pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Finnvedens Lastvagnar AB
2014-04-10

Volvo Lastvagnars kampanj storvinnare i reklamtävlingen ADC AwardsVolvo Lastvagnars kampanj i samband med lanseringen av den nya lastbilsserien fortsätter att vinna priser. I den globala tävlingen Art Directors Club Awards kammade kampanjen hem flest priser av alla – inklusive den prestigefyllda utmärkelsen Black Cube.

Med publiksuccén The Epic Split i täten har Volvo Lastvagnars sex lanseringsfilmer för den nya lastbilsserien hittills setts över 100 miljoner gånger på Youtube. När det den 9 april var dags för juryn i reklamtävlingen Art Directors Club Awards att utse årets mest kreativa marknadsföringsbidrag blev det storslam för Volvo Lastvagnars kampanj, som var nominerade i femton kategorier och vann sju guld.

- För oss är det en stor ära eftersom det innebär att Art Directors Club, några av världens främsta kännare inom reklam, anser att Volvo Lastvagnars marknadsföring är den bästa i världen, säger Per Nilsson, PR-chef för Volvo Lastvagnar.

Förutom att Volvo Lastvagnars kampanj vann flest utmärkelser i tävlingen totalt, tilldelades kampanjen även Black Cube som är tävlingens Grand Prix. Priset delas enbart ut under de år som juryn anser att det finns ett bidrag som håller tillräckligt hög kreativ standard. Senast någon vann var 2011. För att dela ut en Black Cube krävs det att juryn är enig. Vad som framför allt imponerade på juryn var att Volvo Lastvagnars kampanj lyckats med konststycket att nå ut brett.

- Nästan hälften av de lastbilsköpare som sett våra lanseringsfilmer uppger i vår mätning att det är mer sannolikt att de väljer Volvo nästa gång de ska köpa nya lastbilar. För oss är det ytterligare ett tecken på att kampanjen varit lyckad, säger Per Nilsson.

Det andra prestigefyllda priset som tilldelades Volvo Lastvagnar var Client of the Year, en utmärkelse som delas ut till den uppdragsgivare som vinner flest priser i tävlingens samtliga kategorier.


Fakta om lanseringsfilmerna:

 • Totalt har sex huvudfilmer distribuerats under kampanjen: The Ballerina Stunt, The Hook, The Technician, The Hamster Stunt, The Chase och The Epic Split.
 • Filmerna demonstrerar innovationer i de nya lastbilarna på olika spektakulära sätt.
 • Filmerna har enbart släppts på Youtube.

Kampanjens effekter:

 • Från juni 2012 till mars 2014:
  Antalet följare på Facebook har ökat från 16 000 till 330 000.
 • På Youtube har antalet prenumeranter ökat från 3 500 till 90 000.
 • Antalet unika besök på Volvo Lastvagnars hemsidor i Europa har fördubblats från dryga 175 000 till 350 000 per månad.
 • Filmerna har över 100 miljoner visningar på Youtube och har delats nästan 8 miljoner gånger.
 • Det har gjorts över 20 000 redaktionella inslag om filmerna i media världen över.
 • Uppskattningsvis skulle motsvarande publicitet/spridning kosta cirka 126 miljoner Euro i köpt reklamplats.
 • Nästan hälften av de lastbilsköpare som sett lanseringsfilmerna säger i en mätning att det nu är mer sannolikt att de väljer Volvo nästa gång de köper lastbilar.

ADC-priser för Volvo Lastvagnar 2014:

 • Black Cube.
 • Client of the Year.
 • Sju guld, två silver och fyra brons.

Fakta om Art Directors Club Awards:
En av de mest prestigefyllda reklamtävlingarna i USA. Delas ut årligen av Art Directors Club of New York. Priset, som delas ut under ADC Festival i Miami, har funnits sedan 1921. I år skedde prisutdelningen den 9 april.

Läs mer om priset här.

Se alla viralfilmer här.
Ladda ner bilder här.

Den 10 april 2014

För ytterligare information, kontakta: Per Nilsson, PR-chef Volvo Lastvagnar, tel +46-31-3233349, e-mail per.nilsson.pr@volvo.com

Nästan hälften av de lastbilsköpare som sett våra lanseringsfilmer uppger att det är mer sannolikt att de väljer Volvo nästa gång de ska köpa nya lastbilar. Det är ytterligare ett tecken på att kampanjen varit lyckad, säger Per Nilsson. image/pjpeg 303 KB
Titel: The Chase I den virala videon "The Chase" sätts manövreringsförmågan hos nya Volvo FL på prov då lastbilen jagas av tjurar genom smala gator. image/pjpeg 422,4 KB
Titel: The Epic Split Viralen där Jean-Claude van Damme gör sin berömda split mellan två backande Volvo FM lastbilar har fler än 71 miljoner visningar på YouTube och har delats åtta miljoner gånger. image/pjpeg 235,5 KB
Titel: The Hamster Stunt Hamstern Charlie styr nya Volvo FMX uppför branta och slingriga vägar ur ett stenbrott. Videon har över sex miljoner visningar på YouTube. image/pjpeg 149,6 KB
Titel: The Hook I "The Hook" står chefen för Volvo Lastvagnar, Claes Nilsson, på fronten av nya Volvo FMX och testar styrkan hos den krok som bilen hänger i 20 meter över havsytan i Göteborgs hamn. image/pjpeg 104,8 KB
Titel: The Technician I den virala videon "The Technician" är Roland Svensson huvudperson i ett gastkramande test där markfrigången på 300 mm hos nya Volvo FMX demonstreras. image/pjpeg 253,3 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

 •  
 •  
 •  
 •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.