pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : ÖSTERLENS LASTVAGNS AB
6/20/2013

Så byggs en toppmodern lastbilUnder våren rullade de första serietillverkade nya Volvo FH-lastbilarna ut från fabrik och levererades till kunder runt om i Europa. Men hur byggs en toppmodern lastbil? Hur blir elektronik och hårdvara till en fungerande enhet och hur kan toppkvalitet garanteras? Följ med på resan -från idé till färdig lastbil.

Den nya Volvo FH har fått epitetet "nästa generations lastbil". Jonas Nordqvist, egenskapsansvarig inom strategisk planering på Volvo Lastvagnar, reder ut vad det innebär egentligen.

-Man kan säga att en toppmodern lastbil måste uppfylla alla delar i en komplicerad ekvation. Den måste tillgodose såväl kundernas som samhällets krav och lyckas kombinera modern teknologi med egenskaper som kvalitet, förarkomfort, miljöeffektivitet och säkerhet, säger Jonas Nordqvist.

Arbetet med att utveckla en modern lastbil påbörjas därför långt innan produktionen av den ens är påtänkt. Som en röd tråd genom hela processen går sökandet efter högsta möjliga kvalitet. Genom noggranna kund-, samhälls- och konkurrentanalyser fastställs vilka krav en ny lastbilsmodell borde uppfylla. Marknaden skannas även av för att identifiera vilka teknologiska innovationer som kan integreras i den nya produkten. Denna massiva kartläggning ligger sedan till grund för en detaljerad kravspecifikation på hur en modern lastbil ska konstrueras.

Produktionen - en avgörande faktor
När kravspecifikationen är fastställd är det dags för nästa utmaning: Att förvandla idé till verklighet. För att lyckas med detta krävs ett tvärfunktionellt arbetssätt där alla - från design till konstruktion och produktion - samarbetar redan från dag ett.

- En av de viktigaste parametrarna vid utvecklingen av en helt ny lastbil är att den faktiskt ska kunna byggas. Det kan låta simpelt men det är helt avgörande att produktionen är både ergonomisk, effektiv och repeterbar. I slutändan handlar det som sagt om att kunna garantera en kvalitetssäker produkt, säger Jonas Nordqvist.

Att serieproduktionen av nya Volvo FH nu är i full gång, och att de första lastbilarna rullar ut till kund, markerar därför inte bara början på något nytt. Det är även slutet på en lång utvecklingsresa. För de europeiska Volvofabrikerna i Sverige, Ryssland och Belgien har det handlat om att utveckla den nya produkten i samarbete med konstruktörerna. Parallellt med detta har de även tagit fram underlag för allt som måste uppdateras i fabrikerna, både vad det gäller såväl verktyg som kompetens.

-Det här är en helt ny hytt, en helt ny lastbil. Det är inte en plåtartikel som är sig lik, vilket ställer krav på såväl vår personal som på vår utrustning eftersom den ofta är produktspecifik, förklarar Hans Elmqvist, projektledare för hela den nya Volvo FH-produktionen på samtliga fabriker i Europa.

Nya fabriksinvesteringar
En toppmodern lastbil kräver med andra ord även toppmoderna produktionsverktyg. En viktig investering här har varit de nya pressverktygen, vilka används för att producera samtliga hyttdelar.

-Unikt för nya Volvo FH är att vi pressar flera delar i fem steg. Det handlar om geometrisäkring - ju fler gånger du pressar artikeln, desto bättre passar delarna ihop och sammansättningen av hytten blir därefter, förklarar Hans Elmqvist.

En annan stor investering har varit inköpet av 56 nya robotar, vilka samtliga bidrar till att effektivisera produktionen. Automatiseringen garanterar även att varje lastbil håller samma höga kvalitet. Ett exempel på detta är att samtliga rutor i lastbilen idag limmas på plats. Vinsten är dubbel: det skapar en säkrare lastbil, eftersom rutorna blir en del av hyttens hållfasthet, samtidigt som arbetsmomentet är mer effektivt och kvalitetssäkert än tidigare.

Pilotfabriker för produktutveckling
En annan viktig roll för fabrikerna har även varit att delta i utvecklingsarbetet av den nya lastbilen. För att kunna göra detta, utan att störa ordinarie produktion, inrättades så kallade "Pilot Plants" på Volvos två svenska fabriker i Tuve och Umeå, vilka kan beskrivas som "minikopior" av fabrikernas ordinarie monteringslinor. Där kunde nya verktyg testas ut och metodvagnar byggas. Då handlade det mycket om att omsätta teori i praktik - om att hitta "best practice" för monteringen och om att undersöka huruvida det alls var möjligt att bygga lastbilen i den ordning och med de verktyg som konstruktörerna ursprungligen hade tänkt sig.

- Precis som blodomloppet i kroppen arbetar vi oss igenom hela lastbilen för att garantera att allt fungerar som det ska. Den tidiga testproduktionen i pilotfabriken är en viktig del av denna kvalitetskontroll, fortsätter han.

Pilotfabrikerna fungerade även som bas för att kompetensutveckla fabrikspersonalen, både på lokal och global nivå. Nyckeloperatörer från hela världen har under de senaste åren arbetat sida vid sida med montörerna i pilotfabrikerna för att lära sig hur den nya lastbilen byggs. När det var dags att flytta ut monteringen till ordinarie lina på de svenska fabrikerna kunde nyckeloperatörerna lära sina kollegor hur de skulle göra. Vinsterna kommer att vara de samma globalt.

- Vi har förberett oss minutiöst, mycket till följd av att det är en så komplex lastbil, men det kommer också göra att det går fortare att rulla ut en kvalitetssäkrad produktion även på övriga fabriker. Den nya Volvo FH är anpassad för världen, säger Hans Elmqvist.

Mer ergonomisk montering
Det är dock inte bara lastbilen i sig och de nyutvecklade verktygen som är toppmoderna.
Pilotfabrikerna har även varit en viktig arena för att utveckla enklare och mer ergonomiska rutiner för medarbetarna. Trots att produkten i sig är mer komplicerad har förenklingar och smarta monteringslösningar gjort att det är lättare att bygga den nya lastbilen. Ett exempel är chassit, som nu monteras uppochner för att göra det enklare att komma åt alla komponenter.

-Jag vill påstå att allt som blivit bättre i produktion även gynnar kunderna. De förbättrade arbetsförhållandena leder till ökad produktkvalitet. Är det enkelt att montera är det också enkelt att göra rätt, sammanfattar Hans Elmqvist.

Produktionen av den nya Volvo FH
I samband med utvecklingen av den nya Volvo FH:n infördes flera förbättringar i produktionen, till dem hör bland annat att chassit monteras uppochner, vilket ger mer ergonomisk arbetsposition. Rutorna limmas för att öka hyttens hållfasthet. Dessutom dras all el dras på höger sida från chassi fram till hytten och luft och vatten på vänster - detta görs för att underlätta monteringen.Pilot Plant
De svenska pilotfabrikerna i Umeå och Tuve är "minikopior" av ordinarie monteringslina. Dessa etablerades dels för att produktutveckla den nya Volvo FH, dels för att kompetensutveckla personalen. Syftet var i båda fallen att öka kvaliteten på slutprodukten utan att störa den vanliga produktionen ute i fabriken. 

Visste du att...
... det tar ca fem dagar att förvandla en plåtrulle till en toppmodern lastbil?
... hytten passerar ungefär 350 olika par händer innan den är färdigmonterad?
... det går åt 3,8 liter täckfärg att måla en Volvo FH?
... pressverktygen väger mellan 25-30 ton styck
... det går åt 2790 skruvar att bygga en toppmodern lastbil?
... den nya Volvo FH väger mellan 7500kg och 12500kg (beroende på specifikation)?


20 juni 2013

Länk till högupplösta bilder
Länk till film på youtube.

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Det tar bara några timmar att omvandla dessa stålrullar till en hytt. image/pjpeg 293.5 KB
Fabrikerna i Umeå och Tuve har minikopior av fabrikernas ordinarie monteringslinor. De används för produktutveckling. Det var också här som de första nya Volvo FH byggdes. image/pjpeg 426 KB
Hans Elmqvist, projektledare för hela den nya Volvo FH-produktionen på samtliga fabriker i Europa. image/pjpeg 245.8 KB
Jonas Nordqvist, egenskapsansvarig inom strategisk planering på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 350.6 KB
Lackeringen är en av världens mest miljöoptimerade. Idag används knappt fyra liter färg, vilket är hälften av vad som behövdes för bara tio år sedan. image/pjpeg 260.2 KB
Lackverkstaden för motorer där alla målas i en miljöoptimerad process. image/pjpeg 308.2 KB
Rutorna limmas, vilket bidrar till att öka hyttstrukturens styrka och därmed även säkerheten. image/pjpeg 394.3 KB
Stålskivorna formas genom 340 pressningar och varje del pressas i fem steg för att säkerställa en exakt geometri. image/pjpeg 343.8 KB
Tillverkningen sker med hjälp av fler än 300 robotar, vilka alla bidrar till att höja produktionseffektiviteten. Automatiseringen garanterar också att varje lastbil har samma höga kvalitetsnivå. image/pjpeg 295.1 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.