om oss - Om oss : Skånebil Lastvagnar AB

Skånebil Lastvagnar, Ängelholm

Skånebil Lastvagnar representerar Volvo i Nordvästra Skåne och hos oss hittar Du Volvos breda modellprogram av nya lastbilar och även ett brett utbud av begagnade. I vår moderna verkstad kan du få din bil servad och reparerad och i Skånebils Truck Shop kan du handla delar, tillbehör och även övrigt som tex kläder. Behöver du tvätta bilen har vi en tvätttanläggning som är öppen dygnet runt för dig med Volvo Lastbilskort/Skånebils Tvättkort.

Historik
Skånebil har sitt ursprung i AB Deve, en mekanisk verkstad som började sin verksamhet 1920 med trion Viebke, Dahlberg och Nilsson som ägare. 1926 tog rörelsen över agenturen för Ford och senare även agenturen för Volvo. När företagsledningen tvingades välja märke valde man att arbeta vidare med Volvo.

1933 bildade Viebke AB Bildeve och moderna bilanläggningar byggdes i Ängelholm och Helsingborg där Bilpalatset i centrum var i bruk ända fram till 1970-talet.

1943 delades företaget upp för att nästa generation Viebke skulle få var sin del att sköta. Bildeve i Ängelholm AB bildades. Man investerade i nya anläggningar och i Skörpinge byggdes 1948 en separat lastbilsverkstad som expanderade i omgångar för att kunna möta marknadens ökade efterfrågan.

Bengt Hagman, Stockholm, med ett långt förflutet på toppositioner inom Svensk Volvohandel, köpte 1975 AB Bildeve i Ängelholm av familjen Jonhagen.  Under hans ägande och ordförandeskap påbörjades moderniseringen av Bildeve i Ängelholm. 

 

  Eftersom företagets lokaler på Storgatan/Östergatan inte längre uppfyllde kraven på en modern bilanläggning, påbörjades nybyggnation och 1977 invigdes den nuvarande huvudanläggningen utmed E6:an. Samtidigt bytte företaget namn till Skånebil AB.

Nutid
Sedan 1982 är Bengt Hagmans son Sten VD för Skånebil AB med de tre dotterbolagen Skånebil Personbilar AB, Skånebil Lastvagnar AB och Skånebil Invest AB. Skånebil av år 2009 är ett väl konsoliderat familjeföretag med anläggningar i Ängelholm, Klippan och Båstad. Antalet anställda uppgår f n till 115 och omsättningen ligger på 460 MSEK. Ambitionsnivån är hög och vi arbetar ständigt med projekt som skall resultera i förbättringar utåt mot våra kunder och inåt mot den egna personalen. Ett exempel på ett sådant projekt är vår miljöcertifiering, ISO 14001. Skånebil Lastvagnar är även kvalitetscertifierade enligt ISO 9001.