“Hoe meer je de truck gebruikt, hoe beter die eruit ziet.“

De nieuwe Volvo FMX ziet er veel stoerder uit omdat de truck zelf veel stoerder is geworden. Je zou kunnen zeggen dat het ontwerp erg eerlijk is: je ziet meteen dat het een zeer robuuste en duurzame truck is.

Asok George is verantwoordelijk voor exterieurontwerp bij Volvo Trucks. Hij heeft de taak om het merk Volvo te vertalen naar een beeld.

“De Volvo FMX is een truck voor de bouw die stoerheid en robuustheid uitstraalt op een kenmerkende Volvo-manier. Het karakter van deze truck komt goed tot zijn recht in een groeve of een mijn. Maar het ontwerp is ook geavanceerd. De wagen zou niet misstaan op een vliegveld of in een drukke stad. Het is die sympathieke stoerheid die zo bij het merk past.”

Alles wat geen waarde toevoegt, is weggehaald

Hoe is het echt?

“Alle vertrouwde FMX-elementen zijn aanwezig, ze zijn alleen verbeterd. De bullbar is steviger en groter, evenals de hoekbumpers die nu zijn voorzien van dezelfde zichtbare en gemakkelijk te vervangen bevestigingen. Het centraal geplaatste afsleepoog is niet meer bedekt door kunststof panelen, en de nieuwe koplampen zijn hogerop geplaatst waar ze minder snel beschadigd raken.”

Hoekbumper Volvo FMX

Niet verbergen, maar verbeteren

Waar een bevestiging zichtbaar is gemaakt, wordt dit ook in het ontwerp benadrukt. Dit volgt de gedachte van waarde toevoegen aan functionaliteit. Als een van de robuuste hoekbumpers of chassis panelen moet worden vervangen, kan dit nu snel en eenvoudig worden geregeld. Andere visuele verbeteringen zijn een groter Volvo Iron Mark en een gegoten schuine streep. Maar hoe komt dit allemaal tot uitdrukking in de praktijk?

Gemaakt om te werken

“De mensen die met de Volvo FMX rijden, zijn professionals. Ze waarderen de details waardoor ze hun werk beter kunnen doen in dagelijkse werk. De robuustheid van dit ontwerp helpt hen om meer werk te verrichten zonder vervelende vertragingen. Uiteraard loopt de truck krassen op en raakt die vuil tijdens het gebruik. Maar ik geloof dat de truck daardoor alleen maar aantrekkelijker wordt. Net als bij een jeans, hoe meer je die gebruikt, hoe beter die eruit gaat zien.“

Asok George

Hogerop komen

In het echt maakt de truck een krachtige indruk. Het lage front van de cabine is dan ook 4 cm hoger en de voorste beschermingsplaat benadrukt de grotere bodemvrijheid. De nieuwe koplampen hebben de kenmerkende V-vormige led lichten van de nieuwe Volvo-familie, maar in een unieke, meer compacte vorm.

Afscheidswoorden

Als we aanstalten maken om te vertrekken, geeft Asok George ons een laatste reflectie.

“Met de eerste FMX creëerden we een ontwerp icoon binnen het bouwsegment. Nu, slechts drie jaar later, leggen we de lat nog wat hoger. We wijzigen opnieuw de spelregels.”

Bekijk hier de details van een ware bouwtruck

1
Design