Motoren Volvo FM

Hier begint de besparing op het brandstofverbruik.

Uitstekende rijeigenschappen. Laag brandstofverbruik. En natuurlijk geschikt voor Euro 6. Dit zijn de kenmerken van de Volvo-dieselmotoren.

De Volvo FM-reeks bestaat uit:

  • D11, 11 liter met 330 tot 450 pk
  • D13, 13 liter met 420 tot 500 pk

Koppel Volvo FM

De koppelkromme van Volvo.
U voelt het in het pedaal.

Een uitstekend koppel bij lage toerentallen. Het maximumkoppel is beschikbaar over een zeer breed toerengebied. Maximumkoppel ontmoet maximumvermogen. De toonaangevende rol van Volvo op het gebied van de dieselmotortechnologie is duidelijk zichtbaar zodra u de motorcurves met elkaar gaat vergelijken. U merkt het aan de snelle acceleratie, de uitstekende trekkracht, de comfortabele rijeigenschappen bij een lage snelheid en niet in de laatste plaats aan het zuinige en aangename rijden bij kruissnelheid.

Zuinige motor

Geïntegreerde brandstofefficiency.

De geoptimaliseerde verbrandingskamergeometrie. De snelle en nauwkeurige door EMS geregelde inspuiting. De hoge gasvullingsgraad. Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het noemen van factoren die ervoor zorgen dat de motoren van Volvo nagenoeg onverslaanbaar zijn als het gaat om brandstofefficiency. Dit heeft een gunstig effect op uw eindresultaat. En op het milieu.

Volvo-motorrem plus

Volvo Engine Brake.
Reduceer de slijtage aan het rempedaal tot een minimum.

Als u een hoge gemiddelde snelheid wilt aanhouden zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid of het brandstofverbruik, is een goede motorrem onmisbaar. Daarom wordt Volvo Engine Brake (VEB), leverbaar op de D11, algemeen gewaardeerd. En op de D13 beschikt u over onze gepatenteerde VEB+, die maximaal 375 kW (510 pk) kan leveren, dankzij het unieke ontwerp van de nokkenas met vier tuimelaars.Motorreeks, Volvo FM.

Type Maximaal vermogen (pk) Maximaal vermogen (kW) Maximaal koppel (Nm)
D11K330 330 243 1600
D11K370 370 273 1750
D11K410 410 302 1950
D11K450 450 332 2150
D13K420 420 309 2100
D13K460 460 338 2300
D13K500 500 368 2500

Bekijk de volledige specificaties voor de aandrijflijn

Onze oplossing voor Euro 6.

80% lagere uitstoot van NOₓ en 50% minder deeltjes. Daarmee konden we voldoen aan de vereisten voor Euro 6 zonder in te leveren op de motorprestaties.

Motor
Een vlinderklep in een gesloten regelcircuit, een wastegate-turbo, een ongekoelde EGR en meer. De twee belangrijkste doelen van de nieuwe motoronderdelen zijn het verbeteren van de gasstroming en ervoor zorgen dat de uitlaatgassen het nabehandelingssysteem met een optimale temperatuur bereiken.

7e injector
Een speciale dieselverstuiver wordt toegepast voor het regelen van de warmte van de DOC en zorgt voor de efficiency van het dieseldeeltjesfilter (DPF) en goed functioneren van de SCR.

Dieseloxidatiekatalysator (DOC)
De DOC produceert de NO2 die nodig is voor het DPF om de deeltjes efficiënt te kunnen verbranden. In koude omstandigheden zorgt de DOC ook voor de hitte die nodig is voor de regeneratie.

Astrid Drewsen over het voldoen aan Euro 6 en het besparen van brandstof

Dieselroetfilter (DPF, Diesel Particulate Filter)
Het filter verzamelt deeltjes (PM) en slaat deze op tot ze worden verbrand tijdens de regeneratie. De regeneratie wordt automatisch verricht en de chauffeur hoeft geen enkele actie te ondernemen.

Selectieve katalytische reductie (SCR, Selective Catalytic Reduction)
In het menggedeelte wordt AdBlue in de uitlaatgassen verneveld. Wanneer de uitlaatgassen de katalysator bereiken, worden de stikstofoxiden (NOₓ) op een efficiënte manier omgezet in onschadelijk stikstofgas en water.

Ammoniakslipkatalysator (ASC)
De laatste stap voor de uitlaat waar de resterende ammoniak (NH3) wordt verwijderd.