pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Bilbolaget Lastvagnar
2013-12-11

Viralt kampanjrekord för Volvo LastvagnarMed sin senaste reklamfilm "The Epic Split" bevisar Volvo Lastvagnar att en okonventionell inställning till B2B-reklam lönar sig. Reklamfilmen har spridit sig över världen och är redan efter fyra veckor den mest sedda fordonsreklamfilmen på Youtube någonsin.

The Epic Split har setts över 59 miljoner gånger sedan den publicerades på YouTube den 14 november. Den har spridits i sociala medier och nyhetsmedier, varit ämnet för tusentals konversationer på och utanför nätet och till och med gett upphov till ett nytt fenomen på internet, där kändisar och andra gör egna versioner av reklamfilmen.

- Mottagandet har varit rätt överväldigande. Visst hade vi hoppats på en succé, men vi väntade oss inte att den skulle bli så här stor eller komma så här snabbt. Trots allt, det handlar om en reklamfilm för lastbilar, säger Per Nilsson, global PR-chef på Volvo Lastvagnar.

Framgången i siffror
The Epic Split har inte bara blivit den mest sedda fordonsreklamfilmen på Youtube någonsin. Fyra veckor efter publiceringen har The Epic Split och berättelsen om den:

  • delats mer än 6 miljoner gånger på sociala nätverk.
  • samlat fler än 10 miljoner träffar på Google.com.
  • fått genomslag i medier världen över: reklamfilmen har varit ämnet för uppskattningsvis 20 000 redaktionella artiklar hittills.
  • fått uppmärksamhet i media värd uppskattningsvis 70 miljoner Euro.*

Engagemang som sprider sig
Sedan hösten 2012 har Volvo Lastvagnar publicerat sex underhållande reklamfilmer som visar upp innovationer i de fem nya lastbilsmodeller som lanserats under samma period.

The Epic Split som fokuserar på precisionen och stabiliteten med Volvo Dynamic Steering, är den film som har nått störst framgång hittills.

- Spridningen är huvudsakligen ett resultat av människors engagemang. Vi kan inte köpa oss förbi konkurrenterna, istället får vi försöka vara smartare än de är. Vår kommunikationsstrategi är en del i den satsningen.

Konsumentmarknadsföring för företagsprodukter
Kommunikationsstrategin är i sig en del av ett större skifte i hur Volvo Lastvagnar marknadsför sina produkter till en bredare publik. Förenklat handlar det om konsumentreklam för företagsprodukter.

- Vår marknadsföringsstrategi grundar sig på att det även inom B2B är människor som fattar besluten. Dagens lastbilar är högteknologiska maskiner, utvecklade för att underlätta förarens arbete, skydda förare, last och omgivning och att maximera lönsamheten. Men för förarna och åkarna spelar också andra faktorer in när de gör sina val, som varumärket och dess image, fortsätter Per Nilsson.

Kostnadseffektiv marknadsföring
Volvo Lastvagnar arbetar efter tanken att marknadsföring som påverkar en bred allmänhet också kommer att nå fram till fler lastbilschaufförer och åkare. Det fungerar.

- Våra egna kunder nämner dessa filmer. Men det går längre än så - åkare som använder våra lastbilar får kommentarer från sina kunder - transportköparna - om filmerna, säger Per Nilsson.
- Vår ambition är att det engagemang filmerna gett upphov till ska öka kännedomen och efterfrågan på våra lastbilar. Trots en relativt liten medieinvestering har vi fått ett massivt gensvar. Vår strategi har visat sig vara ett väldigt smart och kostnadseffektivt sätt att kommunicera genom att använda det nya medielandskapet, avslutar Per Nilsson.


2013-12-11

Länk till filmen The Epic Split.

Länk till högupplösta bilder.

* Statistik och beräkningar från social videobyrån Be On.

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Per Nilsson, global PR-chef för Volvo Lastvagnar. image/x-png 1,2 MB
Reklamfilmen "The Epic Split" har spridit sig över världen och är redan efter fyra veckor den mest sedda fordonsreklamfilmen på YouTube någonsin. image/x-png 851,1 KB
Skådespelaren Jean-Claude Van Damme har genom hela sin karriär gjort hårresande stunt – men inget riktigt som att gå ner i split mellan två lastbilar som backar. image/x-png 940,5 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.