Nieuwe Volvo FM op de weg

I-Shift. Vergeet de versnellingsbak. Focus op rijden.

I-Shift-versnellingshendel

Zorgt voor gemoedsrust.
En laat uw linkervoet rusten.

Rijden met I-Shift is een waar genot. Zonder het koppelingspedaal kunt u veilig ontspannen en u op de andere twee pedalen concentreren. I-Shift maakt gebruik van ingebouwde intelligentie om in elke situatie snel en automatisch de juiste versnelling te kiezen. De software staat garant voor een schakelgedrag waar zelfs de beste chauffeurs niet aan kunnen tippen. Maar als u zelf meer te zeggen wilt hebben, dan kan dat. Met de knoppen op de keuzehendel kunt u ook handmatig schakelen.

Knoppen op het dashboard voor I-Shift

Een onverwachte optie.
I-Shift zonder versnellingshendel.

Als u gewend bent om met I-Shift te rijden, heeft u waarschijnlijk gemerkt dat u de keuzehendel niet vaak gebruikt. Daarom biedt de nieuwe Volvo FM u nu de optie om de hendel helemaal weg te laten en deze te vervangen door vier schakelaars op het dashboard (allemaal binnen handbereik, natuurlijk). Door die waardevolle extra ruimte kunt u zich een beetje makkelijker bewegen in de cabine.

Brandstof besparen met I-Shift

Bespaar brandstof met I-Shift.

I-Shift is ontworpen om brandstof te besparen. Allereerst zijn de interne energieverliezen erg laag - lager zelfs dan bij de handgeschakelde versnellingsbakken. Maar de elektronica maakt pas echt het verschil. Bij het rijden in de Economy-modus wordt elke schakeling exact getimed om de motor met het meest efficiënte toerental te laten draaien.

En dan hebben we nog I-Roll. Een unieke functie die er bij afdalingen voor zorgt dat de motor automatisch wordt ontkoppeld om gebruik te maken van de bewegingsenergie van de truck in plaats van brandstof. Het resultaat? Tot 2% lager brandstofverbruik. Niet genoeg? Voeg I-See toe.

Lees meer over I-See.

I-Shift voor zware toepassingen

De versterkte I-Shift.
Voor zware toepassingen.

Wanneer u onder extreem zware omstandigheden rijdt, zult u de versterkte I-Shift waarderen. Die is speciaal ontwikkeld voor omgevingen met veel hellingen met stijgingspercentages van meer dan 10% of met zeer ruw terrein. Er zijn gewoonweg minder redenen dan ooit om voor een handgeschakelde versnellingsbak te kiezen.

Zo werkt I-Shift

Zo werkt het.

Het lijkt misschien vreemd. Onder de oppervlakte van I-Shift, het boegbeeld van moderne transmissies, schuilt een ouderwetse ongesynchroniseerde handgeschakelde versnellingsbak. (Vandaar de compacte vormgeving en de lage interne verliezen.) Maar uiteraard omvat I-Shift veel meer dan dat. Het geheim zit in de intelligente elektronische regeleenheid. Deze regelt het pneumatische systeem dat de koppeling bedient en voor het schakelen zorgt. Doordat constant informatie wordt ontvangen, zoals over de snelheid van het voertuig, de acceleratie, het gewicht, de hellingshoek en het vereiste koppel, kan elke schakeling met extreme precisie worden uitgevoerd. De intelligente elektronische regeleenheid communiceert bovendien met de motor, die op zijn beurt het toerental en het motorremeffect aanpast voor snel en soepel schakelen.

I-Shift-reeks, Volvo FM.

Type Hoogste versnelling Motorkoppel As/-tandemstelbelasting (ton)
AT2412E Direct 2400 Nm 44 t
AT2612E Direct 2600 Nm 60 t
ATO2612E Overdrive 2600 Nm 60 t


Hoe ziet uw favoriete I-Shift eruit?

Met behulp van de software kan I-Shift op uw rijomstandigheden worden afgestemd


I-Shift-software – Distribution & Construction I-Shift-software – LH en Fuel Economy
Distribution & Construction

Past de werking van de versnellingsbak aan voor distributie- en bouwtaken. Omvat onder andere functies die de chauffeur helpen bij het starten en manoeuvreren in kleine ruimtes.


Fuel Economy

Omvat intelligente functies voor een laag brandstofverbruik. Dit maakt het programmapakket ideaal voor internationaal transport.


I-Shift-software – LH en Fuel Economy met I-See I-Shift-software – Heavy Duty Transport
Fuel Economy met I-See

Voegt I-See, inclusief I-Cruise, toe aan het Fuel Economy-pakket, voor een nog grotere brandstofbesparing.

Heavy Duty Transport

Optimaliseert I-Shift voor hoge treingewichten (> 85 ton).

 Heavy Duty Transport met I-See    
Heavy Duty Transport met I-See

Voegt I-See, inclusief I-Cruise, toe aan het Heavy Duty Transport-pakket, voor een nog grotere brandstofbesparing.

De volledige pakketinhoud weergeven