Volvo FM methaan-diesel -25%

Wanneer wordt een dieselmotor nieuws als het gaat om technologie met methaangas ? Deze zomer, wanneer de eerste, in serie geproduceerde FM methaan-diesel trucks op drie markten aan de slag gaan voor hun transporteurs. Vanaf de eerste dag zijn de nieuwe Volvo-trucks uniek in het gebruik van gas als brandstof op langeafstandstransporten, en openen ze daarmee de deur naar een gunstiger brandstofverbruik en lagere CO2-uitstoot op de openbare weg.

OM HET MEESTE UIT HET GAS TE HALEN PASSEN WE HET TOE IN EEN DIESELMOTOR
Onze zeer succesvolle Euro 5-dieseltechnologie ligt ver voor op de conventionele gasmotoren wat betreft efficiëntie en rijeigenschappen. In vergelijking met diesel is de CO2-uitstoot van door de mens vervaardigd biogas tot wel 70 procent lager. Dus hoe krijg je het beste van beide werelden?
Bij het starten wordt een kleine hoeveelheid diesel gebruikt om het methaangas tot ontbranding te brengen. Hierdoor kunnen we optimaal profiteren van de dieselmotor, en tot 25% brandstof besparen in vergelijking met conventionele trucks op gas en met bougies. Vervolgens wordt er zoveel mogelijk methaan geïnjecteerd in de cilinders waarbij de soepele prestaties van een diesel behouden blijven.

DE REIS MET GAS IS NOG MAAR NET BEGONNEN
Tot nu toe waren langere ritten ondenkbaar voor trucks op gas. Maar de hogere efficiëntie van onze methaan-dieseltechnologie vergroot de actieradius tot 500 km, en dit zal geleidelijk toenemen tot 800 km. Bovendien kun je altijd op louter diesel rijden als er tijdelijk geen gas voorhanden is.


diagram Geschatte actieradius voor verschillende trucks op gas 

“De FM methaan-diesel is 30 tot 40 procent efficiënter dan de huidige Otto-motor doordat de voordelen van gas worden gecombineerd met de efficiency van een dieselmotor. Bovendien worden er prestaties geleverd als van een dieselmotor en kan er op diesel worden gereden als er geen gas voorhanden is.“
Lars Mårtensson, Environmental Director bij Volvo Trucks
Volvo FM 
Every Drop Counts
HONDERD VOLVO-TRUCKS OP GAS VANAF ZOMER 2011
Er zijn veldtests uitgevoerd in Noord-Europa. Vanaf deze zomer wordt de Volvo FM op methaan-diesel verwacht in Nederland, Zweden en Groot-Brittannië. In 2012 wordt de productie verhoogd naar 400 trucks en worden er meer markten toegevoegd.

METHAAN: EEN BESCHIKBAAR EN HERWINBAAR ALTERNATIEF
Gas is in een aantal landen reeds beschikbaar en de gas infrastructuur groeit. Als de FM methaan-diesel truck rijdt op methaangas gemaakt van biologisch afval, dan vermindert de CO2-uitstoot tot 70% vergeleken met diesel. Zelfs bij gebruik van methaan op fossiele basis vermindert de CO2-uitstoot tot wel 20 procent.