Veiligheidssystemen Volvo FH-truck

Veiligheidssystemen voor de chauffeur. Een extra oog op de weg houden.

Volvo FH kan worden uitgerust met diverse geavanceerde beveiligingssystemen die het risico op een ongeval daadwerkelijk verminderen:

  • Stretch Brake (nieuw)
  • Adaptive Cruise Control en waarschuwing aanrijding vooraan met noodremfunctie
  • Lane Keeping Support
  • Driver Alert Support
  • Lane Change Support
  • Noodremlicht (nieuw)
  • ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma)ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma)

Stretch brake

In bepaalde situaties, zoals bij het rijden in bochten of op gladde afdalingen, bestaat het gevaar dat de aanhanger de truck wil inhalen en de combinatie gaat scharen. De strekrem is een nieuwe voorziening van Volvo die dit moet voorkomen. Door de aanhanger pulserend af te remmen, wordt de voertuigcombinatie als het ware uitgerekt en neemt het gevaar af. Het systeem kan automatisch worden geactiveerd in risicovolle situaties, bij snelheden tot 50 km/u. Stretch Brake (Strekrem) is nu leverbaar voor zowel bakwagens als trekkers.

Adaptive Cruise Control en waarschuwing aanrijding vooraan met noodremfunctie

Volg moeiteloos het verkeersritme. De op radar gebaseerde Adaptive Cruise Control (ACC) houdt een veilige afstand tot het voorgaande voertuig door de automatische regeling van het gaspedaal en alle beschikbare remmen. Bij gevaar voor een botsing worden waarschuwingslampen op de voorruit geprojecteerd.

De waarschuwing aanrijding vooraan met noodremfunctie (AEB, Adaptive Emergency Braking) gaat nog een stap verder. Deze rem ondersteunt u automatisch tijdens een noodstop bij een dreigende botsing en verkleint het risico van ernstig letsel aanzienlijk. 

Lane Keeping Support

Onbedoeld van de rijstrook afdwalen wordt vaak genoemd als oorzaak van ernstige ongevallen. Volgens ons te vaak. Lane Keeping Support ook wel Lane Departure Warning (LDW) genoemd, houdt de wegmarkeringen in de gaten met behulp van een camera en waarschuwt u wanneer u deze markeringen onbedoeld overschrijdt. 

Driver Alert Support

Driver Alert Support is een intelligent systeem dat uw rijgedrag bijhoudt. Als dit anders is dan normaal en op vermoeidheid duidt, wordt u gewaarschuwd door een signaal en een melding op het display met het advies om te pauzeren. 

Lane Change Support

In de dode hoek aan de bijrijderszijde kunnen andere weggebruikers gemakkelijk aan het zicht worden onttrokken. Lane Change Support is uitgerust met een radar die dit gebied controleert zodra u de richtingaanwijzer gebruikt. Als het gebied niet vrij is, wordt u hierop geattendeerd door een geluidssignaal en een knipperend pictogram bij de buitenspiegel. 

Electronic Stability Program

Volvo´s Electronic Stability Program (ESP) verkleint het risico van slippen en kantelen op effectieve wijze. In risicovolle situaties grijpt het systeem onmiddellijk in door het motorvermogen te verlagen en de truck en de aanhanger af te remmen. Elk wiel van de truck wordt afzonderlijk geremd. ESP is nu leverbaar voor de meeste truckspecificaties, voor zowel trekkers als bakwagens. 

Noodremlicht

Wanneer u het rempedaal hard intrapt, gaan de remlichten snel knipperen om het achteropkomende verkeer te waarschuwen. Een eenvoudige manier om kop-staartbotsingen, die fataal kunnen aflopen en tot lange files kunnen leiden, te voorkomen.

Active Safety-pakket


ACC met Forward Collision Warning met noodrem
Lane Change Support
Driver Alert Support