pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Bilbolaget Lastvagnar
2014-01-20

Volvo Dynamic Steering vinner kvalitetsprisMed kraftigt minskade vibrationer från väg och förbättrad arbetsmiljö för föraren är Volvo Dynamic Steering en viktig del i Volvo Lastvagnars arbete för ökad vägsäkerhet med föraren i fokus. Nu vinner den nya tekniken pris för årets kvalitetsinnovation.

Volvos styrsystem, Volvo Dynamic Steering, tilldelas priset Quality Innovation of the Year 2013. Utmärkelsen som årligen delas ut av SIQ, Institutet för Kvalitetsutveckling, syftar till att stimulera framtagandet av innovationer av hög kvalitet.

- Volvo Dynamic Steering är ett utmärkt exempel på en uppfinning utvecklad för att möta såväl kommersiella behov som förarens önskemål. Den nya tekniken innebär lättare manövrering och en bättre arbetsmiljö för föraren, säger Matti Kaulio, docent i industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, som skrev motiveringen till utmärkelsen.

För att vinna måste innovationen ha tagits fram med en tydlig koppling till ett specifikt kundbehov. Detta var något som imponerade särskilt med Volvo Dynamic Steering.

- Att innovationen kopplas både till individnivå och kommersiella behov känns väldigt spännande. På något sätt lyckas man också genom kombinationen av gammal och ny teknik få fram en bättre produkt. Sen finns där även ett säkerhetsperspektiv som går i linje med Volvos varumärke, säger Matti Kaulio. 

"Bevis på att vi är på rätt väg"
På Volvo Lastvagnar är man glada och stolta över utmärkelsen som stärker företagets långsiktiga mål att förbättra vägsäkerheten och förarens arbetsmiljö.

- Det känns väldigt roligt, jag hade en känsla av att vi kunde vinna men det var kul att få samtalet. Det här är ett bevis på att vårt arbete är på rätt väg, och det ger oss energi att fortsätta utveckla egenskaper som leder till bättre kvalitet och säkrare förarmiljö i våra bilar, säger Hayder Wokil, Kvalitetschef på Volvo Lastvagnar.

Volvo Dynamic Steering har utvecklats i nära samarbete med förare för att kunna möta deras behov.

- Under utvecklingens gång bjuder vi hela tiden in kunder för att få feedback. Det knyter kunderna närmare oss och gör dem delaktiga i utvecklingen av nya produkter. Volvo Dynamic Steering är en milstolpe i vårt arbete inom förarmiljö och trafiksäkerhet, säger Hayder Wokil.

Med Volvo Dynamic Steering minskar skakningar i ratten från väg nästan helt. Det gör att föraren inte behöver parera lastbilen under körning och minskar risken för värk i rygg, nacke och axlar. Eftersom lastbilen är så lättstyrd kan föraren slappna av under körning. Han eller hon blir inte lika trött och löper mindre risk att råka ut för olyckor.

Den nya tekniken gör det också möjligt att backa lastbilen med stor precision, en egenskap som möjliggjorde Jean-Claude van Dammes succéstunt The Epic Split.

Prisceremonin för 2013 års vinnare av Quality Innovation of the Year hålls idag på Moderna Museet i Stockholm. Priset delas årligen ut till företag, organisationer eller enskilda individer vars innovationer har en medveten systematik i arbetet och som haft ett identifierat kundbehov som utgångspunkt. Bakom utmärkelsen står kvalitetsfrämjande stiftelser i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Tjeckien och Ungern.

Den 20 januari 2014

Så fungerar Volvo Dynamic Steering
Volvo Dynamic Steering bygger på ett konventionellt mekaniskt styrsystem där en styrstång är kopplad till en styrväxel. Det hydrauliska servosystemet genererar kraften som föraren behöver för att vrida lastbilens hjul. I Volvos system används nu en elektroniskt styrd elmotor som sitter på styrstången. Elmotorn jobbar tillsammans med den hydrauliska servostyrningen och regleras tusentals gånger i sekunden av den elektroniska styrenheten. I låga hastigheter ger elmotorn extra kraft och vid högre hastigheter reglerar elmotorn styrningen automatiskt och kompenserar för ojämnheter som fortplantar sig upp till ratten, från till exempel sidovindar eller gropar i vägen.

På Volvo Lastvagnars Youtubekanal finns fler filmer om VDS:
Demonstration av VDS: http://www.youtube.com/watch?v=clv7emcs84Y

The Epic Split: http://www.youtube.com/watch?v=M7FIvfx5J10&list=PLKFJ3tQvdojTHq0Zw0PUYtDTjGqi93bPe

The Hamster Stunt:
http://www.youtube.com/watch?v=7N87uxyDQT0&list=PLKFJ3tQvdojTHq0Zw0PUYtDTjGqi93bPe&index=5

Mer information om SIQ, Institutet för Kvalitetsutveckling: http://www.siq.se/ 

För videomaterial i sändningskvalitet som kan användas bland annat för den här pressinformationen, gå till http://www.thenewsmarket.com/volvotrucks

Pressbilder och filmer finns i Volvo Trucks Image and Film Gallery på http://images.volvotrucks.com/

Direktlänk till bildarkivet: http://images.volvotrucks.com/latelogin.jspx?records=Volvo+Trucks:23672,volvo+trucks:23671,Volvo+trucks:23483,volvo+trucks:21838

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

"Volvo Dynamic Steering är ett utmärkt exempel på en uppfinning utvecklad för att möta såväl kommersiella behov som förarens önskemål," säger Matti Kaulio, docent i industriell ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan. image/x-png 1,2 MB
“Att vi tilldelats Quality Innovation of the Year 2013, visar att vi satsar på rätt saker“, säger Hayder Wokil, Kvalitetschef på Volvo Lastvagnar. image/x-png 718,7 KB
Nya Volvo FM är en av de modeller som kan utrustas med Volvo Dynamic Steering. image/x-png 802,1 KB
Volvo Dynamic Steering gör det möjligt att backa med stor precision, vilket var en förutsättning för att Jean-Claude van Damme skulle klara sitt stunt – The Epic Split. image/x-png 879,9 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.