Een oase op een
verlaten snelweg

Een goed uitgeruste en handige cabine is niet alleen comfortabel: het is een concurrentievoordeel. In de jacht op de meest ervaren chauffeurs wordt een comfortabele cabine steeds waardevoller.

Wanneer een chauffeur zich kan ontspannen en ´s nachts goed slaapt, ziet u dat terug in de boekhouding. Er is meer effectiviteit, minder letsel, minder schade aan trucks en meer leveringen komen op tijd.

“Een uitgeruste chauffeur maakt minder fouten en is gewoon goedkoper”, zegt Rikard Orell, design director bij Volvo Trucks. Bovendien biedt een goede cabine de ruimte voor zowel werk als vrije tijd. Dit was de doelstelling van de nieuwe Volvo FH.

Een betere balans tussen werken en ontspannen

“We vergeleken de cabine met een zakenhotel. De cabine moet schoon, opgeruimd en effectief, maar tegelijk ook huiselijk zijn”, zegt Carina Byström, verantwoordelijk voor interieurvormgeving bij Volvo Trucks. Een van de doelstellingen was het creëren van een rustige omgeving. Daarom wordt de cabine gedomineerd door gladde, schone oppervlakken en welvingen.

Door het ontwerp kan de chauffeur zelfs langere tijd achter het stuur zitten zonder veel stops te maken.
“Daarom is het belangrijk dat de zitting en het stuur versteld kunnen worden, en dat eten en drinken binnen handbereik is”, zegt Carina Byström.

Bijna zoals thuis

Ondanks dat vrachtwagenchauffeurs de meeste tijd in de cabine doorbrengen, moeten ze ook vrij veel in de buitenlucht zijn. Bijvoorbeeld bij het laden en lossen. Op regenachtige dagen wordt de chauffeur dan nat. Als je dan weer op weg kunt met droge kleren, maakt dat veel goed.

Droogkast De droogkast is een stoffen zak met een ventilator onderin. Wanneer u de zak niet gebruikt, kunt u die gewoon opvouwen en opbergen. Dat houdt in dat die nauwelijks ruimte inneemt in de cabine”, zegt Peter Johansson, verantwoordelijk voor ergonomie bij Volvo Trucks.

Het nieuwe bed is een andere verbetering. Dit heeft een comfortabeler matras en is breder waar dat het meest nodig is: 4 cm bij het hoofdeind en 5,5 cm bij de heupen. Het voeteneinde is daarentegen 4 cm smaller geworden om meer ruimte te bieden aan de chauffeursstoel. “Dat klinkt misschien niet veel, die paar centimeter, maar dit zijn centimeters die ertoe doen. Het bed doet veel ruimer aan in de nieuwe Volvo FH”, zegt Peter Johansson.

De juiste soort verlichting

“We hebben getracht alle schaduwen in de cabine weg te halen door de lampjes op een betere manier te plaatsen. Om verblinden te voorkomen hebben we veel indirect licht toegepast. Een voorbeeld is de instapverlichting die de treden verlicht zonder in de ogen te schijnen”, zegt Peter Johansson. Ook de opbergruimten zijn beter verlicht. In het compartiment boven het bed gaan de lampjes automatisch aan wanneer u de klep opent.

Bij het rijden in het donker merkt u het belang van verbeterde nachtverlichting – rode LED-lampjes kunnen blijven branden zonder dat dit ten koste gaat van uw zicht in het donker. “Het regelen van de verlichting vanuit het bed is ook verbeterd. Met het nieuwe bedieningspaneel kunt u zelfs de verlichting dimmen, of een van de vaste niveaus op de lichtschakelaars kiezen”, zegt Peter Johansson.
6
Accommodatie