”Het is alsof je een virtuele monteur aan boord hebt.”

Door de nieuwe Volvo FH is het meer dan ooit mogelijk om de beschikbaarheid te vergroten. Via de technologie in de truck kan de werkplaats een inspectie uitvoeren van essentiële onderdelen terwijl de truck onderweg is. Dit houdt in dat onderhoud kan worden ingepland op basis van wat daadwerkelijk nodig is.

Dit stukje wereldnieuws wordt mogelijk gemaakt door de Telematics Gateway, de communicatie-unit in de Volvo FH die zorgt dat de truck, de chauffeur en de operator de situatie één stap voor zijn. Voor onderhoud op basis wat daadwerkelijk nodig is, verzendt het systeem een rapport aan de werkplaats, zodat de monteur de status kan zien van essentiële onderdelen, zoals remblokken, koppeling, accu en luchtdroger.

“Wanneer deze in betere conditie zijn dan verwacht, kan de werkplaats het onderhoudsschema aanpassen zodat het voertuig de service krijgt wanneer dat daadwerkelijk nodig is”, zegt Christian Gustavsson, verantwoordelijk voor Volvo Trucks-service.
 


Volvo Gold Contract

Een gouden service

Klanten met een Nieuw Volvo Gold Contract kunnen door dit aanbod het onderhoudsschema vergeten en dit overlaten aan de werkplaats. De monteur houdt de kilometerstand van de truck bij, kijkt hoe snel onderdelen slijten en past het onderhoudsschema daarop aan. En hij belt u voor onderhoud wanneer de truck dat nodig heeft.

“Doordat de slijtage op afstand kan worden bekeken, hoeft u minder vaak een bezoek te brengen aan de werkplaats, en wordt het onderhoud uitgevoerd voordat het te laat is”, zegt Christian Gustavsson.


Uniek truck onderhoud

Het feit dat er zoveel dingen zijn waaraan onderhoud nodig is bij een truck, betekent dat deze benadering op basis van bevindingen een belangrijk effect heeft op de beschikbaarheid en winstgevendheid van de transporteur. “De transporteur maakt effectiever gebruik van de truck en krijgt meer tonkilometers”, zegt Christian Gustavsson.

En bij pech onderweg kan Volvo met de communicatie-unit en de VAS On Call-knop aan boord de juiste technische hulpmiddelen sturen zodat de truck weer snel op de weg zit. “Niemand zal het ontkennen: pech kan niet helemaal worden voorkomen. Maar we kunnen het wel gemakkelijker maken wanneer het toch voorkomt”, zegt Christian Gustavsson.

Druk op de knop voor hulp

Wanneer de chauffeur op de knop drukt, wordt automatisch gebeld met het callcenter en worden de benodigde gegevens verzonden (in bepaalde landen). De operator ziet de locatie van het voertuig en de diagnostische storingscodes. De chauffeur hoeft alleen te bevestigen wat er is gebeurd.

“Dit geeft ons direct een beter overzicht van de situatie, zodat we de juiste assistentie naar het voertuig kunnen sturen. Dit geeft u de geruststelling dat er hulp onderweg is”, voegt Christian Gustavsson toe. ”Het is alsof je een virtuele monteur aan boord hebt.”

10
Beschikbaarheid