Alle belangrijke onderdelen beschermd

De nieuwe Volvo FMX legt de lat voor de bodemvrijheid hoger. Afgebroken takken en rondvliegende stenen vormen niet meer zo´n bedreiging.

De mensen die de nieuwe truck met luchtvering hebben getest, zeggen dat deze onmisbaar gaat worden in de bossen van Rusland, de groeven in Zuid-Afrika, of welke bouwlocatie dan ook.

Er zit niets aan de onderkant van de truck behalve de wielen

300 millimeter boven de grond

Voorheen werd gezegd dat luchtvering te weinig bodemvrijheid geeft om het grootschalig te kunnen toepassen in de bouw. Maar de nieuwe luchtvering voor de achteras gaat hierin verandering brengen. Het nieuwe ontwerp plaatst kwetsbare onderdelen, zoals hoger geplaatste veerplaten en luchtbalgen, boven de aangedreven assen, waar ze minder te verduren hebben.

“Dit resulteert in ten minste 300 millimeter bodemvrijheid, en de ophanging zit niet meer in de vuurlinie van steentjes en keien”, zegt productplanner Bosse Franzon en hij vervolgt. “De schijfremmen worden nu beschermd door veiligheidskooien, maar ook die zitten 340 millimeter boven de grond. Er zit niets aan de onderkant van de truck, behalve de wielen.”

Misleidend uiterlijk

Een van degenen die verantwoordelijk is voor het nieuwe chassis is Jonas Odermalm. Hij geeft aan dat je met de bodemvrijheid niet altijd krijgt wat je ziet: “Soms lijkt het front van een truck hoog te zijn, maar blijken de motorcomponenten onbeschermd net onder de bumper te zitten. Sommige hebben er wellicht een kunststof beschermkap overheen, maar dat is zinloos. De Volvo FMX heeft daarentegen een zeer sterke beschermingsplaat voor de radiateur en andere essentiële onderdelen.”

De buiklijn

Een compleet nieuwe, aangedreven vooras speelt ook een belangrijke rol bij bodemvrijheid. Deze as is 100 millimeter naar voren gezet ter verbetering van de oploophoek. En het laagste onderdeel ervan, de parallelstang, is nu beschermd achter de behuizing van de vooras.

Bodemvrijheid

“Uiteraard zitten tussen de assen alle chassiscomponenten, maar deze zaten bij een Volvo altijd al hoger geplaatst”, zegt Bosse Franzon. “Als u aan de achterkant van de truck naar het profiel kijkt, ziet u dat de buiklijn gestroomlijnd is. Daardoor is er minder kans om vast te komen zitten op hobbelige vlakken”, voegt hij toe.

Takken en stenen

De carterbescherming die de onderzijde van het front beschermt, is niet nieuw maar wel uniek voor de truckbranche. “Dit is een echte beschermingsplaat die is ontworpen om tot viereneenhalve ton impact te kunnen weerstaan van een object ter grootte van een vuist”, zegt Jonas Odermalm. Dit vormt een plat vlak van de bumper tot de assen en beschermt de radiateur en motorcomponenten tegen takken en stenen. “Dus als u een hoop zand inrijdt en dan weer achteruitrijdt, krijgt je niet het effect als bij een kaasschaaf”, zegt Bosse Franzon, met een grijns op zijn gezicht.

Lees meer over de luchtvering achter voor bouwtrucks

5
Bodemvrijheid