pressreleases - Nyheter från Volvo Lastvagnar : Skånebil Lastvagnar AB
2013-09-19

Nya Volvo FMX -så enkel att styra att en hamster klarar detFilmen The Hamster Stunt har blivit en stor succé på YouTube och har setts 3,4 miljoner gånger på bara en vecka. Den visar hur nya Volvo FMX, utrustad med Volvo Dynamic Steering, styrs av en hamster på ojämna, slingriga vägar i ett stenbrott.

Volvo Dynamic Steering är ett nytt system från Volvo Lastvagnar som gör att föraren kan styra en tungt lastad lastbil utan ansträngning. I låga hastigheter ersätter en elmotor förarens muskelkraft. Systemutvecklarna strävade efter att styrkänslan skulle vara perfekt i alla situationer.
- Vid låga hastigheter blir tungt lastade fordon så enkla att manövrera att du kan styra med ett enda finger. Och när du kör på landsväg ger det dynamiska styrsystemet en oslagbar riktningsstabilitet, förklarar Jan-Inge Svensson, som är ingenjören bakom systemets programvara på Volvo Lastvagnar.
Elmotorn gör jobbet åt föraren
Volvo Dynamic Steering bygger på ett konventionellt mekaniskt styrsystem där en styraxel är kopplad till en styrväxel. Det hydrauliska servosystemet genererar kraften som föraren behöver för att vrida lastbilens hjul. I Volvos system används nu en elektroniskt styrd elmotor som sitter på styraxeln. Elmotorn jobbar tillsammans med den hydrauliska servostyrningen och regleras tvåtusen gånger i sekunden av den elektroniska styrenheten. I låga hastigheter ger elmotorn extra kraft och vid högre hastigheter reglerar elmotorn styrningen automatiskt och kompenserar för oregelbundna rörelser som sprider sig upp till ratten, från till exempel sidovindar eller gropar i vägen.

Den elektroniska styrenheten är systemets hjärna. Den förses kontinuerligt med information från lastbilens sensorer.
- Sensorerna sitter på en rad olika platser. Tillsammans ger de en fullständig bild av vad som händer med lastbilen. Sensorerna på hjulen och växellådans utgående axel mäter lastbilens hastighet, medan en annan sensor identifierar vilken växel som är i, förklarar Sten Ragnhult, ansvarig för systemets hårdvara på Volvo Lastvagnar.

I filmen The Hamster Stunt visar Volvo vad tekniken går för genom att låta den 175 gram tunga hamstern Charlie styra lastbilen. Testet utfördes i ett stenbrott i spanska Ourense. Ett specialdesignat hamsterhjul kopplades till ratten. En erfaren stuntförare skötte gasen och bromsarna och fick hamstern att styra i rätt riktning genom att locka honom åt rätt håll med en morot. Filmen visar hur den stora lastbilen försiktigt rullar upp för den smala och slingriga vägen i stenbrottet.

- Jag försäkrar att det här är på riktigt. Hamstern kan faktiskt styra lastbilen, säger Sten Ragnhult, som tillsammans med sin kollega, Jan-Inge Svensson, var på plats i Spanien när testet genomfördes.

Se filmen The Hamster Stunt: http://www.youtube.com/watch?v=7N87uxyDQT0&feature=youtu.be
 
Se på hur Volvos ingenjörer förberedde testet i Spanien: http://www.youtube.com/watch?v=7xBoRXC2D-4

Så här fungerar Volvo Dynamic Steering: www.youtube.com/watch?v=pn6dwyUqvA8

19 september 2013

Fördelarna med Volvo Dynamic Steering:

  • I låga hastigheter ersätter en elmotor förarens muskelkraft. Det betyder att föraren kan sitta i en mer avslappnad ställning, som inte belastar musklerna i axlar och armar.
  • På ojämna vägar med många sprickor och gropar dämpas störningar. Styrningen upplevs stabilare eftersom föraren inte måste kompensera med rattrörelser hela tiden.
  • På landsväg förstärker den exakta kontrollen känslan av riktningsstabilitet, vilket i sin tur innebär att föraren kan slappna av mer under körningen, eftersom han eller hon har full kontroll i alla hastigheter. Det dynamiska styrsystemet eliminerar i princip de mindre rattjusteringarna som annars är en stor del av landsvägskörningen.
  • Systemet kompenserar för lutningar och sidovindar och hjälper föraren att hålla rak kurs, utan att han eller hon behöver styra upp lastbilen hela tiden. Det är en stor fördel som ökar både säkerheten och komforten.
Volvo FM och Volvo FH-serien kan också utrustas med Volvo Dynamic Steering.

Länk till högupplösta bilder.

För ytterligare information kontakta: Jan Strandhede PR- & Marknadskommunikationsansvarig Sverige, tel: 031-323 37 15 e-post: jan.strandhede@volvo.com.

Christopher Lloyd, monterar sitt specialdesignade hamsterhjul på ratten. image/x-png 896,9 KB
Filmen spelades in i ett stängt stenbrott i Los Tres Cunados, Spanien. image/x-png 1,5 MB
Filmen spelades in i ett stängt stenbrott i Los Tres Cunados, Spanien. image/x-png 1,2 MB
Filmen visar hur hamstern Charlie styr en FMX ut ur ett stenbrott och på så sätt demonstrerar hur lättstyrd den är. Precisionsföraren Seon Rogers har fötterna på pedalerna och en morot i handen för att få Charlie att styra rätt. image/x-png 951,9 KB
Hamstern Charlie i sitt specialdesignade springhjul. image/x-png 778,1 KB
Illustration som visar hur Volvo Dynamic Steering fungerar. image/x-png 433,9 KB
Jan-Inge Svensson, är ingenjören bakom utvecklingen av mjukvaran till VDS. image/x-png 879,6 KB
Nya Volvo FMX. image/x-png 1,8 MB
Seon Rogers, stuntföraren som körde med hamstern Charlie. image/x-png 764,1 KB
Volvoteknikerna Jan-Inge Svensson och Sten Ragnhult var med under inspelningen i Spanien. image/x-png 992,3 KB
Tillbaka

Prenumerera på Nyheter från Volvo Lastvagnar

Vill du bli kontaktad via e-post och/eller sms när Volvo Lastvagnar publicerar nyheter på den här sidan? Fyll i så fall i ditt namn, företag, e-post adress och/eller mobiltelefonnummer nedan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Genom att skicka detta formulär med rutan nedan markerad, tillåter du Volvo Lastvagnar att lagra de personuppgifter du fyllt i och använda dem i samband med din förfrågan.