pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : ÖSTERLENS LASTVAGNS AB
10/9/2013

Volvo Lastvagnar skänker lastbil för att locka fler att bli lastbilsmekanikerEn Volvo FH som gymnasielever får bygga om efter eget huvud, det är senaste greppet för att locka fler ungdomar till lastbilsmekanikeryrket. Volvo Lastvagnar skänker en av sina utbildningsbilar för att byggas om under en treårsperiod!

Motorbranschens Yrkesnämnd (MYN) är mottagare av bilen och har många idéer för hur bilen skall användas. Planer finns bland annat för att använda lastbilen under Yrkes-SM och på mässor.

-Genom att skänka lastbilen hoppas vi bidra till att kreativitet och uppfinningsrikedomen fortsätter flöda kring ungdomarna som läser Fordons-och-transportprogrammet-FT (Tung mekaniker), men bakgrunden är allvarligare. Vi har ett stort rekryteringsbehov och tanken är att detta skall bidra till att fler elever på fordonsgymnasierna upptäcker lastbilsmekanikeryrket, säger Henric Sundin, VD för Volvo Truck Center, som har omkring 300 anställda mekaniker.

Yrket som lastbilsmekaniker har på senare år genomgått stora förändringar. I takt med att bilarna får ett allt större tekniskt innehåll, har yrket förändrats till att bli allt mer varierande och högteknologiskt.

-Att vara lastbilsmekaniker är väldigt omväxlande. I takt med att allt mer elektronik kommer in i bilarna har det blivit en större bredd i arbetsuppgifterna. Nu behöver man kunna både mekanik, IT och vara bra på att prata med kunder, fortsätter Henric. Dessutom sker arbetet både hemma i verkstaden och ute hos kunderna på terminaler och liknande. Att Volvo Truck Center är en del av Volvokoncernen ger också stora möjligheter till utveckling, både geografiskt och med tanke på arbetsuppgifter.

Inom motorbranschen är det lastbilsverkstäderna som beräknas ha det största rekryteringsbehovet. De kommande tre åren räknar 87 procent av med att nyanställa, enligt rapporten "Tempen i motorbranschen" som publiceras årligen, där Motorbranschens yrkesnämnder (MYN och LYN) undersöker branschens rekryterings- och kompetensbehov.

-För den som väljer motorbranschens utbildningar inom gymnasieskolan innebär det här naturligtvis mycket goda möjligheter att få jobb efter examen. Samtidigt är det också goda nyheter för de som redan finns i motorbranschens utbildningar, säger Caj Luoma, ordförande för MYN.

Göteborg 2013-10-10

Fakta:
Den svenska motorbranschen består av cirka 4 500 företag med 60 000 anställda
där majoriteten är mekaniker, tekniker, bilskadereparatörer, fordonslackerare och
reservdelsspecialister. Branschen är teknikintensiv, innovativ och internationell.
Nya material, metoder och produkter innebär förändrade kompetenskrav. Detta
ställer i sin tur krav på utbildningar som lever upp till arbetsmarknadens behov.

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Caj Luoma, ordförande för MYN. image/pjpeg 3.4 MB
Henric Sundin, VD för Volvo Truck Center, lämnar över en FH12 till MYN. Ordförande Caj Luoma, vill veta mer om tekniken under hytten. image/pjpeg 3.6 MB
Henric Sundin, VD för Volvo Truck Center, lämnar över nycklarna till Caj Luoma, ordförande för MYN. image/pjpeg 3.9 MB
Henric Sundin, VD för Volvo Truck Center. image/pjpeg 4.3 MB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.