Volvo FMX I-Shift
Wil iedereen die I-Shift kiest voor zware toepassingen zijn hand opsteken?

Tot onlangs moest voor rijden in zware omstandigheden worden gekozen tussen een handgeschakelde versnellingsbak en de automatische Powertronic. Maar I-Shift is nu sterker gemaakt en uitgebreid om te voldoen aan de eisen van zeer zware toepassingen. Bovendien is I-Shift nu leverbaar voor alle asconfiguraties, waaronder trucks met een aangedreven vooras.

Dankzij de verbeterde versnellingsbak en de aanpassingen in de schakelsoftware is I-Shift nu ook geschikt voor zware omstandigheden, zoals in ruw en bergachtig terrein. Omdat I-Shift nu ook leverbaar is voor voertuigen met een aangedreven vooras (4×4, 6×6, 8×6 en de nieuwe 10×6), kan de intelligente transmissie nu voor bijna elke opdracht worden ingezet. Astrid Drewsen is Product Manager en verantwoordelijk voor het uitgebreide aanbod, waaronder de D11- en D13-aandrijflijnen.

Overal waar risico is dat de truck vast
komt te zitten

Waarom is het nodig?

“Dit betekent dat de Volvo FMX zwaar en heuvelachtig terrein aankan met het comfort en het brandstofverbruik van onze populairste versnellingsbak. Dit is vooral belangrijk onder zware omstandigheden waarbij veel manoeuvreren komt kijken. De chauffeur kan meer ontspannen doordat I-Shift een deel van het werk doet. Tegelijkertijd zorgt het voor het laagst mogelijke brandstofverbruik”, legt Astrid Drewsen uit.

I-Shift-versnellingsbak

Snel en soepel

Het feit dat I-Shift snel en soepel schakelt, heeft het systeem al erg populair gemaakt bij chauffeurs. En het systeem is slim genoeg om te weten wanneer er versnellingen kunnen worden overgeslagen. Maar de rijeigenschappen zijn niet het enige voordeel. Door de soepelheid treedt er ook minder belasting op voor de aandrijflijn en de banden, waardoor de onderhoudskosten afnemen.

Het beste van twee werelden

“En u kunt altijd kiezen voor de handmatige modus, bijvoorbeeld als u er op glibberig terrein absoluut zeker van wilt zijn dat dezelfde versnelling blijft ingeschakeld. Uiteraard blijven voor de meest extreme omstandigheden Powertronic en handmatig schakelen beschikbaar. Maar voor de overgrote meerderheid van taken in de bouw is dit de ideale versnellingsbak. Het is het beste van beide werelden voor de chauffeur, en voor het transportbedrijf”, zegt Astrid Drewsen.

Optimaal programma

Het feit dat I-Shift kan worden aangepast aan het soort rijomstandigheden, maakt de truck bij uitstek geschikt voor bouwtaken, zowel op de weg als off-road. Het programma voor de bouw biedt onder andere I-Shift-modi zoals P+ voor slechte wegen. Dit zorgt dat het schakelen wordt uitgevoerd bij hogere motortoerentallen. De opties voor de bouw kunnen ook worden gecombineerd met brandstofbesparingsopties. Zo kan I-See worden toegepast wanneer de truck over de weg rijdt.

Astrid Drewsen

Waar en wanneer?

“Een 8×6 Volvo FMX met I-Shift is perfect voor de bouw en het onderhoud van wegen; of elke andere situatie waarbij het lastig is om met het voertuig op de werklocatie te komen.”

Astrid Drewsen vat het nieuwe partnerschap tussen I-Shift en aangedreven voorassen samen: “Het zal worden gewaardeerd in situaties waar de kans bestaat dat de truck vast komt te zitten en waarbij continu de koppeling en de versnellingshendel moeten worden bediend.”

Lees hier meer over I-Shift en de softwareopties

9
I-Shift