Maak een chauffeur efficiënter, geef hem een afstandsbediening

Weet u nog hoe het was toen u naar de tv moest lopen om van zender te wisselen? Dat klinkt ouderwets, maar bij het laden van een truck is dat de realiteit. Tot nu toe. De draadloze afstandsbediening voorkomt veel onnodig in en uit de cabine klimmen.

Druk op een knop en het voertuig past zich zelf aan bij de hoogte van het laadperron. De laadklep gaat omlaag en het laden begint. Het display bevestigt dat de lading gelijkmatig wordt verdeeld zonder het maximale asgewicht te overschrijden. Wanneer de truck is geladen, kunt u de laadklep sluiten, instappen en wegrijden.

“U kunt lage objecten tot op kortere afstand naderen”

Laat uw vingers de truck laden

De afstandsbediening bespaart tijd, ongeacht of het laden worden uitgevoerd door de chauffeur of iemand anders. Omdat het display een reeks gegevens toont van de laadindicator, kan overbelading en ongelijkmatige bevrachting gemakkelijk worden voorkomen zonder dat u steeds de cabine in en uit moet om de indicator te controleren.

“Een aantal jaar geleden lieten we de eerste afstandsbediening door chauffeurs testen. De reacties op het prototype waren zeer positief, dus gingen we door met het ontwikkelen ervan”, zegt Markus Olsson, deskundige op het gebied van afstandsbedieningscomponenten bij Volvo. Met de afstandsbediening is het mogelijk de vering te verhogen of verlagen, de truck naar één zijde te laten hellen, de laadklep en de verlichting bij het laden te bedienen, de motor te starten, te stoppen en te laten draaien en om het voertuig af te sluiten.

“Stel je voor dat de vering aan een kant van de truck kan worden verhoog of verlaagd en dat de trailer naar één zijde kan hellen. Zo kan die dichtbij het laadperron komen ook als dat niet recht is”, legt Markus Olsson uit. “Samen met de mogelijkheid om de voor- of achtervering omhoog te brengen of te verlagen, maakt dit de trailer zeer flexibel.“


Laat uw vingers de truck laden

Vrijheid en efficiency

De afstandsbediening heeft drie verschillende standen: laden, apparatuur en wisselen van laadbak. Welke functies beschikbaar zijn in elke stand, wordt voornamelijk beslist door de chauffeur.

Er is zelfs een vaste instelling voor laden. De chauffeur kan vier verschillende hoogten opslaan zodat de truck zich met een druk op de knop automatisch aanpast aan de vooraf ingestelde hoogte: een sneltoets voor chauffeurs die vaak terugkomen naar hetzelfde of een vergelijkbaar laadperron.

Het wisselen van laadbakken gaat nu ook eenvoudiger. De twee vaste posities zijn er drie geworden, die allemaal kunnen worden opgeslagen. Dit houdt in dat de chauffeur de drie standaardhoogten voor het wisselen van bakken kan opslaan en de voertuighoogte kan aanpassen met een druk op de knop, in plaats van elke keer de hoogte handmatig te meten.

“Doordat het mogelijk is om buiten de truck te staan en vanaf de zijkant toe te kijken, is het werk stukken eenvoudiger. Ik ben ervan overtuigd dat dit apparaatje op talloze manieren van pas komt”, zegt Markus Olsson.


Beter, sneller en soepeler

Een andere verbetering bij het laden is de toegenomen slag van de achtervering. Dit helpt bij het wisselen van trailer, waardoor de chauffeur het voertuig voldoende kan verlagen om achteruit te rijden tot onder de trailer. En de ophanging heeft een omgekeerde stabilisatorstang, zodat u lage objecten tot op korte afstand kunt naderen, zoals laadplatforms en asfalteermachines.

De chauffeur of de transporteur kan nu de aslastindicator kalibreren als een weegbrug beschikbaar is. Dit bespaart tijd en kosten in de werkplaats. Kalibratie wordt vanuit de cabine uitgevoerd met de aslastindicator. Er kunnen gegevens voor 20 verschillende trailers worden opgeslagen.

Nieuwe Volvo FH: Laden

9
Laden