Volvo FMX

Volvo FMX, de moderne truck voor de bouw, vol innovatieve oplossingen en baanbrekende functies.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 of 8×6

D11 of D13 (330 tot 540 pk)
Luchtvering Volvo FMX
Wanneer een weg er zo uitziet: gaspedaal indrukken

Tot nu toe was luchtvering eigenlijk alleen beschikbaar voor voertuigen op de weg, vanwege de lage bodemvrijheid. Maar toen enkele ingenieurs bij Volvo Trucks besloten hun nieuwe luchtvering ondersteboven te zetten, werd de bodemvrijheid van de bladvering gecombineerd met het comfort en de efficiency van luchtvering.

Bij voertuigen voor de bouw is er weinig ruimte voor veerplaten en luchtbalgen die onder de as uitkomen. Die staan de kostbare bodemvrijheid gewoon in de weg. “Dus hebben we die zaken boven op de aangedreven as geplaatst waar ze minder te verduren hebben”, zegt Product Planner Bosse Franzon. “Dit resulteert in ten minste 300 millimeter bodemvrijheid, en de ophanging zit niet meer in de vuurlinie van steentje en keien.”

Soepel maar vastberaden

Verbeterde stabilisatoren spelen ook een belangrijke rol in de nieuwe luchtvering. Deze zijn omhoog gericht en centraal tussen de assen geplaatst, zodat ze de krachten van de weg en de trailer overbrengen op het stijfste gedeelte van het frame, ter verbetering van de rolstabiliteit.

“De luchtvering heeft een intelligent regelsysteem dat zorgt dat de lastverdeling tussen de assen wordt geoptimaliseerd voor maximale kantelstabiliteit”, voegt Strategic Planner Peter Frleta toe. “Iedereen die denkt dat alle luchtgeveerde kippers het werk niet aankunnen, staat een verrassing te wachten.”

Niet langer in de vuurlinie van steentjes en keien

Wie heeft comfort nodig bij grindtransport?

Peter Frleta heeft het wasbordeffect van de ongelijkmatige wegen in de groeve ervaren en is van mening dat luchtvering zeer gerechtvaardigd is: “De trillingen gaan van het chassis, via de cabine naar de chauffeur. Je wordt helemaal door elkaar geschud.” Hij pauzeert eventjes. “Het is geen wonder dat de chauffeurs die de nieuwe luchtvering hebben getest, graag wilden doorgaan met testen. Ze wilden niet meer terug naar de slijtageslag van het rijden op een conventionele truck.”

Voor de truck is het ook beter, omdat er minder trillingschade is en dus meer bedrijfstijd. Bovendien vergroot een hogere snelheid de productiviteit. “We zagen een toename van 5 tot 10 km/u, alleen ten gevolge van het extra comfort’,’ voegt Peter Frleta toe.

Kortere overbouw

Bij het nieuwe ophangingsontwerp zit niets achter de achteras in de weg bij het kiepen. Een van de voordelen hiervan is dat er direct op een asfalteermachine kan worden gekiept. “De kiepas kan heel dicht op de achterwielen zitten voor een zeer korte overbouw. Dat heeft veel voordelen, maar het is dan ook de eerste, speciaal ontworpen luchtvering voor de bouw”, zegt Bosse Franzon.

Voor de hele reeks

De nieuwe luchtvering is beschikbaar met 4x2-, 6x4- en 8x4-asconfiguraties. Dit geldt ook voor het tridemconcept dat is ontworpen om een brutogewicht van 36 ton aan te kunnen op het tandemstel met drie assen en nog eens 10 ton aan de voorkant, wat de totale capaciteit op 46 ton brengt. De luchtbalgen zijn, evenals alle overige componenten van de luchtvering, hoog geplaatst zodat ze niet in de weg zitten.

Peter Frleta

Het beste van het beste

De Volvo FMX met een extra hoog chassis voor de bouw kan worden gespecificeerd met luchtvering achter in combinatie met trommelremmen of schijfremmen. Samen met de tridemconfiguraties is dit volgens Bosse Franzon de sleutel tot fantastische manoeuvreerbaarheid. “Het feit dat je schijfremmen kunt kiezen, betekent dat Volvo Dynamic Steering ook mogelijk is. En met de beste vering, de beste remmen en de beste stuurinrichting, krijgt de truck een compleet nieuw karakter.”

Peter Frleta herinnert hem aan I-Shift. “In dat geval wil ik de mijne ook met de beste versnellingsbak.”

Lees meer over de luchtvering achter voor bouwtrucks

7
Luchtvering