Onder de motorkap is het een racewagen

Dankzij inspiratie uit de racewereld vormt de nieuwe I-Shift Dual Clutch met dubbele koppeling de nieuwe standaard voor rijeigenschappen. Het is de eerste keer dat zware voertuigen gebruikmaken van een dergelijke versnellingsbaktechnologie. “Het geeft een magisch gevoel”, zegt Björn Lyngsö, projectmanager voor I-Shift met dubbele koppeling. ‘Het vermogen is steeds direct beschikbaar.‘

Met de versnellingsbak met dubbele koppeling kun je veel sneller schakelen. De koppelingen werken in parallel, terwijl steeds één versnelling is geactiveerd. “Het is net of je in een fractie van een seconde kunt schakelen tussen twee I-Shift-versnellingsbakken. Wanneer je wegrijdt in de eerste versnelling op de ene, staat de tweede versnelling al klaar op de andere”, verklaart Björn Lyngsö. “Het stroomt gewoon door, zachtjes en rustig.”

Innovatie in rijeigenschappen

Volvo’s Transmissieteam heeft de technologie die werd ontwikkeld voor de bekende I-Shift, verder uitgebreid. “Deze keer zijn ze een stap verder gegaan door totaal unieke voorzieningen toe te voegen en een nieuwe versnellingsbak te maken. Met extra rijeigenschappen, comfort en geweldige schakelvoorzieningen. Aan het zeer compacte ontwerp is slechts 120 mm toegevoegd en het brandstofverbruik is optimaal gebleven. Het is even goed als de I-Shift”, zegt Astrid Drewsen, Product Manager Driveline.

Opgeteld bij de zeer krachtige Volvo D13 Euro 6-motor “vormt dit een uitstekende combinatie”, aldus Astrid Drewsen. “Vanaf een laag toerental wordt een koppel van 2800 Nm geproduceerd, dat constant wordt doorgegeven aan de wielen. In elke situatie.”

Geniet van het rijden

Doordat het koppel niet wordt onderbroken tijdens het schakelen, verloopt het rijden op hellingen en op welk terrein dan ook veel gelijkmatiger. “De I-Shift met dubbele koppeling kiest de slimste en meest efficiënte manier om te schakelen. Er kunnen versnellingen worden overgeslagen om zo zuinig mogelijk te rijden. En als het nodig is, wordt extra vermogen ingezet. Dat gaat heel snel en soepel, bijna naadloos. Zonder enige onderbreking”, zegt Astrid Drewsen.

“Het is geen probleem om midden in de bocht te schakelen, de trekkracht valt niet weg. Een van de testchauffeurs vergeleek het met aandrijfwielen die zich aan de weg vastzuigen”, voegt Björn Lyngsö toe.

Tractie en acceleratie zijn ook verbeterd, zelfs met een zware lading bij stoplichten en op rotondes. “De snelheid wordt snel hoger en het is eenvoudig om steeds een stabiele snelheid aan te houden ook al zijn er veel hellingen. Dit betekent een hogere productiviteit”, zegt Björn Lyngsö.

Een tevreden chauffeur. Een tevreden truck

In moeilijke situaties op hellingen en op een natte bosondergrond kun je ontspannen. "Het vermogen wordt op elk moment rechtstreeks naar de wielen gevoerd, waarbij het risico van slippen of verlies van tractie wordt geminimaliseerd. Iets wat anders een spannend veiligheidsprobleem voor de chauffeur zou opleveren. Met I-Shift met dubbele koppeling kan de chauffeur echter ontspannen rijden, controle houden en ook in deze omstandigheden comfortabel rijden," zegt Astrid Drewsen.

Het kiezen van de slimste schakelmethode helpt ook om de algehele spanning op de truck te verminderen. "Het is vriendelijk voor de aandrijflijn en het voertuig. Er is minder slijtage aan de truck," voegt Astrid Drewsen toe.

“De nieuwe I-Shift met dubbele koppeling is de slimste en meest efficiënte manier om te schakelen”

“Het voelt aan alsof je met een personenauto rijdt“

Twee stukjes wereldnieuws tillen het weggedrag naar een nog hoger plan. Met onafhankelijke ophanging en de directe stuurinrichting kreeg de Volvo FH kwaliteiten die er voorheen alleen waren in personenauto´s.

Het is soms lastig een truck op een smalle, hobbelige weg te houden. “Een auto is op dezelfde weg vaak makkelijker te besturen. De chauffeur zit veel lager en heeft grotere marges”, zegt Niklas Fröjd, deskundige op het gebied van voertuigdynamiek bij Volvo. De personenauto heeft nog een voordeel: onafhankelijke wielophanging. Elk wiel heeft een eigen as, zodat die onafhankelijk van de andere wielen kan inveren.
 
“Op de truck deelt elk wielpaar een as. De beweging van het ene wiel heeft dus in grote mate invloed op het andere wiel”, legt Niklas Fröjd uit. Bij de nieuwe Volvo FH wordt dit enigszins opgeheven. Met de nieuwe onafhankelijke voorwielophanging (IFS) van Volvo krijgt u stuureigenschappen die alle andere zware trucks ver overtreffen.
 
”Bij alle nieuwe Volvo FH-trucks lijkt het of je met een personenauto rijdt. Maar IFS doet er nog een schepje bovenop. De truck is nu nog stabieler in bochten en doorklieft de rechte stukken als een pijl, zelfs op een hobbelige weg”, zegt Niklas Fröjd.

Nog preciezer weggedrag

IFS is een voorwaarde voor dat andere stukje wereldnieuws in zware trucks: directe stuurinrichting. Deze techniek wordt in personenauto´s overal toegepast en geeft een betere controle op stuurinrichting en wegcontact. Wanneer op een voertuig met een directe stuurinrichting aan het stuur wordt gedraaid, reageren de wielen onmiddellijk. “Het verschil tussen het rijden met een truck en een personenauto was nog nooit zo klein”, zegt Stefan Axelsson, die aan het hoofd staat van het Volvo-team dat de nieuwe eigenschappen voor het weggedrag aanpaste. Wat vaak wordt vergeten als we het hebben over stuureigenschappen, is hoe deze van invloed zijn op de effectiviteit van de chauffeur, en hoe dat weer van invloed is op de levensvatbaarheid van een bedrijf. “Goede rijeigenschappen maken het rijden minder inspannend. Dit zorgt dat de chauffeur alert blijft en veilig rijdt”, zegt Stefan Axelsson. “Afgezien daarvan is een oplettende chauffeur representatiever voor het bedrijf wanneer die voor levering bij de klant aankomt.

Elke nieuwe Volvo FH heeft verbeterde stabiliteit en preciezer weggedrag

Verbeterde kantelstabiliteit van de cabine en een goed uitgebalanceerde vering voor cabine en chassis. Dit zijn de belangrijkste factoren achter de kantelstabiliteit die met 50% is verbeterd in alle nieuwe FH-cabines.
 
“Een voorbeeld zijn de ophangingsveren aan de achterzijde van de cabine. Deze zijn 25 cm verder uit elkaar gezet, wat de kantelstabiliteit van de cabine aanzienlijk verhoogt”, zegt Stefan Axelsson. De verbeterde stabiliteit van de cabine heeft samen met de nieuwe opstelling en het verbeterde ontwerp van voor- en achterwielophanging ook geresulteerd in een betere richtingsstabiliteit van de nieuwe truck.
 
Dit allemaal geeft de chauffeur meer gevoel van precisie en controle, wat het rijden veiliger en minder vermoeiend maakt. “Iedereen die was betrokken bij het ontwikkelen van de nieuwe rijeigenschappen is echt trots op het resultaat”, zeggen Niklas Fröjd en Stefan Axelsson.

Lees meer.
2
Rijeigenschappen