Veiligheidssystemen Volvo FM

Ondersteuningssystemen voor de chauffeur.
Een extra oog op de weg houden.

De Volvo FM kan worden uitgerust met diverse geavanceerde beveiligingssystemen die het risico op een ongeval daadwerkelijk verminderen:

  • Strekrem
  • Driver Alert Support
  • Adaptive Cruise Control
  • Lane Change Support
  • Noodremlicht
  • ESP (Electronic Stability Program)

Strekrem.

In bepaalde situaties, zoals bij het rijden in bochten of op gladde afdalingen, bestaat het gevaar dat de aanhanger de truck wil inhalen en de combinatie gaat scharen. De strekrem is een nieuwe voorziening van Volvo die dit moet voorkomen. Door de aanhanger pulserend af te remmen, wordt de voertuigcombinatie als het ware uitgerekt en neemt het gevaar af. Het systeem kan automatisch worden geactiveerd in risicovolle situaties, bij snelheden tot 50 km/u.  Stretch Brake (Strekrem) is nu leverbaar voor zowel bakwagens als trekkers.

Driver Alert Support.

In bepaalde situaties, zoals bij het rijden in bochten of op gladde afdalingen, bestaat het gevaar dat de aanhanger de truck wil inhalen en de combinatie gaat scharen. De strekrem is een nieuwe voorziening van Volvo die dit moet voorkomen. Door de aanhanger pulserend af te remmen, wordt de voertuigcombinatie als het ware uitgerekt en neemt het gevaar af. Het systeem kan automatisch worden geactiveerd in risicovolle situaties, bij snelheden tot 50 km/u. Stretch Brake (Strekrem) is nu leverbaar voor zowel bakwagens als trekkers.

Adaptive Cruise Control met Forward Collision Warning.

Volg moeiteloos het verkeersritme. De op radar gebaseerde Adaptive Cruise Control (ACC) houdt een veilige afstand tot het voorgaande voertuig door de automatische regeling van het gaspedaal en alle beschikbare remmen. Bij gevaar voor een botsing worden waarschuwingslichten op de voorruit geprojecteerd.

Lane Change Support.

In de dode hoek aan de bijrijderszijde kunnen andere weggebruikers gemakkelijk aan het zicht worden onttrokken. Lane Change Support is uitgerust met een radar die dit gebied controleert zodra u de richtingaanwijzer gebruikt. Als het gebied niet vrij is, wordt u hierop geattendeerd door een geluidssignaal en een knipperend pictogram bij de buitenspiegel.

Noodremlicht.

Wanneer u het rempedaal hard intrapt, gaan de remlichten snel knipperen om het achteropkomende verkeer te waarschuwen. Een eenvoudige manier om kop-staartbotsingen te voorkomen, die tot lange files kunnen leiden en fataal letsel tot gevolg kunnen hebben.

Electronic Stability Program.

Volvo´s Electronic Stability Program (ESP) verkleint het risico van slippen en kantelen op effectieve wijze. In risicovolle situaties grijpt het systeem onmiddellijk in door het motorvermogen te verlagen en de truck en de aanhanger af te remmen. Elk wiel van de truck wordt afzonderlijk geremd. ESP is nu leverbaar voor de meeste truckspecificaties, voor zowel trekkers als bakwagens.

Active Safety-pakket

ACC met Forward Collision Warning met noodrem
Lane Change Support
Driver Alert Support