Volvo FE CNG

De nieuwe Volvo FE CNG – een alternatief op 100% gas voor vuilniswagens en lokale distributie

Volvo Trucks introduceert de Volvo FE CNG, een nieuwe versie van de Volvo FE die volledig rijdt op methaangas. De truck is voorzien van een nieuwe Euro 6-motor op gas. Dankzij de volledig automatische versnellingsbak biedt de nieuwe truck dezelfde productiviteit en rijeigenschappen als de conventionele Volvo FE.

Onder de motorkap bevindt zich een gloednieuwe 9-liter Euro 6-motor die volledig rijdt op gecomprimeerd aardgas. De nieuwe Volvo FE CNG van Volvo Trucks is een alternatief op gas voor vuilniswagens en lokale distributietaken. De truck is voorzien van een volledig automatische versnellingsbak en biedt dezelfde productiviteit en rijeigenschappen als de conventionele Volvo FE. De motor werkt met bougietechnologie die bijzonder geschikt is voor taken waarbij korte afstanden worden afgelegd en vaak moet worden gestart en gestopt.

“Over de hele wereld zoeken steden naar alternatieven voor trucks op diesel. Met name op het gebied van vuilnistransporten zijn hernieuwbare brandstoffen vaak een vereiste voor het binnenhalen van een aankoopcontract. Met de Volvo FE CNG kunnen we bedrijven die veel in stedelijke omgevingen rijden, een truck bieden die milieuvriendelijker is”, aldus Christina Eriksson, Business Manager Alternative Driveline bij Volvo Trucks.

Methaangas is geheel reukloos bij verbranding en bevat zeer lage niveaus met schadelijke deeltjes. Als het methaan afkomstig is van biogas dat is gewonnen uit organisch materiaal, is de uitstoot van kooldioxide tot 70% lager dan van een dieseltruck.

“Methaangas is de brandstof die op de lange termijn een duurzaam alternatief zal worden voor diesel. We richten ons nu op samenwerking met diverse openbare instellingen en particuliere bedrijven om de relevante regels op te stellen en de juiste voorwaarden te scheppen voor een positieve ontwikkeling”, zegt Lars Mårtensson, Environmental Director bij Volvo Trucks.

De verkoop van de nieuwe Volvo FE CNG gaat in augustus van start in Europa, en de serieproductie zal begin 2015 op gang komen. De truck is voorzien van een 9-liter Euro 6-motor met bougietechnologie die 320 pk levert en een koppel van 1356 Nm.

 

FE CNG Euro6 Engine

Aan de buitenkant ziet de truck eruit als een normale Volvo FE, maar onder de motorkap van de nieuwe Volvo FE CNG zit een nieuwe Euro 6-motor die volledig werkt op methaangas.
De Volvo FE CNG is voorzien van 2x4 of 2x3 tanks voor gecomprimeerd gas, die aan beide zijden van het chassis zijn bevestigd.

Automatic transmission

Behalve de gloednieuwe motor op gas is de Volvo FE CNG ook voorzien van een volledig automatische versnellingsbak. Dankzij deze eigenschappen biedt de Volvo FE CNG truck dezelfde rijeigenschappen en productiviteit als de conventionele Volvo FE.