Lisää suuria säästöjä piilee renkaissa ja akselien suuntauksessa

Volvo on mitannut oikein valittujen renkaiden, optimaalisen rengaspaineen ja oikein suunnattujen akselien merkityksen polttoaineen säästämisen kannalta. Nämä kolme asiaa voivat yhdessä toteutettuina vähentää kuormattua perävaunua kuljettavan kuorma-auton polttoaineenkulutusta merkittävästi – jopa 6 prosenttia. Hyöty näyttäisi myös koskevan useimpia kuljetusliikkeitä. Tutkimusten mukaan akselit on suunnattu väärin kahdessa kolmesta ajoneuvoyhdistelmästä Euroopassa.

every drop counts

AJOIMME TUHAT KILOMETRIÄ SELVITTÄÄKSEMME ASIAN 
Kaksi identtistä Volvo FH 4x2 -kuorma-autoa, joissa on 13-litrainen ja 500-hevosvoimainen Euro 5 -moottori, kuljetti kolmiakselista perävaunua ja 40 tonnin hyötykuormaa ruotsalaisilla testiradoilla kaksi viikkoa. Yhdessä ajoneuvoyhdistelmässä käytettiin optimaalisia renkaita sekä akselisuuntauksia, toisessa vääriä asetuksia oli useita. Kun ajoa oli seurattu tuhat kilometriä kehittyneillä laitteilla, tulokset olivat valmiit.

Oikea rengasvalinta voi pienentää kulutusta jopa 11 prosenttia. Oikein suunnatut akselit voivat tuoda vielä 2,5 prosentin lisäsäästöt. Oikea rengaspaine vähentää kulutusta vielä yhden prosentin, joten kokonaiskulutus voi pienentyä 6 prosenttia. Tulokset eivät ole yllättäviä, kun otetaan huomioon, että kolmasosa ajoneuvon polttoainetehokkuudesta muodostuu renkaista.
every drop counts

VÄHENTYNYT POLTTOAINEENKULUTUS, PIENENTYNEET YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Jopa optimoitujen renkaiden tuoma yhden prosentin säästö polttoaineenkulutuksessa merkitsee, että hiilidioksidipäästöjä syntyy yksi prosentti vähemmän. Optimoidut renkaat siis pienentävät paitsi kuljetusliikkeen polttoainekustannuksia myös hiilijalanjälkeä.

PYÖRIEN JA RENKAIDEN VALMISTELU POLTTOAINETALOUDELLISEEN AJOON
Jotta uusista tuloksista saadaan kaikki hyöty irti, yli tuhat Volvo korjaamoa tekee valmisteluja kuljetusliikkeiden tilanteen korjaamiseksi kaikkialla maailmassa. Viime kädessä tämä tarkoittaa, että asiakkaiden kanssa keskustellaan rengastilanteen parantamisesta – eikä vähiten silloin, kun näkyvissä on merkkejä huonosti suunnatuista akseleista, esimerkiksi epätasainen kulutuspinta. Vain tällä tavoin hyvä polttoainetalous voidaan toteuttaa asiakkaan jokapäiväisessä toiminnassa.


– Meille ei riitä, että rakennamme polttoainetaloudellisia moottoreita. Sen sijaan etsimme keinoja vähentää polttoaineenkulutusta kuorma-auton koko elinkaaren ajan – osallistumalla aiempaa aktiivisemmin sen jälkeen, kun kuorma-auto on luovutettu asiakkaalle. Testit antavat luotettavaa näyttöä siitä, kuinka paljon polttoainetta voidaan säästää. Jakamalla tietoa eteenpäin voimme huolehtia siitä, että asiakkaiden kustannustehokkuus on paras mahdollinen.
Arne-Helge Andreassen, jälkimarkkinat ja vähittäismyynti, Volvo Trucks.