I-See
Brandstof besparen in de bergen met I-See

Wanneer u een helling nadert met de nieuwe Volvo FH, grijpt I-See terug op eerdere informatie over het hellingspercentage om de snelheid en het schakelen te regelen met maximale efficiency. Deze technologie is een belangrijke doorbraak en bespaart tot 5 procent brandstof.

“Als de truck deze weg nog niet eerder heeft gereden, worden de gegevens eenvoudigweg gedownload uit de I-See cloud”, legt Anders Eriksson uit. “En als de informatie daar ontbreekt, onthoudt de truck de hellingspercentages en uploadt deze tijdens het rijden, zodat ze voor de volgende keer wel in de database staan. Op deze manier heeft u weldra toegang tot alle brandstofbesparende gegevens die u mogelijk nodig heeft.”

Bespaar tot 5% brandstof met I-See

Profiteren bij elke heuvel

I-See berekent hoe de kinetische energie het gunstigst kan worden aangewend en geeft dit door aan de intelligente I-Shift-versnellingsbak. In totaal voert het systeem zes verschillende manoeuvres uit om het brandstofverbruik te verminderen. Zo wordt op tijd geaccelereerd om zoveel mogelijk gebruik te maken van de zwaartekracht, en onnodig gebruik van de motor te voorkomen.

“Dit is wat bekwame chauffeurs al toepassen. Maar als je al acht uur met een vrachtwagen rijdt, doe je dat waarschijnlijk niet steeds op precies dezelfde manier. Als I-See de hellingen voor zijn rekening neemt, kan de chauffeur zich op andere aspecten van het rijden concentreren”, zegt Anders Eriksson.

Samen met de meest efficiënte instelling voor de cruisecontrol kan het brandstofverbruik tot 5 procent worden verminderd op trajecten waar gebruik wordt gemaakt van I-See. Hoeveel dit bedraagt, hangt af van hoeveel u gebruikmaakt van I-See. Omdat dit systeem zichzelf leert, zijn er geen kaarten of updates nodig. Dat scheelt ook in de kosten.


I-See 

Blijvend besparen met Fuel Advice

In het Volvo Driver Training-programma leren chauffeurs van alle niveaus brandstof besparen met diverse brandstofbesparingstechnieken. Maar om te zorgen dat de besparingen blijvend worden, zijn de continue follow-up en de adviezen nodig van een persoonlijk adviseur.

Jarkko Aine, Transport Solutions Manager, beschrijft de nieuwe Fuel Advice-service: “De sleutel tot besparingen op de lange termijn ligt in systematische follow-up. Fuel Advice maakt het ook mogelijk om rijtechnieken als het aanpassen van de snelheid en het gebruik van de versnellingen te evalueren met behulp van gegevens van de truck. Het werkt als een abonnement voor zolang u dat nodig heeft. Na elke analyse krijgt de chauffeur een rapport met de acties die moeten worden ondernomen. En bij vragen kan hij of zij contact opnemen met de Fuel Advisor die het rapport opstelt.”

Een brandstofkampioen

De nieuwe service bestaat uit Fuel Coaching, Fuel Management Toolbox en Fuel Management Support. De gedachte is om de transporteur de hulpmiddelen en continuïteit te bieden die nodig zijn om de brandstofbesparingen blijvend te maken. “De beste resultaten worden bereikt wanneer operators hun eigen Fuel Champion benoemen: iemand die de rapporten leest en de feedback doorgeeft aan de chauffeurs’’, zegt Jarrko Aine. “Dit geeft optimale besparingen, elke maand weer.’’

”Na elke analyse krijgt de chauffeur een rapport met de acties die moeten worden ondernomen. En bij vragen kan hij of zij contact opnemen met de Fuel Advisor die het rapport heeft opgesteld.” Fuel Advice kan tot 5% brandstof besparen en kan worden gebruikt om de maandelijkse brandstofkosten te drukken.


3
Brandstof