Chassis voor zware omstandigheden.

De nieuwe Volvo FMX is ontwikkeld met één doel voor ogen: de ultieme bouwtruck zijn. Daarom ontwierpen we het chassis zo dat het jaar na jaar de moeilijkste rijomstandigheden aankan en de zwaarste ladingen.

Maar bij bouwtrucks gaat het niet alleen over veel gewicht en extreem terrein. Daarom is de Volvo FMX uitgerust met een keur aan slimme chassisvoorzieningen als tridem, Automatic Traction Control en luchtvering, die zorgen voor een zeer laag brandstofverbruik en eersteklas rijcomfort.

Chassishoogten, bij benadering

  • Med 900 mm
  • High: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Wielbases

  • Trekker: 3,000 tot 4,100 mm
  • Bakwagen: 3,200 tot 6,700 mm

Bekijk de volledige chassisspecificatiesLuchtvering achter Volvo FMX

Luchtvering achter. Nu ook voor AWD.

De meeste bouwtrucks rijden ten minste de helft van de tijd ongeladen. Gewoonlijk betekent dat een hobbelige rit met veel trilling die door het chassis wordt doorgegeven. Niet met luchtvering. De luchtvering maakt het rijden soepel en comfortabel, waardoor chauffeur, truck, lading minder te verduren krijgen. Onze luchtvering is speciaal ontworpen voor bouwtrucks en nu ook leverbaar voor de configuraties 4×4, 6×6, 8×6 en 10×6.

Lees hier meer over de luchtvering voor de bouw

Lees alle ins en outs over de nieuwe luchtvering

Nieuwe aangedreven vooras Volvo FMX

Aangedreven vooras. Maar alleen wanneer u die nodig heeft.

Wanneer u op extreem terrein rijdt, heeft u waarschijnlijk al snel een truck nodig met een aangedreven vooras of aandrijving op alle wielen. Automatic Traction Control (ATC) is een revolutionaire nieuwe voorziening die automatisch de aandrijving op de vooras activeert, maar alleen als dat nodig is. U beschikt altijd over de vereiste tractie zodat u nooit vast komt te zitten. Maar het belangrijkste is dat u tot 2% brandstof kunt besparen in vergelijking met een permanent geactiveerde vooras. ATC is standaard voor de configuraties 4×4, 6×6, 8×6 en 10×6.

Lees meer over de Automatic Traction Control

Lees alle ins en outs over de nieuwe aangedreven vooras

Liftbare tandemas

Omhooggebrachte aandrijfas: lager brandstofverbruik.
We introduceren de Liftbare tandemas.

Maak een 6×2 van uw 8×4. Of uw 4×2 van uw 6×4. De Volvo FMX is nu beschikbaar met de geheel nieuwe liftbare tandemas, een revolutionaire voorziening waarmee de achterste aandrijfas kan worden ontkoppeld en omhoog gebracht als de truck is uitgeladen. Net zoals een naloopas verkleint dit de draaicirkel aanzienlijk en wordt het brandstofverbruik lager: met wel 4% bij rijden zonder lading.

Lees meer over de Liftbare tandemas

Hogere belasting voorassen

Zo'n twee ton extra op de voorassen. Elke cyclus.

Voor een hogere productiviteit zijn weinig zaken belangrijker dan laadcapaciteit en elke extra ton die wordt vervoerd, kan direct worden vertaald in hogere winstmarges. Met name als u werkt in een afgesloten gebied, waar u de truck kunt beladen tot de technische limieten. We hebben het laadvermogen voor de voorwielophanging nu verhoogd van 18 tot 20 ton voor dubbele voorassen. En de aangedreven vooras kan nu ladingen tot 10 ton aan.

Meerdere stuurbare assen Volvo FMX

Tridem.
Krappere draaicirkel, lager brandstofverbruik.

Vergeleken met dubbele voorassen, die standaard zijn voor bouwtrucks, geeft het tridemstel de truck een aanzienlijk krappere draaicirkel. De keuze uit een naloopas en een voorloopas (of beide, op een 8×2). Beide assen worden hydraulisch gestuurd en kunnen omhoog worden gebracht bij het rijden zonder lading, waardoor u brandstof bespaart en onnodige bandenslijtage voorkomt. Het tridemstel is goedgekeurd voor ladingen tot 36 ton, waardoor het maximaal brutovoertuiggewicht op 56 ton komt voor een 10×4. 

Lees meer over de voordelen van tridem

Productmanager Peter Frleta over het besparen van tijd en geld met Tridem

Vijfassige Volvo FMX

Vijf assen af fabriek.
Geen montage achteraf nodig.

We bieden nu vijfassige trucks af fabriek. Dit biedt talrijke voordelen vergeleken met achteraf inbouwen van een as. U krijgt een volledige typegoedkeuring voor het voertuig. U heeft de truck sneller en voorkomt kostbaar ombouwwerk. U krijgt ook de volledige garantie en aftermarketondersteuning van Volvo, met op de lange duur lagere bedrijfskosten. Kies tussen 10×4 en 10×6 (met aangedreven vooras).

Lees meer over de vijfassige trucks

EBS voor trommelremmen

EBS. Nu ook voor trommelremmen.

Met de nieuwste aanvulling op ons remprogramma betekent het kiezen voor trommelremmen niet dat u concessies moet doen voor wat betreft de remmen. De elektronisch geregelde remmen (EBS) leveren een aantal grote voordelen, vergeleken met een conventioneel systeem, met een duidelijk betere respons, snellere prestaties en een prettiger remgevoel. Bovendien krijgt u de beschikking over een reeks handige fucties, zoals Brake Blending (waarbij de hulpremmen de bedrijfsremmen ondersteunen), Hill Start Aid en Launch Control (waarbij de remmen samenwerken met I-Shift). EBS is beschikbaar voor een specifieke reeks asconfiguraties en chassishoogten.

Flexibele chassisindeling

Indeling trekkerchassis Volvo FMX

Accubak (BBOX-L)
Ten opzichte van het voorgaande ontwerp is de accubak 300 mm naar voren verplaatst. Bij trekkers levert dit 100-120 liter extra brandstofcapaciteit op.

Accubak (BBOX-EF)
Plaatsing achterin tussen de chassisframes is een optie bij trekkers.

AdBlue-tank
Bij trekkers kan een AdBlue-tank van 50 liter boven op het chassis achter de cabine worden gemonteerd voor meer brandstofcapaciteit (ADTP-BC).

APM
De Air Production Modulator (APM) wordt bij trekkers tussen de chassisbalken geplaatst om meer ruimte te creëren voor uitrusting die op het chassis wordt gemonteerd, zoals brandstoftanks.


Indeling bakwagenchassis Volvo FMX

Vrije chassisruimte
De chassisuitrusting kan naar achteren worden verplaatst om ruimte te bieden aan kraanpoten of andere uitrusting. (FAA10; ca. 500 mm), (FAA20; ca. 600 mm).

Gatenrij in frame voor carrosseriebouwer
De bovenste rij met gaten is gereserveerd voor de carrosseriebouwer. Alle steunen in de bovenste gatenrij zijn uit het middelpunt geplaatst en zijn voorzien van een afstandsbus van 8 mm. In de bovenste gatenrij worden geen klinknagels gebruikt.

Kraanvoorbereiding
Bevestigingsplaten voor de kraan aan het chassis kunnen af fabriek worden gemonteerd.

Luchtvering achter met een korte achteroverbouw
De achteroverbouw kan korter zijn dankzij een nieuw ontworpen naar voren gemonteerde stabilisator. Dit is een voordeel voor bouwtoepassingen, zoals asfaltkippers en afzetsystemen.