pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Finnvedens Lastvagnar AB
2014-03-27

Karavanvinnare får testa nödbromsenVolvo Lastvagnar har utvecklat Kollisionsvarning med nödbromsning, ett avancerat nödbromssystem med kollisionsvarning som hjälper till att förhindra allvarliga olyckor. Nu ges besökare chansen att prova systemet under den Volvokaravan som besöker återförsäljare på drygt 40 orter i hela landet.

Påkörning bakifrån är en väldigt vanlig typ av trafikolycka. För att ta itu med detta problem har Volvo Lastvagnar utvecklat Kollisionsvarning med nödbromsning, ett avancerat nödbromssystem som även innehåller tidig kollisionsvarning.

Nu låter Volvo Lastvagnar vinnare i en tävling på varje karavanort testa systemet, med början i Stockholm den 28 mars.

-  Jag kan lova ett det är en både imponerande och omtumlande upplevelse bakom ratten när systemet först varnar och till sist lägger på full bromsverkan för att undvika att krocka med den ballongbil vi använder för demonstrationen, säger Jan Strandhede, ansvarig för marknadskommunikation på Volvo Lastvagnar i Sverige.
 
Bromssystemet, som introducerades på den nya Volvo FH-serien, har utvecklats som ett stöd för föraren för att majoriteten av påkörningarna bakifrån ska kunna undvikas eller mildras i omfattning. Det bygger på en radar-/kamerakombination som identifierar och övervakar framförvarande fordon. Systemet har utvecklats för att kunna registrera både stillastående fordon och fordon i rörelse och kan förhindra en kollision med fordon i rörelse vid relativa hastigheter upp till 70 km/h. När systemet upptäcker ett fordon som lastbilen kommer kollidera med om nuvarande hastighet behålls, tänds en röd lampa i vindrutan för att få föraren att rikta sin uppmärksamhet på vägen.

 - Vi vill inte ta över manövreringen från förarna ute i trafiken, eftersom de har bäst möjligheter att bedöma situationen och kan göra en undanmanöver, säger Carl Johan Almqvist, trafik- och säkerhetsdirektör på Volvo Lastvagnar.

Men, om lastbilen inte registrerar någon reaktion från föraren, exempelvis rattrörelse eller inbromsning, börjar varningslampan i stället blinka och upprepade varningssignaler hörs. Om systemet fortfarande inte registrerar någon reaktion börjar det bromsa in försiktigt. Om inget av detta leder till något resultat aktiveras nödbromssystemet för att få lastbilen att stanna helt.

- I de flesta fall gör de första varningarna att föraren reagerar. Och i de ytterst få fall som det inte leder till någon respons från föraren finns det fortfarande tid för nödbromssystemet att hjälpa till att förhindra en allvarlig olycka, avslutar Carl Johan Almqvist.

Göteborg 27 mars

Film (14 sek) som visar Kollisionsvarning med nödbromsning: http://youtu.be/7nBj-RFKaJk

Tidigare publicerad pressrelease om Kollisionsvarning med nödbromsning, med mer fakta och kopplade bilder: http://www.volvotrucks.com/trucks/sweden-market/sv-se/newsmedia/pressreleases/Pages/pressreleases.aspx?pubId=14216

Tidigare publicerad pressrelease om Volvokaravanen: http://www.volvotrucks.com/trucks/sweden-market/sv-se/newsmedia/pressreleases/Pages/pressreleases.aspx?pubId=17365

Alla datum och orter för Volvokaravanen finns här: http://www.volvotrucks.com/TRUCKS/SWEDEN-MARKET/SV-SE/NEWSMEDIA/PAGES/VOLVOKARAVANEN.ASPX

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Jan Strandhede, ansvarig för marknadskommunikation på Volvo Lastvagnar i Sverige. image/x-png 1,1 MB
Vi vill inte ta över manövreringen från förarna, eftersom de har bäst möjligheter att bedöma situationen och kan göra en undanmanöver, säger Carl Johan Almqvist, trafik- och säkerhetsdirektör på Volvo Lastvagnar. image/x-png 625,2 KB
Även om man kör mot en mjuk ballongbil känns det svårt att bara fortsätta gasa och istället låta bilen varna och till sist lägga på bromsarna. image/pjpeg 2 MB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.