Gemaakt voor carrosseriebouwers

Trekker, bakwagen, tankwagen, trailer, brandweerauto, kraanwagen, of de ultieme autotransporter. De nieuwe Volvo FM is ontworpen, gebouwd en voorbereid voor speciale toepassingen. De nieuwe Volvo FM is, nog meer dan zijn voorganger, gespecificeerd om aangepaste oplossingen en het opbouwproces te vereenvoudigen. Dit spaart onnodige kosten uit en versnelt de levering, zodat de truck eerder geld in het laatje brengt.

Brandweerwagen Volvo FM “Er bestaat niet zoiets als een typische Volvo FM”, legt Product Planner Johan Eknander uit. “Dat is juist een van onze sterke punten: we kunnen een veel bredere reeks produceren en af fabriek aan allerlei speciale eisen voldoen. Denk aan de diverse asuitvoeringen, verschillende chassishoogten, hoogte van de ophanging, cabine-afmetingen en ga zo maar door: dat zijn een hoop configuratiemogelijkheden. En met de nieuwe Volvo FM kunnen we de meeste hiervan bieden.” Nu is dit aanbod nog verder uitgebreid, niet in de laatste plaats door de toevoeging van de nieuwe, vijfassige 10×4.Hoogwerker Volvo FM

Fabriek staat garant

Vanaf het moment dat de truck wordt besteld, wordt die uniek. Hierdoor kan de fabriek meteen vanaf het begin zorgen dat het voertuig optimaal voldoet aan de specificaties. Voor extreme toepassingen kan het chassis op maat worden gemaakt in de fabriek. Johan Eknander benadrukt dat Volvo hierin uniek is. “Naast een verhoogde kwaliteit en een kortere doorlooptijd betekent deze flexibiliteit dat de klant gegarandeerd het complete Volvo-pakket krijgt. Niemand anders kan dat bieden.”

Veel configuratiemogelijkheden

Populair bij carrosseriebouwers

“Carrosseriebouwers waarderen in een Volvo de rechte chassisbalken die direct achter de cabine beginnen; het opbouwen op gewelfde balken is soms een nachtmerrie,” zegt Johan Eknander.

ISO-oplegger Volvo FM

Soms gaat het gewoon om gezond verstand, maar is het toch vernieuwend: “We proberen onze onderdelen niet te plaatsen in het gedeelte waar de carrosseriebouwers moeten werken. En we leveren goede bevestigingspunten over het hele chassis met de benodigde ruimte om die te benutten.” Hij vervolgt: “We kunnen ook de doorlooptijd verkorten door in een vroeg stadium exacte tekeningen van de unieke truck te leveren. Hierdoor kan de carrosseriebouwer meteen aan de slag met de opbouw.”

Volvo FM achterlader voor vuilniswagens

Hoe flexibel precies? “We kunnen de brandstoftanks aan de linker- of rechterzijde plaatsen en de positie van gereedschapskisten, brandstoftanks en Ad Blue-tanks veranderen. De lengte van het achterframe kan worden aangepast in stappen van 50 millimeter, en we hebben een veel bredere reeks voor de wielbases. Dit kan allemaal af fabriek nog verder worden aangepast,” beantwoordt Johan Eknander.

Kraanvoorbereidingen

Voor kraanwagens is er vaak ruimte direct achter de cabine nodig. Met dit als uitgangspunt zijn er voorbereidingen aangebracht zodat zwaardere componenten die gewoonlijk hier worden geplaatst, verder naar achteren kunnen worden gezet. “Dit ombouwen zou anders dagen werk vergen van de carrosseriebouwer. En afgezien van de kosten, zouden de garantie en de wettelijke voorschriften voor de klant in gevaar komen,” voegt Johan Eknander eraan toe.

Volvo FM koeltransport

Bedrading voor bediening

Een belangrijk onderdeel voor het integreren van de opbouw is de elektronische apparatuur. De nieuwe Volvo FM heeft een interface die specifiek voor de carrosseriebouwer is bedoeld. Naast het leveren van voeding kan de chauffeur met de interface ook de hulpapparatuur bedienen vanaf het dashboard, met de afstandsbediening, of met beide.

Johan Eknander

“Stel dat u een koeler heeft en de temperatuur wordt te hoog. Dan kan voor de chauffeur een waarschuwing worden weergegeven op het dashboard met een bedieningselement om de temperatuur te verlagen.” De Work Remote heeft vijf ingangskanalen voor verschillende functies en waarden. “Als u een kraan heeft, kunt u de exacte hoogte op het display zien terwijl u aan het hijsen bent,” legt Johan Eknander uit.

Denk anders

Volgens Johan Eknander draait flexibiliteit allemaal om een bepaalde manier van denken: het is een benadering om problemen op te lossen. “Neem de ruimte achter de achterwielen waardoor u verder kunt oprijden tot laadplatforms en apparatuur. Dat is mogelijk gemaakt doordat iemand van ons op het idee kwam om de stabilisatorstang om te keren. Of de ophanging die is geoptimaliseerd voor snel laden en lossen, zelfs met de laagste wissellaadbakken.”

Hij zal waarschijnlijk zeggen dat er ook niet zoiets is als typisch Zweeds. Maar als dat er is, is het vast de vriendelijke, maar scherpzinnige Johan Eknander. 

Lees alle details over de interface voor carrosseriebouwers

5
Flexibiliteit