pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Skånebil Lastvagnar AB
2013-08-29

Bara hälften av lastbilsförarna använder säkerhetsbälteSäkerhetsbältet dubblerar chanserna att överleva en allvarlig trafikolycka. Trots det väljer hälften av lastbilsförarna att inte använda bälte. Det vill Volvo Lastvagnar ändra på.

- Om fler trafikanter använde säkerhetsbälte skulle över 7 000 liv kunna sparas bara inom EU varje år. Här borde yrkesförarna vara en förebild, men så är det tyvärr inte, säger Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Volvo Lastvagnar.

Dubbelt så stor chans att överleva med bälte
Chansen att överleva en allvarlig trafikolycka är dubbelt så stor för den som använder säkerhetsbälte som för en obältad förare eller passagerare. Det framgår bland annat av WHO:s senaste rapport om trafiksäkerheten i världen - Global Status Report on Road Safety 2013.

Rapporten lyfter fram en ökad bältesanvändning som en av de mest angelägna frågorna för att förbättra säkerheten i trafiken. Idag är det lag på att använda säkerhetsbälte i 111 av världens länder. Sedan 2006 omfattar bälteslagstiftningen inom EU både personbilar och lastbilar.

- Under senare år har bältesanvändningen ökat även bland lastbilsförare, men fortfarande är det mindre än hälften som använder bälte. Detta trots att både vår egen och annan europeisk forskning pekar på att minst 50 procent av de lastbilsförare som omkommer i trafiken skulle klara sig om de var bältade. Av dem som förolyckas i trafiken har bara fem procent bälte på sig, säger Carl Johan Almqvist. 

Ny undersökning av 700 lastbilsförare
En färsk undersökning från svenska trafiksäkerhetsorganisationen NTF, baserad på observationer av över 700 lastbilsförare och intervjuer med drygt 200 av dem under 2011-2013, bekräftar bilden. De allra flesta uppger att de använder säkerhetsbälte när de kör sin privata personbil, men bara hälften gör det när de kör lastbil. Som anledning anges att det är jobbigt, obekvämt eller tidskrävande att ta på och av bältet.

- Med tanke på att säkerhetsbältet kan vara skillnaden mellan liv och död, väger de skälen ganska lätt. På Volvo Lastvagnar lägger vi stora resurser på att utveckla olycksförebyggande system, men så länge den mänskliga faktorn finns med i bilden kan riskerna i trafiken aldrig helt elimineras. Därför vill jag uppmana både åkerier och förare att göra vad de kan för att förbättra säkerheten. Och den allra enklaste åtgärden är naturligtvis att använda den enskilt viktigaste säkerhetsdetaljen ombord - säkerhetsbältet.


Källor
WHO: Global Status Report on Road Safety 2013.
NTF Väst: Lastbilsförares bältesanvändning (2013)
Volvo Lastvagnar: European Accident Research and safety report 2013.
EU: EU road safety study (2008)

Länk till högupplösta bilder.

2013-08-29

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 2,8 MB
Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 3 MB
Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 17,7 MB
Rapport om bältesanvändning. Rapport om bältesanvändning. application/pdf 247,3 KB
-Ökad användning av säkerhetsbältet är det effektivaste sättet att minska dödsolyckorna, genom att man då har dubbelt så stor chans att överleva en allvarlig olycka, säger Carl Johan Almqvist, ansvarig för trafiksäkerhetsfrågor på Volvo Lastvagnar. image/pjpeg 5,3 MB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.