pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : ÖSTERLENS LASTVAGNS AB
6/7/2013

Volvo Lastvagnar breddar sitt utbud för alternativa bränslen i NordamerikaNu tar Volvo Lastvagnar ännu ett viktigt steg när det gäller fordon för alternativa bränslen. Inom ett par år kommer lastbilar för DME – ett energieffektivt bränsle med låg miljöpåverkan – att introduceras på den nordamerikanska marknaden.

- Det är tydligt att DME-tekniken har stor potential i Nordamerika och att Volvo med dess hjälp kan utöka sitt utbud gentemot kunderna, liksom sitt miljöåtagande, säger Göran Nyberg, chef för Volvo Trucks North American Sales and Marketing.

Det är framför allt två saker som gör DME intressant som fordonsbränsle. Dels är det energieffektivt, dels är utsläppen av luftföroreningar extremt låga. Det produceras och används idag över hela världen, men för andra syften än som bränsle för fordon. Dessutom kan DME framställas av både förnyelsebara och icke förnybara energikällor.

Bakom Volvo Lastvagnars beslut att påbörja kommersiell tillverkning av DME-lastbilar i USA ligger många års utvecklingsarbete, samarbeten med forskare och drivmedelsproducenter samt goda erfarenheter från fältprov i Sverige och Nordamerika.

- Med hög energieffektivitet och goda miljöegenskaper är DME är ett av de mest lovande alternativen till dagens dieselbränsle. Genom att börja erbjuda lastbilar för DME hoppas vi också påskynda den utbyggnad av produktion och distribution av bränslet, som är nödvändig för att få till stånd en etablering också på andra marknader, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar.

Volvos DME-teknik i USA kommer att finnas i Volvo VNL med D13-motor.

7 juni 2013

Fakta

  • DME (dimetyleter) kan tillverkas antingen från icke förnyelsebara råvaror såsom naturgas, eller från biologiskt förnyelsebara råvaror såsom restprodukter från skogsbruket. DME tillverkas i dagsläget över hela världen, men används till annat än fordonsbränsle. Den vanligaste användningen i dag är i hemmet, exempelvis som drivmedel i sprayburkar och som bränsle som i spisar och ugnar.
  • DME från biologiskt förnybara råvaror (biomassa) kallas bio-DME. Oavsett råvara ger DME ett bra energiutbyte och låga utsläpp av partiklar. Bio-DME ger dessutom upp till 95 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt dieselbränsle. DME är en gas vid rumstemperatur och normalt tryck, men övergår till vätska vid lågt tryck (5 bar), vilket underlättar transport och hantering.
  • Volvo Lastvagnar har arbetat med DME sedan början av 1990-talet. I samarbete med kunder, bränsleproducenter och distributörer genomfört fältprov med lastbilar för DME i Sverige och i USA. I Sverige gick tio lastbilar i trafik 2011 inom ett projekt delfinansierat av Energimyndigheten och Europeiska Unionen. Lastbilarna har idag kört mer än 1,000,000 km. I USA påbörjades de i början av 2013. Båda fälttesterna pågår fortfarande.
  • Utvecklingen av DME-fordon är en del i Volvo Lastvagnars långsiktiga strategi att utforska alternativa bränslen. Volvo Lastvagnars arbete med fordon för alternativa bränslen och alternativa drivlinor omfattar också lastbilar för metangas och biobaserad syntetisk diesel samt elhybridfordon.

Länk till högupplösta bilder.

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Göran Nyberg, chef för Volvo Trucks North American Sales and Marketing. image/pjpeg 304 KB
Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 205.1 KB
Volvo FH med DME motor. Lastbilen är en av de som använts i svenska fältprov. image/pjpeg 308.1 KB
Volvo VNL utrustad med en Volvo D13-DME motor på 425 hk och ett vridmoment på 1.750 Nm. image/pjpeg 3.5 MB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.