Volvo FMX

Volvo FMX, de moderne truck voor de bouw, vol innovatieve oplossingen en baanbrekende functies.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 of 8×6

D11 of D13 (330 tot 540 pk)
Gemaakt voor chauffeurs die graag de kortste route nemen

Wanneer de weg bedekt is met modder en zand, kun je alleen door te bewegen uit de problemen blijven. Dan is de uiterst beheersbare, aangedreven vooras van de Volvo FMX moeilijk te verslaan. En nu nog moeilijker te verslaan met de geheel nieuwe vooras die meer bodemvrijheid heeft en de truck een ware off-road oploophoek geeft.

Het is moeilijk voor te stellen dat de Construction Segment Manager in zijn smetteloos witte shirt zojuist uit een modderbad in Brazilië kwam. Tot hij gaat praten over de nieuwe 8×6 en de nieuw ontworpen vooras.

Ook wel bekend als de ´Oh Shit!´-knop.

“De 8×6 is al een tijdje beschikbaar maar maakt nu onderdeel uit van ons standaardaanbod, zodat de levertijden voor de klant korter zijn. Strikt genomen is het een zeswielaandrijving met een extra as voor verhoogd laadvermogen. Maar met de nieuwe vooras wordt dit een bijzonder handig voertuig voor grensgevallen, net als de 6×6 en 4×4”, zegt Jonas Odermalm.

Steilere hellingen en diepere kuilen

De aangedreven vooras is 100 millimeter verder naar voren geplaatst. Dit geeft de truck een veel betere oploophoek, maar het betekent ook dat de wagen kan worden gecombineerd met een complete reeks chassiscomponenten en motoren. Van kroonwiel en pignon tot de lagers, is de as compleet nieuw. Het ontwerp maakt de as sterker, meer gestroomlijnd en geeft een betere bodemvrijheid.

“Voorheen was het laagste onderdeel ervan de parallelstang, maar die is nu geïntegreerd achter de asbalk. Dus nu is het stevige ashuis het laagste punt van het voertuig. Bij volledige lading heeft de truck een aanzienlijk betere bodemvrijheid. Samen met de nieuwe oploophoek maakt dit de wagen zeer flexibel op oneffen terrein”, verklaart Jonas Odermalm.

Lager brandstofverbruik

Terwijl permanente All-Wheel-Drive (AWD) de gebruikelijke optie is voor trucks in de bouw, geeft Volvo er de voorkeur aan dat de chauffeur dit kan inschakelen, als en wanneer dat nodig is. Jonas Odermalm herinnert zich een onderzoek dat werd uitgevoerd in de woestijn: “Het is eigenlijk alleen echt nodig in 2 tot 5% van de tijd. Dat houdt in dat AWD 95% van de tijd een verspilling van brandstof is. Tenzij het een FMX is waarbij de chauffeur ervoor kan kiezen om het in te schakelen.”

Vrij draaiend

Met een schakelaar op het dashboard kan de chauffeur terugschakelen naar achterwielaandrijving wanneer de omstandigheden dat toestaan. Dit betekent directe overdracht tussen de motor en de aangedreven achteras, zodat de andere wielen vrij draaien, waardoor minder brandstof wordt verbruikt. Bovendien is er dan minder slijtage aan de vooras.

Mobiliteit Volvo FMX

Wanneer het extreem wordt

In de trucks met zeswielaandrijving is het eerste wat u nodig heeft een sperdifferentieel tussen de assen, die diagonaal twee van de achterste aangedreven wielen vergrendelt over het tandemstel. Volgens Jonas Odermalm is dit toereikend in de meeste situaties. “Wanneer het echt glibberig wordt, schakelt u de voorasaandrijving in. Daarmee redt u zich uit de meeste situaties. En dan komen we op het terrein van extreme mobiliteit.”

“Daarvoor hebben we iets wat bekend is geworden als de ´Oh Shit!´-knop. Als u hierop drukt, wordt het voorste differentieel vergrendeld waardoor het besturen van het voertuig heel moeilijk gaat, maar u wel weer op het droge kunt komen.”

Jonas Odermalm

Aan en uit

Toen we vroegen waarom dit soort mobiliteit zo aantrekkelijk is, heeft Jonas Odermalm zijn antwoord snel klaar. “We laten de chauffeur bepalen wanneer er meer aandrijfassen nodig zijn. Ik denk dat dat wordt gewaardeerd door chauffeurs van alle typen voertuigen: 4×4-servicewagens voor wegenonderhoud, 6×6-kippers die werken aan olieleidingen in de woestijn en 8×6-dumpertrucks in groeven.”

Hij voegt eraan toe: “Uiteraard zou het niet zo aantrekkelijk zijn zonder onze reputatie voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.”

Ontdek alle opties voor AWD

Bezoek de dealer locator

8
Mobiliteit