Het onbelemmerde zicht maakt deel uit van het ontwerp

In klantenclinics merkten chauffeurs en transporteurs dat efficiency steeds belangrijker wordt. Het nieuwe stuur, het dashboard en het instrumentenpaneel leveren direct gespreksstof op.

De eerste indruk in de cabine is er een van comfort en functionaliteit. Sommigen geven commentaar op de subtiele verbeteringen aan de chauffeursstoel, terwijl de verbeterde opbergruimten op ieders verlanglijstje staan.

Overzicht in de cabine is belangrijk

Bedoeld om lang mee te gaan

Louise Karlsson en Malin Gabre zijn Product Planners. Het lijkt toepasselijk om het interieurontwerp van de nieuwe cabine hier met hen te bespreken, in een ruimte met volop daglicht. We zitten in het gebouw waar de eerste Volvo´s ooit werden gebouwd.

“Boven alles moeten chauffeurs goed kunnen zien en goed zitten om goed werk te leveren’’, begint Malin Gabre, waarna haar collega verder gaat. “Daarom werken we zo hard aan zicht en bereikbaarheid: veelgebruikte bedieningen moeten binnen handbereik zijn, zowel voor korte als voor lange chauffeurs.” Omdat de Volvo FMX-cabine laag op het chassis staat, gaat het in- en uitstappen betrekkelijk gemakkelijk.

De gewenste informatie zien

Het instrumentenpaneel plaatst de essentiële informatie zo dat de chauffeur deze in één oogopslag kan zien, terwijl minder vaak gebruikte bedieningen verder weg zijn geplaatst. Het SID (Secondary Information Display) is nu geïntegreerd in het nieuwe instrumentenpaneel; voorheen was dit een pop up model. Louise Karlsson legt de reden uit voor het pure, strakke design: “Het is belangrijk om alles in de cabine overzichtelijk te houden, zodat de chauffeur zich kan concentreren op wat er buiten speelt. Chauffeurs die met de nieuwe truck hebben gereden, bevestigen dat het zicht nu nog beter is.”

Zet uw favoriete knoppen op de beste plekken

Veel technische verbeteringen komen van de onlangs geïntroduceerde Volvo FH. Zoals flexibele schakelaars waarmee de chauffeur kan kiezen welke functies het dichtst bij het stuur worden geplaatst. “Hierdoor kunt u deze zo opstellen als u een speciale manier van werken heeft, die we niet konden voorzien”, zegt Malin Gabre.

Werkplek Volvo FMX

Eén met het stuur

Verschillende functies zijn verplaatst van de hendels naar de bedieningen die in het stuur zijn ingebouwd. Hier zijn ze logisch gegroepeerd naar hun functies en gemakkelijk op de tast te vinden. Volgens Louise Karlsson is het nieuwe ontwerp ook goed voor vermoeide armen: “Het nieuwe stuur kan op veel manieren worden vastgehouden, zodat de chauffeur altijd wel een comfortabele houding vindt. Samen met Volvo Dynamic Steering dat het sturen minder zwaar maakt, verbetert dit de ergonomie voor de chauffeur aanzienlijk.”

Louise Karlsson

Een betere plek om te werken

“We hebben veel over de cabine als werkruimte nagedacht. Het is de plek waar chauffeurs hun meeste tijd doorbrengen, en waar ze al hun spullen bewaren. Dus is er een nieuwe opbergruimte naast de chauffeursstoel voor papierwerk en een veel beter vak aan de portierzijde. Dat is een ruim vak, maar het zit niet in de weg bij het in- en uitstappen”, zegt Malin Gabre.

De nieuwe cabine heeft talloze details die het leven vergemakkelijken. Zoals een bakje op het dashboard met een penhouder, een plek voor een telefoon en een USB-aansluiting in een uitsparing. “Er is zelfs een uitklapbare flessenhouder met voldoende ruimte voor een 2-liter PET-fles, voor het geval de chauffeur dorst heeft”, voegt Malin Gabre eraan toe.

Luchtpistool Volvo FMX

Zeg maar dag tegen zand en vuil

Een andere, nieuwe functie is het luchtpistool dat wordt gevoed met perslucht uit de stoel. Louise Karlsson legt uit waarom dat handig is: “Het is een gemakkelijke manier om de bedieningselementen en het dashboard schoon te houden in een omgeving die vaak erg stoffig is. Omdat er geen dorpels of randen in de portieropening zitten, kun je het vuil zo naar buiten blazen.”

Het interieur heeft een donkerdere kleurstelling dan in de FM, waardoor het minder gevoelig is voor vuil en vlekken. De zwart-bruine kleur heet Raven.

Ontdek de details van het interieur van de cabine
6
Werkplek