pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : ÖSTERLENS LASTVAGNS AB
10/24/2013

Världens snabbaste hybridlastbil blir LegomodellVolvo Lastvagnars Mean Green, världens snabbaste hybridlastbil, har förevigats som Legobil. Över 3 500 bitar gick åt för att bygga modellen som lämnades över av byggaren Anders Gaasedal, till Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar, under en ceremoni vid företagets huvudkontor.

Anders Gaasedal, som till vardags arbetar på Lego, påbörjade arbetet i februari och har jobbat med bilen på sin fritid. Modellen består av delar ur det vanliga Legosortimentet och har tagit omkring 150 timmar att bygga.

- Jag fick inspiration att bygga Mean Green när jag pratade med Boije Ovebrink i Volvo Lastvagnars monter på IAA mässan i Tyskland. Mean Green har en intressant teknik och annorlunda design som skiljer sig från vanliga lastbilar.

Anders  fastnade i Legobyggarbranschen redan som tvååring och sedan dess har det byggts för det mesta. Under studietiden var det ett kreativt sätt att koppla av. Efter det har det blivit sju år på Lego, först som konstruktör och numera som testingenjör.

Drivlinan är precis som resten av bilen mycket detaljerad, där inte bara diesel- och elmotor finns med, utan till och med luft- och oljefilter.

- Jag är riktigt imponerad över vilken detaljrikedom modellen har och uppskattar verkligen det engagemang som ligger bakom arbetet med modellen, säger Claes Nilsson som är chef för Volvo Lastvagnar.

Mean Green som är förlaga till Legomodellen, är en dragbil med aerodynamiskt chassi som inte helt ser ut som en vanlig Volvolastbil. Trots detta består den nästan uteslutande av komponenter från produktionen av Volvos produktfamilj, bl a en Volvo VN-hytt och chassi.

- Ambitionen var att få med så många detaljer som möjligt. Volvo Lastvagnar har hela tiden varit mycket  engagerade och har stöttat mig med bland annat foton och ritningar, så det har varit ett ovanligt roligt bygge, fortsätter Anders.

Mean Green slog två världsrekord våren 2012 och är därmed världens snabbaste hybridlastbil. Den har en vältrimmad Volvo D16-motor och en modifierad version av Volvos automatiska I-Shift-växellåda, vilken samarbetar med den hybrid-elektriska motorn. Kombinationen av en elektrisk motor och Volvo D16-dieselmotor levererar 2 100 hästkrafter och närmare 6 780 Nm i vridmoment - varav 200 hästkrafter och 1 200 Nm i vridmoment kommer från den elektriska motorn.

- Jättekul att Mean Green blir förevigad på detta sätt, säger Boije Ovebrink som är världsrekordhållare och förare av bilen. Det enda jag saknar är mig själv bakom ratten, skrattar han.

Göteborg 2013-10-24

Fakta Mean Green:
Mean Green lyckades slå två världsrekord i hastighet i april 2012 på Wendover flygplats i Utah, USA:
Flygande kilometern; 236,577 km/h och Stående kilometern; 153,252 km/h.
Hastighetsrekorden befästes av the United States Auto Club, en förlängning av Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), motorsportens internationella styrande organ.

Fakta Legomodellen:
Antal delar: drygt 3.500
Skala: 1:10 (baserad på storleken på de största Legohjulen i sortimentet)
Vikt: 4,6 kilo
Längd: 65,5 cm
Bredd: 23 cm
Höjd: 24 cm

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Anders Gaasedal, byggare av Legomodellen, visar detaljarbetet för Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar image/pjpeg 8.1 MB
Anders Gaasedal, byggare av Legomodellen, visar detaljarbetet för Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 8 MB
Boije Ovebring och Anders Gaasedal. image/pjpeg 9.2 MB
Boije Ovebrink, förare av Mean Green, Claes Nilsson, chef för Volvo Lastvagnar och Anders Gaasedal, byggare av Legomodellen. image/pjpeg 8.8 MB
Boije Ovebrink, förare av Mean Green, kompletterar hastighetsvärldsrekordpriset från FIA, med en detaljerad Legomodell. image/pjpeg 9.9 MB
Volvo Lastvagnars Mean Green är världens snabbaste hyrbridlastbil och har både en el- och dieselmotor. image/x-png 991.7 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.