shift, vilket hjälper till att minska bränsleförbrukningen. image/pjpeg 2,6 MB
Förarens arbetsmiljö har förbättrats i Volvo FE, bland annat tack vare tydligare instrumentering och ergonomiska säten. image/pjpeg 1,9 MB
Förarens arbetsmiljö har förbättrats i Volvo FL, bland annat tack vare tydligare instrumentering och ergonomiska säten. image/pjpeg 2,2 MB
Nya Volvo FE andas transporteffektivitet inifrån och ut. image/pjpeg 1,3 MB
Ruddy Houtmeyers, strategisk produktchef för medeltunga fordon vid Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 4,5 MB
Tobias Bergman, produktchef för segmentet distribution och avfallstransporter vid Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 1,9 MB
Volvo Lastvagnar har fokuserat på att skapa en komfortabel och lättarbetad förarmiljö, eftersom förarna ofta kliver in och ut ur bilen många gånger under dagen. image/pjpeg 1,8 MB
Volvo Lastvagnar har utvecklat en unik 12-tonsvariant av Volvo FL. Lastbilen är lättare, lägre och mer konkurrenskraftigt prissatt än nuvarande modell. image/pjpeg 2 MB
Volvo Lastvagnars designchef Rikard Orell. image/pjpeg 429,2 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.