Bestuur de truck met uw pink – Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering is het grootste nieuws op dit gebied sinds de uitvinding van de stuurbekrachtiging. De nieuwe Volvo FMX kan verhard en onverhard terrein aan, en de chauffeur raakt minder vermoeid. Nu is het systeem ook verkrijgbaar voor dubbele voorassen, waardoor de voordelen ervan beschikbaar zijn voor tal van gebruikelijke toepassingen in de bouw.

“Dit is precies wat je nodig hebt in de bouw: slimme technologie tussen de chauffeur en de gaten in het wegdek”, zegt Jan-Inge Svensson, Senior Chassis Engineer.

De kleine kuilen in de weg vormen het
grootste probleem

Sturen met één vinger

De ondersteuning werkt progressief, wat betekent dat Volvo Dynamic Steering veel te bieden heeft bij lage snelheden. De vele stuurbewegingen met een zware lading kunnen dan een ware worsteling zijn. “Vaak zie je chauffeurs naar voren leunen om meer kracht te zetten met hun bovenlichaam“, legt technisch ontwikkelaar Kristoffer Tagesson uit. “Maar deze innovatie maakt het mogelijk een volledig beladen truck met één vinger te sturen. En door op elk moment precies de juiste kracht te zetten verdraait het stuur steeds op dezelfde wijze, ongeacht de oneffenheden van de weg. Dit maakt het sturen veel minder vermoeiend en meer voorspelbaar.”

Nu ook voor dubbele voorassen

Volvo Dynamic Steering is nu ook leverbaar voor trucks met twee voorassen. Omdat een 8×4 met een dubbele vooras in veel landen hoort bij een standaardkipper, zal dit is verheugend nieuws zijn voor vele truckchauffeurs. Zeker aangezien deze trucks vaak zware ladingen vervoeren, en het gewoonlijk meer kracht vergt om te sturen met twee assen dan met één.

Geen last meer van de kuilen in de weg

Vergeleken met de stuurbekrachtiging in een personenwagen bezit Volvo Dynamic Steering een aantal geavanceerde kenmerken. Het systeem heft bijvoorbeeld de oneffenheden in het wegdek op, zoals Jan-Inge Svensson uitlegt.

“Kuilen in het wegdek geven gewoonlijk een schok aan het stuur, maar dit wordt opgeheven voordat de schok het stuur bereikt. De kleine gaten vormen het grootste probleem omdat die een gruisweg tot een wasbord kunnen maken, en dan moet je wel gas terugnemen. Dus het sturen kan de productiviteit verminderen of verhogen.”

 

Volvo Dynamic Steering neemt letterlijk het gewicht van de schouders van de chauffeur.
Schouders

Vermoeidheid is een kwelling

Wanneer er ijsvorming optreedt op het asfalt of op een bouwterrein, kunnen chauffeurs de trillingen door hun hele lichaam voelen. “Door de oneffenheden weg te filteren maken we het rijden minder vermoeiend. En een fittere chauffeur zal zijn werk beter en veiliger kunnen doen”, zegt Jan-Inge Svensson.

Achteruit zonder handen

“Met negen of tien ton belasting op de vooras en de wielen volledig verdraaid is achteruitrijden een zware klus”, zegt Kristoffer Tagesson“. “Met Volvo Dynamic Steering schakelt u de achteruitversnelling in en stuurt u met het grootste gemak. Wanneer u dan het stuur loslaat, ziet u hoe dit soepel terugdraait tot de truck weer rechtuit gaat.” Omdat het stuur een terugkeerfunctie heeft, valt de ondersteuning pas weg wanneer de wielen weer in hun neutrale stand staan.

Realtime precisie

Volvo Dynamic Steering combineert een hydraulische stuurinrichting met een elektromotor, wat tot 85 procent van de benodigde stuurkracht oplevert bij lage snelheden. De motor wordt 2000 keer per seconde elektronisch geregeld, om op elk moment de perfecte mate van ondersteuning te bieden. “Dat geeft enig idee van de precisie”, zegt Jan-Inge Svensson.

“De technologie is gebaseerd op een Torque Overlay-platform, wat inhoudt dat we een zeer breed bereik hebben waarop we deze functionaliteit in de toekomst kunnen uitbreiden. Volgens mij doet dit systeem voor de stuurinrichting wat I-Shift deed voor de versnellingsbak. Dit wordt een zeer populaire optie.”

Jan-Inge Svensson

Kleine dingen betekenen meer bij hoge snelheid

De nieuwe stuurinrichting kan ook compenseren voor de variabele frictie op de verschillende wielen, die gewoonlijk optreedt bij remmen op hobbelige wegen. Een andere functie compenseert de stuurneiging die wordt veroorzaakt door de afloop van het wegdek; een constante bron van ergernis op snelwegen. Beide functies zorgen voor meer koersstabiliteit en een stabiele stuurkracht. “Hoe ruwer het terrein onder de wielen, hoe meer u dit gaat waarderen”, zegt Kristoffer Tagesson. “Zelfs met meerdere assen zorgt Volvo Dynamic Steering dat het rijden aanvoelt als in een gewone truck op een gewone weg.”

Minder klachten door overbelasting

Tegenwoordig hebben zelfs jonge chauffeurs al nek- en schouderklachten. Niet alleen in de bouw. “In dat opzicht gaat Volvo Dynamic Steering niet alleen over comfort”, zegt Jan-Inge Svensson. “Het gaat erom de lichamelijke klachten bij chauffeurs te verminderen en de productiviteit te verhogen. Voor chauffeurs betekent dit dat zij hun actieve carrière kunnen verlengen zonder schouderproblemen op te lopen. En met het huidige gebrek aan goede chauffeurs, zijn minder ziekteverzuim en hogere productiviteit waardevoller dan ooit”.

Als je naar de twee technici kijkt, zie je een duidelijk gevoel van voldoening. “Ja”, zegt Kristoffer Tagesson. “Dit bleek nog beter te werken dan we hadden verwacht.”

Ontdek de voordelen van Volvo Dynamic Steering op het bouwterrein

2
Stuurinrichting